رژیم فستینگ 1403

ویتامین دی نقش حیاتی در سلامت استخوان، کاهش وزن و انرژی بدن

ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است که به رشد و استحکام استخوان‌ ها کمک کرده و از بدن در برابر بیماری‌ هایی مانند دیابت، ام‌اس، سرطان، بیماری های قلبی و افسردگی محافظت می‌ کند. این ویتامین از طریق واکنش پوست به نور خورشید، مصرف برخی غذاها و مکمل‌ها تأمین می‌ شود. همچنین، مصرف ویتامین D می‌ تواند نتایج مثبتی در کاهش وزن داشته باشد.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 24 دقیقه
تعداد بازدید 300525
تاریخ بروزرسانی
خواص ویتامین دی برای کاهش وزن
میانگین امتیاز 4.2 از 5

کمبود ویتامین دی به عنوان یک مشکل بهداشتی در سراسر جهان شناخته شده است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) چاقی را به عنوان یک اپیدمی قرن بیست و یکم اعلام کرده است. مطالعات قبلی نشان داده‌ اند که چاقی می‌ تواند خطر کمبود ویتامین دی را افزایش دهد.

علاوه بر این، مطالعات دیگر نشان داده‌اند که نارسایی ویتامین D با خطر بالاتر دیابت نوع ۲، بیماری‌های قلبی عروقی، فشار خون بالا و چاقی همراه است. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر مکمل ویتامین دی بر کاهش وزن در زنان دارای اضافه وزن و چاق 20 تا 40 ساله در اصفهان بود.

ویتامین D فواید بالقوه بسیاری دارد. این ویتامین می‌ تواند خطر ابتلا به برخی بیماری‌ ها را کاهش دهد، به بهبود خلق و خو و کاهش علائم افسردگی کمک کند و در مدیریت وزن نیز موثر باشد. از آنجا که دریافت ویتامین دی برای لاغری، از طریق رژیم غذایی به تنهایی دشوار است، بهتر است از یک متخصص تغذیه برای مصرف مکمل ویتامین دی مشورت بگیرید.

خواص ویتامین دی چیست؟

ویتامین D برای استخوان‌ ها و دندان‌ ها، سیستم ایمنی، سلامت مغز و تنظیم التهاب ضروری است. بدن در پاسخ به قرار گرفتن در معرض نور خورشید، این ویتامین را تولید می‌ کند.

برخی غذاها و مکمل‌ ها نیز می‌ توانند به افزایش دریافت ویتامین D کمک کنند. علیرغم نامش، ویتامین D در واقع یک ویتامین نیست، بلکه یک هورمون یا پیش‌ هورمون است. خواص ویتامین دی شامل:

  • جلوگیری از سرماخوردگی و کرونا
  • جلوگیری از ام اس
  • تقویت استخوان ها
  • کاهش آسیب به چشم ها
  • بهبود دیابت
  • رفع اسپاسم عضلانی
  • کاهش روند افزایش وزن
  • کاهش درد و خستگی مزمن
  • کنترل کلسترول خون
  • کاهش خطر فیبروم رحم
  • کاهش ابتلا به سرطان
  • کاهش خطر آلزایمر
  • کمک به کاهش وزن

در ادامه هر یک از موارد را به صورت کامل شرح می دهیم.

پیشگیری از ابتلا به کرونا

ویتامین دی فعالیت‌ های ضد میکروبی مستقیمی را علیه طیف وسیعی از میکروب‌ ها از جمله باکتری‌ های گِرم مثبت و گِرم منفی، ویروس‌ های پوشیده و غیر پوشیده و همچنین قارچ‌ ها دارد. یک مطالعه نشان داد که مصرف ویتامین دی با غلظت‌ 38 نانوگرم در میلی‌ لیتر یا بیشتر با کاهش قابل توجه بیش از دو برابر خطر ابتلا به سندرم تنفسی حاد (17٪ در مقابل 45٪) همراه است. برخی از آزمایشات بالینی بر روی ویتامین D کاهش بروز و شدت بیماری ویروس کرونا را نشان داد.

جلوگیری از بیماری ام اس

بیماری ام اس در مناطقی که از خط استوا دور هستند، شایع‌ تر است. سال‌ ها پژوهشگران به رابطه‌ بین نور خورشید، ویتامین D و MS مشکوک بودند. یکی از پژوهش‌ ها نشان داد که کمبود ویتامین دی با بیماری ام اس ارتباط نزدیکی دارد. البته مشاهدات کافی برای افزایش سطح ویتامین D و کاهش خطر ابتلا به بیماری ام اس وجود ندارد.

