علت کاهش وزن ناگهانی و خطرات آن

کاهش وزن ناگهانی و قابل توجه می‌تواند پس از یک رویداد استرس‌زا اتفاق بیفتد. همچنین می‌تواند نشانه یک بیماری جدی مانند سرطان، دیابت، سلیاک، آرتروز و مشکلات قبلی عروقی باشد. اگر تحت استرس نیستید و عمداً مصرف غذای خود را کاهش یا سطح ورزش خود را افزایش نداده‌اید، اما در مدت زمان کوتاهی دچار لاغری […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 23 دقیقه
تعداد بازدید 405867
تاریخ بروزرسانی
علت کاهش وزن ناگهانی هر چه که باشد، باید سریعا مشخص و درمان شروع شود.
میانگین امتیاز 4.2 از 5

کاهش وزن ناگهانی و قابل توجه می‌تواند پس از یک رویداد استرس‌زا اتفاق بیفتد. همچنین می‌تواند نشانه یک بیماری جدی مانند سرطان، دیابت، سلیاک، آرتروز و مشکلات قبلی عروقی باشد. اگر تحت استرس نیستید و عمداً مصرف غذای خود را کاهش یا سطح ورزش خود را افزایش نداده‌اید، اما در مدت زمان کوتاهی دچار لاغری ناگهانی شده‌اید، باید به پزشک خود مراجعه کنید. درمان این مشکل، به علت کاهش وزن ناگهانی بستگی دارد. یعنی ابتدا باید مشخص شود شما دچار چه عارضه یا بیماری‌ روحی یا جسمی هستید که بر روی وزن‌تان تا این اندازه اثر گذاشته است.

گاهی برنامه غذایی کاهش وزن غیراصولی نیز مسبب این اتفاق است. به ویژه رژیم‌های لاغری فشرده مانند رژیم سیب زمینی. اطلاعات موجود در این صفحه ممکن است به شما درک بهتری از علت کاهش وزن‌تان بدهد اما از آن برای تشخیص خود استفاده نکنید. برای تشخیص دقیق‌تر به پزشک مراجعه کنید.

کاهش وزن ناگهانی چیست؟

کاهش وزن غیرقابل توضیح و ناگهانی، کاهش قابل توجه وزن بدن است که حتی اگر فرد سعی در کاهش وزن نداشته باشد، در مدت زمان کوتاه رخ می‌دهد. کاهش وزن غیرقابل توضیح می‌تواند نشانه یک بیماری جدی از جمله سرطان یا دیابت باشد.

کاهش وزن بدون دلیل ممکن است در هر فردی رخ دهد. با این حال، شایع‌ترین (و جدی‌ترین) آن در افراد بالای 65 سال اتفاق می‌افتد. حتی کاهش وزن غیرقابل توجیه کمتر از 5 درصد وزن بدن یا 5 کیلوگرم نیز ممکن است نشانه
یک بیماری جدی در افراد مسن باشد. به همین دلیل اگر بالای 65 سال سن دارید و یا از داروهای خاص استفاده می‌کنید باید آگاه باشید چه مقدار کاهش وزن نگران‌کننده است و وزن خود را کنترل کنید.

اگر فرصت مطالعه مقاله را ندارید، می‌توانید به فایل صوتی آن گوش دهید:

چه مقدار کاهش وزن خطرناک است؟

بسیاری از افراد وزن‌شان را کم می‌کنند و حتی از رژیم‌های سفت و سخت لاغری پیروی می‌کنند که در مدت زمان کوتاه وزن‌شان را کم می‌کند. به همین دلیل ممکن است برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند سوال شود کدام کاهش وزن خطرناک است؟ و چگونه می‌توانند تشخیص بدهند دچار لاغری خطرناک نمی‌شوند؟

به عنوان یک قاعده کلی، کاهش بیش از 5 درصد از وزن، در طی 6 تا 12 ماه ممکن است نشان‌دهنده وجود مشکل باشد. اگر شما یک فرد مسن هستید یا دچار سایر شرایط پزشکی و مشکلات سلامتی هستید، کاهش وزن حتی کمتر نیز ممکن است قابل توجه و پیگیری باشد.

بسیاری از متخصصین تغذیه بر این عقیده هستند که کاهش وزن نیم تا 1 کیلو در هفته، نرمال و طبیعی است. در صورتی‌که کاهش وزن سریع‌تر از این مقدار رخ دهد، یک امر غیر طبیعی شمرده شده و ممکن است خطر آفرین باشد.

اگر در دوره‌ی خاصی بدون هیچ دلیل یا بیماری خاصی دچار کاهش وزن شدید، بهتر است اول این علائم را بررسی کنید. موارد زیر نشان دهنده‌ی کاهش وزن غیر طبیعی هستند:

  • کاهش وزن بیش از 1 کیلو در هفته
  • کاهش وزن بدون هیچ تغییر در سبک زندگی
  • کاهش وزن بدون ورزش و افزایش تحرک
  • کاهش وزن بدون پیروی از هرگونه رژیم غذایی
  • کاهش وزن بدون ابتلا به بیماری خاص
علت کاهش وزن ناگهانی و خطرات آن - 1 - کاهش وزن ناگهانی - بیماری و درمان

در صورتی‌که کاهش وزن ناگهانی، بیشتر از 1 کیلو در هفته باشد، یک امر غیر طبیعی شمرده می‌شود.

عوارض کاهش وزن ناگهانی چیست؟

برخی از عوارض کاهش وزن ناگهانی عبارتند از:

  • سردرد
  • تحریک پذیری
  • خستگی
  • سرگیجه
  • یبوست
  • اختلال در قاعدگی
  • ریزش مو
  • تحلیل عضلانی

چه عواملی باعث لاغری شدید می‌شود؟

کاهش وزن ناخواسته زمانی است که بدون تغییر رژیم غذایی یا برنامه ورزشی خود وزن کم می‌کنید.

بسیاری می‌پرسند علت وزن كم كردن بی دليل چیست. باید بگوییم چنین چیزی امکان ندارد و دلایل مختلفی برای لاغری ناگهانی وجود دارد. این اتفاق می‌تواند نشانه‌ای از استرس یا یک بیماری جدی باشد که باید برای هر مورد به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به بررسی علت کاهش وزن ناگهانی می‌پردازیم:

کدام بیماری باعث لاغری می‌شود؟

دلیل اصلی لاغری ناگهانی یا بیماری روحی است یا جسمی که در بیشتر موارد این مساله مرتبط با یک بیماری جسمی است:

بیماری التهاب روده

کاهش وزن ناگهانی می‌تواند یکی از نشانه‌های بیماری التهاب روده (IBD) باشد. التهاب روده شامل چندین اختلال التهاب مزمن در سیستم گوارشی است. دو نوع از شایع‌ترین اختلالات بیماری کرون و کولیت اولسراتیو هستند.

التهاب مزمن، بدن را وارد شرایط کاتابولیک (یعنی استفاده‌ی پیوسته بدن از انرژی) می‌کند. این بیماری سبب مختل شدن گرلین (هورمون گرسنگی) و لپتین (هورمون سیری) نیز می‌شود. نتیجه این اختلال از دست دادن اشتها و کاهش وزن است.

لاغری ناگهانی می‌تواند یکی از نشانه‌های بیماری التهاب روده (IBD) باشد.

لاغری ناگهانی می‌تواند یکی از نشانه‌های بیماری التهاب روده (IBD) باشد.

دیگر علائم بیماری التهاب روده عبارتند از:

  • اسهال
  • معده درد
  • نفخ معده
  • مدفوع خونی
  • و خستگی

این علائم با خوردن غذاهایی خاص تحریک می‌شوند. اگر به بیماری التهاب روده مبتلا هستید باید نسبت به آنچه می‌خورید دقت کنید. درمان بیماری التهاب روده معمولا با نظارت روی تغذیه، دارو و در برخی موارد جراحی انجام می‌گیرد.

مصرف داروهای خاص

داروهایی که برای درمان برخی بیماری‌ها استفاده می‌شوند ممکن است متابولیسم شما را افزایش دهند، بنابراین کالری بیشتری بسوزانید یا کمتر گرسنه شوید. این داروها شامل موارد زیر است:

  • محرک‌ها
  • داروهای شیمی درمانی
  • داروهای ضد افسردگی
  • داروهای دیابت نوع 2

اگر اشتهای خود را از دست دادید یا با داروی جدید، شروع به کاهش وزن کردید، با پزشک خود صحبت کنید.

تیروئید بیش از حد فعال

کاهش وزن یکی از علائم رایج پرکاری تیروئید یا تیروئید بیش از حد فعال است. این بدان معنی است که تیروئید شما هورمون‌های زیادی را ترشح می‌کند و در نتیجه تغییرات زیادی در بدن ایجاد می‌شود. مشکلات خواب یا احساس گرمای دائمی نیز از علائم رایج تیروئید پرکار هستند.

علت کاهش وزن ناگهانی، می‌تواند پرکاری تیروئید باشد.

علت کاهش وزن ناگهانی، می‌تواند پرکاری تیروئید باشد.

عدم مصرف غذای کافی

با افزایش سن، معده آهسته‌تر خالی می‌شود، این عمل موجب می‌شود که مدت طولانی‌تری احساس سیری کنید. همچنین، برخی از سیگنال‌های مغزی که اشتها و سیری را کنترل می‌کنند، ضعیف می‌شوند.

همه این‌ها می‌تواند منجر به کم‌خوری افراد مسن، کاهش وزن و ناتوانی در دریافت مواد مغذی کافی برای تامین نیازهای بدن‌شان شود. مطمئن شوید که پروتئین کافی می‌خورید تا عملکردهای مهم بدن شما به درستی انجام شود، مانند مهار گرسنگی، تثبیت قند خون و ساخت توده عضلانی – که افراد با افزایش سن از دست می‌دهند.

بیشتر بخوانید:  معرفی رژیم میگرن + غذاهای مضر برای میگرن چیست؟

بسیاری از داروها نیز می‌توانند بر اشتهای شما تأثیر بگذارند، بنابراین باید به میزان و تعداد دفعات غذا خوردن توجه کنید.

 بیماری سلیاک

بیماری سلیاک – یک اختلال خود ایمنی که در آن خوردن گلوتن باعث آسیب به روده کوچک می‌شود – ‌می‌تواند منجر به کاهش وزن شود و با سایر علائم گوارشی مانند نفخ و اسهال همراه باشد. چرا؟ چون اگر به بیماری سلیاک مبتلا هستید و گلوتن می‌خورید، سیستم ایمنی بدن شما کمی متعجب می‌شود. این واکنش می‌تواند با پوشش روده کوچک شما را مختل کند و توانایی آن را برای کمک به جذب مناسب مواد مغذی مختل کند.