تقویت استخوان‌ ها

ویتامین دی برای تقویت استخوان‌ ها در هر سنی از کودکی تا پیری ضروری است. این ویتامین به بدن کمک می‌ کند تا بدن شما کلسیم را از غذا جذب کند. مصرف روزانه ویتامین D و کلسیم برای افراد بالغ از شکستگی استخوان‌ ها جلوگیری می‌ کند و سبب تقویت استخوان‌ های شکننده می‌ شود. کودکان نیز برای ساخت استخوان‌ های محکم و جلوگیری از نرمی و پوکی استخوان به این ویتامین نیاز دارند؛ چرا که کمبود آن منجر به پرانتزی شدن پاها، کشیدگی زانو و ضعیف شدن استخوان‌ ها می‌ شود.

ویتامین دی - - ویتامین دی - مکمل های غذایی
ویتامین دی برای جذب کلسیم و استحکام استخوان‌ها ضروری است.

 کاهش آسیب به چشم‌ ها

یکی از دلایل اصلی اینکه بعد از ۵۰ سالگی چشم‌ ها ضعیف می‌ شوند، مشکلی به نام دژنراسیون ماکولا وابسته به سن است. دژنراسیون ماکولا همان پیشرفت آهسته تاری دید است که نزدیک به مرکز چشم اتفاق می‌افتد و مانع دیدن اجسام به وضوح می‌ شود.

عوامل تاثیرگذار بر افزایش ابتلا به این بیماری شامل سن، ژنتیک و نژاد افراد است. البته سیگار نکشیدن، مرتب ورزش کردن و مصرف سبزیجاتی مانند کلم می تواند به وضوح دید و پیشگیری از ابتلا به این بیماری کمک کند. تحقیقات اخیر نشان داده تامین ویتامین دی مورد نیاز بدن نیز از این بیماری پیشگیری خواهد کرد حتی اگر ژنتیک بر علیه شما باشد.

بهبود دیابت

پژوهش‌ ها نشان داده‌ اند که بین کمبود این ویتامین و دیابت نوع ۲ رابطه‌ ای وجود دارد. آیا با بالا بردن سطح این ویتامین از دیابت در امان می‌ مانیم؟ هنوز برای پزشکان کاملا ثابت نشده است که با خوردن این ویتامین خطر ابتلا به دیابت کاهش می‌ یابد یا خیر، اما چربی‌ های اضافی بدن با ابتلا به دیابت و کمبود این ویتامین مرتبط است. 

رفع اسپاسم عضلانی

یکی از نقش‌ های مهم ویتامین D در بدن کمک به عضلات برای جذب کلسیم، تقویت بدن و عملکرد بهتر است. تحقیقات نشان داده‌ اند که یکی از دلایل اصلی گرفتگی و اسپاسم عضلات دریافت ناکافی این ویتامین است.

کاهش روند افزایش وزن

یکی از مشکلات اصلی ما این است که در گذر زمان و بدون اینکه متوجه شویم مقدار زیادی وزن اضافه می‌ کنیم. یکی از مزیت‌ های قرص ویتامین دی این است که روند افزایش وزن را کاهش می‌ دهد. در این زمینه نیز تحقیقات گسترده‌ای صورت گرفته و تاثیر ویتامین D به اثبات رسیده است.

کمک به لاغری با ویتامین دی
ویتامین دی، نقش کلیدی در کاهش وزن و لاغری ایفا می‌ کند.

کاهش درد فیبرومیالژیا

نشانه‌ های فیبرومیالژیا شامل درد و خستگی مزمن عضلات، افسردگی و اضطراب حاصل از آن است. ممکن است بسیاری از ما نام این بیماری را نشنیده باشیم، اما کسانی که با این بیماری دست و پنجه نرم می‌ کنند همیشه از درد آن شکایت دارند. خبر خوب برای چنین بیمارانی این است که ماده‌ ای به سادگی ویتامین D می‌ تواند تا حدود زیادی دردشان را تسکین دهد.

 کنترل کلسترول بعد از یائسگی

افرادی که به اندازه کافی ویتامین دی دریافت می‌ کنند، قطعا کمتر در خطر بیماری‌ های قلبی قرار دارند. اما خانم‌ هایی که به دوران یائسگی رسیده‌ اند می‌ توانند بیش از اینها از مزیت ویتامین D سود ببرند.

در یک تحقیق که روی ۶۰۰ خانم انجام شد، محققان بعد از ۲ سال تجویز ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم و ۴۰۰ IU ویتامین D به صورت روزانه متوجه شدند که LDL یا همان کلسترول بد در این خانم‌ ها ۴.۵ میلی گرم کاهش یافته است. هر چقدر مقدار ویتامین دی دریافتی بیشتر باشد، کاهش LDL نیز بیشتر خواهد بود.

کاهش خطر فیبروم رحم

فیبروم رحم تومورهای غیرسرطانی هستند که در دیواره‌ رحم رشد می‌کنند. از آنجا که این تومورها می‌ توانند به اندازه یک گریپ فروت رشد داشته باشند، برای خانمی که به آن دچار است بسیار دردناک و ناراحت کننده خواهد بود. خانم‌ هایی که فیبروئید های کوچکی دارند حتی متوجه آنها نیز نمی‌ شوند. به نظر می‌ رسد علت این تومورها، هورمون‌‌ ها و یا ژنتیک باشد. در یک تحقیق که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، محققان متوجه شدند ویتامین D نیز می‌تواند در این میان نقش مهمی ایفا کند.