افسردگی

عدم احساس خوب از نظر عاطفی، استرس یا افسردگی می‌تواند وزن را تا حدی دچار نوسان کند. از دست دادن اشتها یک عارضه جانبی رایج افسردگی بالینی است و می‌تواند باعث کاهش وزن ناگهانی شود.

در بسیاری از موارد، فرد حتی متوجه کاهش وزن خود نمی‌شود، زیرا در افسردگی فرو رفته است. تحریک پذیری، نوشیدن زیاد الکل، بلاتکلیفی و مشکلات خواب از دیگر علائم شایع افسردگی هستند.

پانکراتیت

مشکلات مربوط به پانکراس، که آنزیم‌هایی را تولید می‌کند که به هضم غذا کمک می‌کنند، نیز می‌تواند منجر به کاهش وزن غیرقابل توجیه شود. به گفته The National Pancreas، افراد مبتلا به پانکراتیت مزمن – بیماری که در آن لوزالمعده ملتهب می‌شود – به سرعت وزن کم می‌کنند (حتی اگر به طور معمول غذا بخورند.) زیرا بدن به سادگی آنزیم کافی برای هضم مناسب غذا تولید نمی‌کند.

به دنبال علائمی مانند درد معده، مدفوع تغییر رنگ یافته (یا چرب)، اسهال یا حالت تهوع بعد از خوردن غذاهای چرب باشید.

پانکراتیت، می‌تواند منجر به کاهش وزن غیرقابل توجیه شود.

پانکراتیت، می‌تواند منجر به کاهش وزن غیرقابل توجیه شود.

دیابت

در اوایل ابتلا به بیماری، این امکان وجود دارد که وزن به طور ناگهانی کم شود. همچنین ممکن است احساس تشنگی دیوانه‌وار کنید و متوجه شوید که مدام ادرار می‌کنید. بدن به معنای واقعی کلمه گلوکز را دفع ‌کند زیرا نمی‌توانید آن را جذب کنید و این باعث تشنگی می‌شود. دیابت همچنین باعث می‌شود بدن شما مواد مغذی را از ماهیچه‌های شما بمکد که باعث کاهش وزن ناگهانی خواهد شد.

آرتریت روماتوئید

شرایط التهابی مانند آرتریت روماتوئید – وضعیتی که در آن سیستم ایمنی شما به اشتباه به بافت‌های سالم حمله می‌کند – یا برخی از انواع عفونت‌ها می‌توانند اشتهای فرد مبتلا را از بین ببرند و باعث افت وزن شوند. این شرایط همچنین می‌تواند باعث التهاب در روده شما شود که می‌تواند جذب مواد مغذی را مختل کند و منجر به کاهش وزن ناگهانی شود.

سرطان

چندین نوع سرطان و همچنین تومور یا زخم در معده یا روده، می‌تواند باعث التهاب یا مشکلات سوء جذب شود که ممکن است منجر به کاهش وزن شود. بدن برای مبارزه با سرطان کالری زیادی مصرف می‌کند، بنابراین خود بیماری ممکن است باعث کاهش وزن ناخواسته شما شود.

بیماری سل

از دیگر دلایل کاهش وزن ناگهانی بیماری سل است. سل نوعی بیماری مسری است که معمولا ریه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. عامل این بیماری نوعی باکتری به نام Mycobacterium tuberculosis است. کاهش وزن و کاهش اشتها از علائم اصلی بیماری سل هستند، اما دلیل آن هنوز کاملا مشخص نشده است.

بیماری سل از طریق هوا پخش می‌شود و ممکن است بدون بیمار کردن فرد دیگری را به سل دچار کند. اگر سیستم ایمنی با این بیماری مقابله کند، باکتری عامل آن از کار می‌افتد که به این حالت سل پنهان می‌گویند. این باکتری ممکن است بعد از گذشت زمان دوباره فعال شود و فرد را به سل مبتلا کند.

از دیگر دلایل کاهش وزن ناگهانی بیماری سل است.

از دیگر دلایل کاهش وزن ناگهانی بیماری سل است.

علائم بیماری سل عبارتند از:

  • سرفه‌های مکرر (ممکن است 3 هفته یا بیشتر طول بکشد)
  • درد در قفسه سینه
  • سرفه کردن همراه با خون یا خلط
  • خستگی
  • تعریق شبانه
  • لرز
  • تب

برخی از افراد در خطر بیماری سلِ فعال هستند. این مورد شامل افرادی می‌شود که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. افراد زیر بیشتر در خطر بیماری سل هستند:

  • افراد با وزن پایین
  • افرادی که مواد مخدر مصرف می‌کنند
  • افراد مبتلا به دیابت
  • افراد مبتلا به سیلیکوزیس
  • افرادی که از لوسمی رنج می‌برند
  • افرادی که به بیماری هوچکین مبتلا هستند
  • افرادی که به اچ آی وی یا ایدز دچارند
  • افرادی که عضو دریافت کرده‌اند

بیماری سل با دریافت یک دوره 6 تا 9 ماهه آنتی بیوتیک درمان می‌شود.

بیماری آدیسون

بیماری آدیسون وضعیت غدد آدرنال است که در آن مقادیر مناسب کورتیزول و آلدوسترون تولید نمی‌کنند. اگرچه بیماری آدیسون خیلی شایع نیست، می‌تواند باعث کاهش وزن مرتبط با غدد درون ریز شود که خود را با تشنگی، میل به نمک و ضعف نشان می‌دهد.

دلیل آن این است که غدد آدرنال به درستی کار نمی‌کنند، که ممکن است متابولیسم شما را از بین ببرد. علاوه بر این، بیماری آدیسون بر تعادل نمک و آب در بدن، فشار خون و توانایی شما برای مدیریت استرس تأثیر می‌گذارد.

کاهش وزن می‌تواند به دلیل از دست دادن اشتها ناشی از حالت تهوع یا درد شکم، خستگی یا کم آبی بدن اتفاق بیفتد.

بیماری آدیسون، می‌تواند باعث کاهش وزن مرتبط با غدد درون ریز شود.

بیماری آدیسون، می‌تواند باعث کاهش وزن مرتبط با غدد درون ریز شود.

از دست دادن عضلات

با بالا رفتن سن، کاهش عضلانی ناشی از عدم فعالیت بدنی، بسیار رایج است که می‌تواند به کاهش وزن تبدیل شود.

یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌های ناشی از کاهش وزن ناخواسته در بزرگسالان بالای 65 سال، سارکوپنیا است، به معنای از دست دادن توده عضلانی و قدرت. سارکوپنی با بدتر شدن اختلال عملکردی، ناتوانی، افتادن و مرگ و میر همراه است.

بیماری سندرم شوگرن

اگرچه کاهش وزن لزوماً علامت بسیاری از بیماری‌های خودایمنی نیست، اما اگر از چیزی مانند سندرم شوگرن (بیماری که بر تولید بزاق تأثیر می‌گذارد) یا لوپوس احساس ناخوشی می‌کنید، ممکن است مانند معمول غذا نخورید.

نارسایی قلبی

کسانی که نارسایی قلبی پیشرفته را تجربه می‌کنند، توده عضلانی خود را از دست می‌دهند که می‌تواند منجر به کاهش وزن ناگهانی شود. این به این دلیل است که قلب بسیار سخت کار می‌کند تا به درستی کار کند در نتیجه شما بیش از حد معمول کالری می‌سوزانید.

اندوکاردیت

اندوکاردیت نوعی عارضه است که سبب التهاب لایه درونی قلب یا اندوکاردین می‌شود. این بیماری زمانی پیشرفت می‌کند که میکروب‌ها (معمولا باکتری‌ها) وارد جریان خون شده و در قلب جمع می‌شوند. بسیاری از افراد مبتلا به اندوکاردیت دچار تب و بی اشتهایی می‌شوند. بالا رفتن حرارت بدن، سرعت سوخت و ساز را افزایش داده و منجر به چربی سوزی و کاهش وزن می‌شود.

دیگر علائم اندوکاردیت عبارتند از:

  • سرفه کردن همراه با خون یا بدون آن
  • درد شکمی
  • درد قفسه سینه
  • سختی در تنفس
  • تعریق شبانه
  • کمر درد
  • سردرد
  • ایجاد نقاط قرمز یا بنفش روی پوست
بیشتر بخوانید:  علائم افسردگی در مردان چیست؟

اندوکاردیت در افرادی که قلب سالمی دارند بسیار نادر است. معمولا این بیماری در افرادی رخ می‌دهد که مادرزادی دچار آسیب دیدگی دریچه‌ی قلب هستند و یا دریچه‌های قلبشان مصنوعی است. درمان بیماری اندوکاردیت شامل آنتی بیوتیک‌ها وعمل  جراحی می‌باشد.

بسیاری از افراد مبتلا به اندوکاردیت دچار تب و بی اشتهایی می‌شوند.

بسیاری از افراد مبتلا به اندوکاردیت دچار تب و بی اشتهایی می‌شوند.

آلزایمر

افراد مبتلا به آلزایمر خیلی بیشتر از افراد سالم به کاهش وزن ناگهانی مبتلا می‌شوند، چون با وجود آلزایمر فرد فراموش می‌کند که باید غذا بخورد؛ درنتیجه به یکباره دچار کاهش وزن می‌شود.

بیماری مزمن انسدادی ریه

بیماری مزمن انسدادی ریه بیماری یک بیماری تصاعدی ریه است که شامل آمفیزم و برونشیت مزمن می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری مزمن انسداد ریه معمولا هر دو مشکل را دارند.

آمفیزم به مرور به کیسه‌های هوای موجود در ریه آسیب می‌زند و در نتیجه تنفس برای فرد دشوار می‌شود. برونشیت مزمن سبب التهاب مسیر تنفسی که هوا را وارد ریه می‌کند شده و خلط، سرفه و مشکل تنفسی را ایجاد می‌کند.

بیماری مزمن انسداد ریه در ابتدا خفیف است. در بعضی افراد شاید هیچ نشانه‌ای برای تشخیص نداشته باشد اما افرادی که دچار آن می‌شوند این موارد را خواهند دید:

  • تنگی نفس
  • خس خس کردن
  • گرفتگی قفسه سینه
  • سرفه خفیف همراه با خلط و بدون آن

در مراحل بعد، بیماری مزمن انسداد ریه سبب کاهش وزن می‌شود. تنفس سخت، کالری بسیار زیادی می‌سوزاند. در واقع فردی که دچار بیماری مزمن انسدادی ریه است برای تنفس نسبت به یک فرد عادی 10 برابر بیشتر کالری مصرف می‌کند. همچنین غذا خوردن و تنفس همزمان برای این افراد بسیار ناراحت کننده است.

دلیل اصلی بیماری مزمن انسدادی ریه سیگار کشیدن است. قرار گرفتن در معرض هوای آلوده و گرد و خاک برای مدت طولانی سبب بیماری مزمن انسدادی ریه می شود. برای درمان برونشیت و ریه درمانی از روشی همچون اکسیژن درمانی استفاده می‌شود.

بیماری مزمن انسداد ریه، به دلیل سیگار کشیدن، سبب کاهش وزن ناگهانی می‌شود.

بیماری مزمن انسداد ریه، به دلیل سیگار کشیدن، سبب کاهش وزن ناگهانی می‌شود.

انگل

انگل‌ها یا کرم‌ها می‌توانند تمام کالری‌های شما را جذب کنند، بنابراین متوجه می‌شوید که طبق معمول غذا می‌خورید، اما همچنان به طور غیرمنتظره‌ای وزن‌تان کم می‌شود.

HIV

HIV به سلول‌های ایمنی به نام سلول های T حمله می‌کند و کار بدن برای مقابله با عفونت‌ها دشوار می‌شود. بیماری ایدز در حالت پیشرفته سبب کاهش وزن می‌شود و با علائم دیگری مانند گلو درد، زخم‌های دهان و خستگی که غذا خوردن را دشوار می‌کنند، همراه است. HIV خطر عفونت ثانویه را نیز افزایش می‌دهد.

دیگر علائم HIV عبارتند از:

  • تب
  • لرز
  • گر گرفتگی
  • تعریق شبانه
  • تورم غدد لنفاوی
  • درد عضلانی

علائم HIV بستگی به فرد و سطح عفونت دارد. از داروهای ضد رتروویروسی برای درمان HIV و جلوگیری از انتشار آن استفاده می‌شود، این درمان به بهبود کاهش وزن کمک می‌کند.

بیماری لوپوس

لوپوس نوعی بیماری خودایمنی است که به اعضای بدن به خصوص پوست، مفاصل، کلیه ها و سیستم عصبی مرکزی حمله می‌کند و برای طولانی مدت در بدن فرد باقی می‌ماند. لوپوس در سیستم گوارشی نیز مشکل ایجاد کرده و موجب می‌شود مواد مغذی کمتری جذب بدن شود. این موضوع موجب می‌شود فرد مبتلا، دچار کاهش وزن ناگهانی شود و به صورت مداوم احساس خستگی و کسالت کند.

علت کاهش وزن ناگهانی و خطرات آن - 2 - کاهش وزن ناگهانی - بیماری و درمان

بیماری لوپوس موجب می‌شود، مواد مغذی کمتری جذب بدن شده و باعث کاهش وزن ناگهانی می‌شود.

دیگر عوامل لاغری ناگهانی

  • ناشی از یک رویداد استرس زا مانند طلاق، از دست دادن شغل یا مرگ یکی از عزیزان
  • اختلال وسواس فکری (OCD)
  • سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
  • بیماری کرون (التهاب روده)
  • بیماری پارکینسون
  • مشکلات گوارشی، مانند زخم معده یا کولیت اولسراتیو
  • مشکلات دندانی
  • عوارض جانبی داروهای تجویزی
  • سوء مصرف مواد مخدر
  • سوء مصرف الکل یا مواد مخدر
  • دیسفاژی (مشکلات بلع)

علل کمتر شایع کاهش وزن غیرمنتظره

در موارد کمتر، کاهش وزن غیرمنتظره ممکن است نتیجه موارد زیر باشد:

  • از دست دادن دندان
  • داشتن ارتودنسی جدید
  • زخم‌های دهان

علت کاهش وزن بدون کاهش اشتها

دراغلب موارد کاهش وزن ناگهانی با کاهش اشتها همراه است اما در برخی موارد ممکن است شما اشتهای خوبی برای خودرن غذا داشته باشید اما باز هم وزن‌تان کم شود. دلایلی مانند آن چه که در ادامه می‌آید در ایجاد این مساله موثر است:

  • ورزش‌های سنگین و بدون برنامه
  • گذراندن یک بیماری و دوره نقاهت آن مانند آنفولانزا یا کرونا

درمان کاهش وزن ناگهانی

برای تشخیص کاهش وزن، پزشک ابتدا شما را معاینه فیزیکی می‌کند و از شما سوالاتی می‌پرسد:

  • چقدر وزن کم کردید؟
  • کاهش وزن از چه زمانی شروع شد؟
  • آیا شما از دارویی استفاده می‌کنید؟
  • آیا الگوهای غذایی شما تغییر کرده است؟
  • آیا بیشتر ورزش می‌کنید؟
  • آیا اخیراً بیمار شده‌اید؟
  • آیا بیشتر اوقات احساس خستگی می‌کنید؟
  • آیا مشکل دندانی دارید؟
  • آیا با بلع مشکلی دارید؟
  • آیا استفراغ کرده‌اید؟
  • آیا استرس دارید؟
  • آیا غش داشته‌اید؟
  • آیا تشنگی شما افزایش یافته است؟
  • آیا بیش از حد معمول ادرار می‌کنید؟
  • آیا اسهال دارید؟
  • آیا افسرده هستید؟
  • چقدر الکل در روز می‌نوشید؟
بهتری راه درمان کاهش وزن ناگهانی، مراجعه به پزشک است.

بهترین راه درمان کاهش وزن ناگهانی، مراجعه به پزشک است.

بسته به علت احتمالی، پزشک ممکن است:

  • آزمایش‌ها یا اسکن‌هایی را ترتیب دهد
  • راه‌هایی برای کاهش استرس، به شما توصیه می‌کند
  • شما را به متخصص ارجاع می‌دهد
  • برای شما آزمایش غربالگری سرطان روده بزرگ، معاینه پستان و ماموگرافی یا معاینه پروستات تجویز کند
  • تغییراتی در رژیم غذایی شما ایجاد کند.
  • آزمایش خون و ادرار را تجویز کند
  • پیشنهاد کند که هر گونه رژیم غذایی محدود کننده را متوقف کنید
  • به شما توصیه کند که از شیک‌های تغذیه ای برای دریافت کالری بیشتر استفاده کنید، یا برای بهبود طعم و مزه به غذایتان تقویت کننده‌های طعم اضافه کنید تا بیشتر بخورید.

گاهی اوقات، اگر ارزیابی اولیه، علتی را مشخص نکند، انتظار 1 تا 6 ماهه هوشیارانه قدم بعدی منطقی است تا علت دقیق را تشخیص دهند.

آن چه از مقاله کاهش وزن ناگهانی آموختیم:

کاهش وزن ناگهانی به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد که اگر به دلایل اولیه‌ای مانند اضطراب یا عوارض برخی داروها نباشد، ممکن است از متاثر از بیماری خاصی مانند دیابت، سرطان، نارسایی قلبی و… باشد. با این حال علت کاهش وزن ناگهانی هر چه که باشد، باید سریعا مشخص و درمان شروع شود. در غیر این صورت منجر به گسترش بیماری و مشکلات گوارشی حاد خواهد شد. در واقع درمان لاغری ناگهانی به علت آن بستگی دارد و نمی‌توان برای تمام کسانی که دچار کاهش وزن سریع شده‌اند، یک نسخه واحد پیچید. باید توجه داشته باشید هر نوع کاهش وزنی، غیرعادی نیست. اگر وزن شما در بازه زمانی چند ماهه، بیش از اندازه کم شود و شما رژیم لاغری نداشته باشید، حتما باید به پزشک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا دلیل یا دلایل آن به طور قطعی مشخص شود.

منابع: +++++

علت کاهش وزن ناگهانی و خطرات آن - 3 - کاهش وزن ناگهانی - بیماری و درمان

مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.2 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-آریا 1403/10/07

سلام من ۵۲ سالم هست اخیرأ متوجه کم شدن وزن خودم شده ام آزمایش و سونوگرافی دادم هیچ مشکلی نداشتم البته فعالیت بدنی ام زیاد هستش در آزمایشم قند ناشتا حدود ۱۱۰بود ولی قند سه ماه ام نرمال بود به نظر شما مشکل چیست ؟از نظر اشتها هم مشکلی ندارم

کارشناس به اندام 1403/10/07

سلام عزیزم میتونه به علت کمی بالا بودن قند باشه والبته اشاره هم کردین فعالیت بدنی زیاده

-محسن 1403/10/05

باسلام وخسته نباشید من درمدت 25روز هفت کیلووزن کم کردم اشتهابه غذاهم صفرشده سنم 45هستش وزن قبلم 85کیلوبودم ولی این چندوقته یکدفه کم کردم نمیدونم علت چیه

کارشناس به اندام 1403/10/05

سلام سلامت باشید عزیزم هیچ کدوم از موارد بالا علت کاهش وزنتون نبود؟ حتما بررسی لازم وانجام بدین

-تکتم 1403/08/10

سلام ،وقت بخیر، من دو ماه که به خاطر ملتهب شدن غدد لنفاوی ‌و خلط پشت حلق اشتهام به شدت کم شده و همش حالت تهوع دارم ،آدم به شدت خیلی زیاد استرسی هستم، قبل مصرف شیرینی ‌و غذام خیلی زیاد بود که الان کاملا شیرینی رو حذف کردم و غذام خیلی کم شده، آزمایش چکاب هم دادم ، یعنی قند و چربی ‌‌‌و حتی ldh و esr خون رو هم برام چک کردن ، گفتن همش نرمال هست ‌و توی ۷۰ روز تقریبا ۶ کیلو کم کردم و اینم بگم که فعالیتم زیاد هست، به نظر شما جای نگرانی هست ؟

کارشناس به اندام 1403/08/10

سلام وقت بخیر خداروشکر آزمایش سلامت بوده خود استرس بسیار روی کاهش و افزایش اشتها تشدید تهوع کاهش وزن اثر داره

-مهرانگیز 1403/07/29

سلام خسته نباشید پسر من ۱۹ سالش و حدود یک ماه دانه چیزا و عرق زیره خورد و غذاش را هم کم کرد ولی در عرض ۶ ماه ۱۲ کیلو کم کرده ولی حالا رژیم نداره ولی وزن کم میکنه آزمایش چکاب کامل هم بردمش همه چیزش خوب بوده دکتر گوارش هم بردم گفت موردی نداره ولی من بازم نگرانم میشه راهنماییم کنید الان غذاش تقریبا نصف شده

کارشناس به اندام 1403/07/29

سلام سلامت باشید عزیزم وقتی دریافتی کمتر از نیاز بدن باشه وزن پایین میاد

-خدیجه انیسی ۵۱ساله 1403/05/13

سلام اقا دکتر خسته نباشید من ۵۱ سالم هست وحدود چهل روز پیش رفتم پیش دندانپزشک تا یکی از دندان‌ها م چرکی بود درست کنم دو هفته چرک خشک کن سفیکسیم ۴۰۰ خوردم به اضافه یه سه تا جنتی مایسین استفاده کردم بعد رفتم دندونم رو ترمیم کردم حدود بیست روز چهار کیلو کم کردم آیا این طبیعی هست ویه مقدار سردرد داشتم

کارشناس به اندام 1403/05/13

سلام عزیزم کم خوری بی اشتهایی در اثر دارو قطعا تغییراتی نسبت به قبل بوده که ورن اومده پایین

-ساحل 1403/05/10

سلام آقای دکتر من ۲۰ سالمه قدم ۱۶۰ هست و ی مدت هست یک سال ۴۹ کیلو بودم طی این چند مدت شدمه ۴۴ اشتها به غذا کم دارم

کارشناس به اندام 1403/05/10

سلام عزیزم برای بیشتر شدن اشتها میتونین مولتی ویتامین و مخمر اب جو استفاده کنید

-حسین 1403/05/07

سلام ببخشید من ۱۸ سال دارم و قدم ۱۷۰ هست.توی چهار ماه اخیر ۷۵۰ گرم وزن کم کردم و به وزن ۴۹ رسیدم در حالی که غذا به اندازه کافی میخورم و BMI من دائما در حال کم شدنه.همیشه خسته هستم و از بچگی مشکل تکرر ادرار و سریع کار کردن کلیه داشتم.ببخشید این ممکنه یه بیماری خطرناک باشه؟و اینکه با ام آر آی قابل تشخیص هست؟

کارشناس به اندام 1403/05/07

سلام عزیزم چکاب ندادین؟مواردی که باعث کاهش وزن میشه در لیست بالا اومده

-هدیه 1403/04/24

سلام وقتتون بخیر من چن ماهی میشه همش در حال وزن کم کردن هستم. با اینکه غذا رو ب مقدار کافی مصرف میکنم اما همش لاغر میشم از 58 کیلو رسیدم به 49 بخاطر چی میتونه باشه؟

کارشناس به اندام 1403/04/24

سلام عزیزم قند بالای خون استرس زیاد متابولیسم بدن وخیلی موارد دیگه میتونه عامل ش باشه

-s 1403/04/06

سلام من ۱۹سالمه و قدم ۱۷۴هست پنجاه کیلو بودم تو کمتر از دو ماه به ۴۴کیلو رسیدم از نظر جسمی فقط لرزش دست و خستگی دارم فقط از نظر روحی یک ساله مشکل دارم رژیم غذایی تغییر نداشته تغییر وزنم خطرناک هست؟باید آزمایش بدم ؟

کارشناس به اندام 1403/04/06

سلام وقت بخیرعزیزم بهتره چکاب بدین ولی شرایط روحی بسیار زیاد روی وضعیت جسمی و سلامت ما تاثیرداره

-سعادت رحیمی ریگی 1403/04/03

سلام خیلی وزنم داره میاد پایین و ضعف زیاد دارم شش پرسذغذا میخورم ولی دارم لاغرتر میشم ، خستگی زیاد و درد کمر و و گردن ، چکاو دادم ولی میگن همچی، خوب ولی قبلا س پرس غذا می‌خوردم الهام دقیقه ب دقیقه ضعف میکنم و شش وعده. غذا میخورم ، بدتر شد وزنم ممنون راهنماییم کنید پوستم خشک میشه یکطرف بدنم با گردنم بی حس و گر گز میشه ادرار زیاد ، مصرف اب رفته بالا. کلا ضعف میکنم

کارشناس به اندام 1403/04/03

سلام عزیزم مواردی که میفرمایید مربوط به قند بالا میتونه باشه وقتی چکاب چیزی نشون نداده علتی تشخیص داده نشده کاری نمیشه انجام داد متخصص هم عنوان میکنه شما از نظر داخلی سالم هستین

حمید 1403/03/13

وقت بخیر من از بچگی لاغر بودم اما الان با قد 185 سانتی و 18 سال سن وزن بدنم 42 کیلو هست بیماری خاصی ندارم پرکاری تیرویید هم ندارم مشکل از کجاس؟ بنظرتون میتونه انگل باشه چون بچگی خیلی جگر خام میخوردم لطفا راهنمایی کنید🙏🙏

کارشناس به اندام 1403/03/13

عزیزم بله میتونه مربوط به گوارش باشه حتما چکاب بدین

-محمدرضاک 1403/03/10

سلام خسته نباشید من 17سالمه وزنم اول 87کیلو بود و طی تقریبا 1.5ماه یک ماه و نیم 2کیلو از دست دادم و خیلی این 2کیلو لاغرم کرد نه لاغر بیش از حد ولی در کل این 2کیلو رو از دست دادم کمی لاغر شدم وقتی 87کیلو بودم و غذا میخوردم تا 89کیلو میرفتم اون دو کیلو که اضافه میشد مال غذا بود الان که شدم 85احساس میکنم خیلی لاغر شدم الانم زیاد اتهام مث قبل نیس

کارشناس به اندام 1403/03/10

سلام سلامت باشید چه موردی پیش اومد که وزن کم شد؟مجدد دریافتی و بیشتر کنید تا وزن بره بالا

سیامک 1403/03/09

سلام . وزن من مدتها ۶۹ کیلوبود البته اعتیادبه تریاک داشتم . زمانیکه ترک کردم خیلی سریع به وزن ۷۸ کیلو رسیدم ولی یکدفعه اشتهام و از دست دادم و درعرض ۵ روز ۵ کیلو وزن از دست دادم الان مدت دوماهه روی ۷۲ کیلو ثابت موندم . البته هم ورزش زیاد میکنم هم اشتهام خیلی خوبه . آیا نشونه ی بیماری هست که وزنم بیشتر نمیشه ؟؟؟ ممنون

کارشناس به اندام 1403/03/09

سلام عزیزم ناراحتی گوارشی ندارین ؟نه نشانه بیماری نیست

-راحله 1403/03/03

سلام آقای دکتر من ۳۸ سال سن دارم ۴ ماه پیش رفتم برای لاغری موضعی و کرایو لیپولیز انجام دادم و رژیم و ورزش . از وزن ۷۳ رسیدم به وزن ۶۲ البته مصرف شیرینی جات و کربوهیدرات و سس ها رو عملا ۳ ماه قطع کردم اما الان رژیم سفت و سختی ندارم فقط مراعات میکنم کم و بیش با این حال انگار دارن وزن کم میکنم این طبیعیه؟ در ضمن اصلا حال عمومی بدی ندارم

کارشناس به اندام 1403/03/03

سلام عزیزم به احتمال کم خوری دارین که از نیاز بدن کمتره وزن کم میشه

-سونیا 1403/02/30

سلام من پاهام یه مدت هست ناگهانی لاغر شدن و خستگی بیش از حد احساس میکنم بطوری که یک کاری کنم زود خسته میشم باید بشینم علت جیه لطفا راهنماییم کنیدممنونم

کارشناس به اندام 1403/02/30

سلام عزیزم علت لاغری ناگهانی در مقاله بالا اومده هیچ کدوم از این موارد نبوده ؟کم خونی اختلال هورمونی ضعف سیستم ایمنی میتونه عامل خستگی باشه

-رستا 1403/02/26

سلام در طی یک روز از خواب که بیدار شدم دیدم سینه هام آب شدند خیلی کوچیک شدند بعد دوباره کل بدونم کاهش وزن سریع پیدا کردند به شدت یهویی کاهش وزن پیدا کردم می‌تونه دلیلش چی باشه ؟؟

کارشناس به اندام 1403/02/26

سلام عزیزم مواردی که باعث کاهش وزن ناگهانی میشه در بالا اومده حتما برای بررسی بیشتر با متخصص مشورت کنید

-رستا 1403/02/23

سلام بنده به شدت کاهش وزن سریع پیدا کردمدکاهش وزن ناگهانی ، البته یک غده گوشتی خوش خیم کنار طحالم داشتم که دکتر برام یک آمپول می‌نویسه ، بعد از اون اینجوری میشم ممکنه از عوارض دارو یاشه

کارشناس به اندام 1403/02/23

سلام بله احتمالش هست عزیزم اما حتما بررسی بیشتری وانجام بدین

-مهسا 1403/02/21

سلام من دخترم و ۲۰ سالمه وزنم تا دوسال پیش 65 اینا بود یه حادثه ای پیش اومد و بخاطر مرگ خواهرم افسردگی شدید گرفتم و از لحاظ روحی خیلی شکستم و داروی ضد افسردگی و اعصاب همش مصرف میکردم همش غصه می خوردم تا ۱ سال پیش دوباره وزن کردم شد 60 و بازم بهتر نشدم تا الان تا یک ماه پیشم باز وزن کردم شدم 54 آیا این طبیعیه بخاطر این قرصا می‌تونه باشه ؟ و اینکه علتشو‌ نمی‌دونم ولی شبا کف پاهام خیلی میسوزه و داغ میشه ازمایشم‌ دادم نرمال بود از چی می‌تونه باشه یه جور وزنم کم شده ک‌هرکی میبینی میگه چقد لاغر شدم و خیلی ضعیف چیکار باید بکنم میترسم همینجوری وزنم بیاد پایین آخه اشتهامم‌ زیاده و غذا زیاد میخورم بازم اینجوریه ممنون میشم کمکم‌‌کنین 🙏

کارشناس به اندام 1403/02/21

سلام عزیزم بله کاهش وزن میتونه از عوارض این داروها باشه وهمه این موارد به مشکلات عصبی واسترس برمیگرده

-میلاد 1403/02/18

سلام وقت بخیر تابستان گذشته یک دوره رژیم سه ماهی دکتر رو تهیه کردم که در آن دوره 10 کیلو کاهش وزن داشتم و بعد از دوره با رعایت کردن و کمی ورزش مجددا 12 کیلو یعنی جمعا 22 کیلو کاهش وزن داشتم تا الان ولی الان چند ماهه که نه تحرک آنچنانی دارم و نه به اون صورت رعایت میکنم قند و شکلات و غذای زیاد و مرتب برنج تقریبا هر روز میخورم ولی وزن اضافه نمیشه هیچ یک چیزی هم کم میشه علت چی می‌تونه باشه اطرافیان هم میگن تو که همه چی میخوری چرا اینطوری شدی

کارشناس به اندام 1403/02/18

سلام وقت بخیر عزیزم دریافتی که دارین متناسب با نیاز بدنه که وزن نمیره بالا

-شرار 1403/02/12

سلام جناب دکتر من دخترم ۲۳سالمه حدود ۳ماه پیش آنفولانزا گرفتم و بعدش قارچ پوستی الان تو این مدت حدود ۱۰کیلو وزن کم کردم طبیعیه ؟

کارشناس به اندام 1403/02/12

سلام عزیزم رژیم گرفتین که وزن کم شده یا بخاطر بیماری ؟ در حالت عادی طبیعی نیست