کاهش ابتلا به سرطان روده‌ی بزرگ

خیلی زود است که بگوییم ویتامین D از دشمنان اصلی سرطان است. اما پژوهش‌ ها نشان داده اند کسانی که سطح ویتامین دی بدن‌ شان بالاست کمتر به سرطان روده بزرگ مبتلا می‌ شوند. این ویتامین از عوامل پیشگیری کننده سرطان سینه و پروستات نیز هست؛ اما پژوهش‌ ها در این مورد هنوز کامل نشده است.

بیشتر بخوانید:  قرص ب کمپلکس چیست؟

کاهش خطر ابتلا به آلزایمر

افراد مسن نیز به ویتامین دی نیاز دارند. پژوهش‌ ها نشان داده‌اند افراد مسنی که کمبود ویتامین D دارند، در مقایسه با کسانی که ویتامین D بدن‌ شان تامین است، بیشتر در خطر ابتلا به آلزایمر هستند. همچنین این افراد در تست حافظه و دقت، عملکرد خوبی ندارند.

کمک به کاهش وزن

ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است که بدن آن را جذب و ذخیره می‌ کند تا سالم بماند. این ویتامین حیاتی به بدن کمک می‌ کند تا مواد معدنی مانند کلسیم و مواد مغذی را ذخیره و از جذب مواد مضر مانند هورمون پاراتیروئید پیشگیری ‌کند. علاوه بر اینها، پژوهش‌ ها نشان داده‌ اند که این ویتامین موجب تقویت سیستم ایمنی در برابر عفونت‌ ها و ویروس‌ هایی مانند آنفولانزا می‌ شود. پژوهشگران دریافته‌ اند که خون، اعضا و بافت‌ های درون بدن گیرنده‌ هایی برای دریافت این ماده مغذی دارند. 

ویتامین D چگونه به کاهش وزن کمک می‌ کند؟

پژوهش‌ ها نشان داده‌ اند که دریافت روزانه ۴۰۰۰ IU ویتامین D به کاهش وزن کمک می‌ کند. در افراد دارای اضافه وزن به دلیل اینکه چربی باعث حبس ویتامین دی در بدن می‌ شود، سطح آن کاهش می‌ یابد. اما نمی‌ توان گفت که کمبود این ویتامین به خودی خود باعث چاقی می‌ شود.

در یک مطالعه قدیمی‌ تر، افرادی که روزانه مکمل‌ های کلسیم و ویتامین D مصرف می‌ کردند، نسبت به افرادی که دارونما مصرف می‌ کردند، وزن بیشتری کم کردند. محققان پیشنهاد می‌ کنند که کلسیم و ویتامین D اضافی ممکن است اثر سرکوب کننده اشتها داشته باشد.

تحقیقات فعلی این ایده را که ویتامین D باعث کاهش وزن می‌ شود، تایید نمی‌ کند، اما به نظر می‌ رسد که بین ویتامین D و وزن رابطه‌ای وجود دارد. خواص ویتامین دی برای لاغری عبارتند از:

  • تعادل چربی های شکمی
  • خواص آنتی اکسیدانی
  • افزایش چربی سوزی 
  • افزایش انرژی
  • بهبود بافت عضلانی
  • افزایش ترشح هورمون سیری

باعث تعادل چربی های شکمی می‌ شود

پژوهش‌ ها نشان داده‌ اند افرادی که BMI بالای ۳۰ دارند معمولا دچار کمبود ویتامین D هستند. سطح پایین ویتامین D به بدن اعلام می‌ کند برای زمان‌ هایی که منابع انرژی کم می‌ شود، انرژی ذخیره کند. بدن به صورت کلی انرژی اضافی را به صورت چربی ذخیره می‌ کند. برای بسیاری از افراد این انرژی اضافی به صورت چربی در میان تنه ذخیره می‌ شود تا توسط سیستم گوارش به سادگی وارد جریان خون شود.

حداقل ۲۰ نانوگرم بر میلی لیتر ویتامین D در جریان خون اجازه می‌ دهد تا بدن با ذخیره چربی اضافی شکمی مقابله کند.

محققان در سال ۲۰۱۴ دریافتند خانم‌ هایی که سطح بالای ویتامین D خود را تثبیت و یک برنامه غذایی کم کالری همراه با برنامه ورزش را دنبال کردند، نسبت به خانم‌ هایی که دچار کمبود ویتامین D بودند، توانستند وزن بیشتری کم کنند. 

حاوی آنتی‌ اکسیدان و خواص ضد التهابی است

ویتامین D به عنوان یکی از ۲۴ ریز مغذی ضروری برای زندگی روی تمام اعضای بدن تاثیر دارد. ویتامین دی مسئول سنتز تعداد زیادی پپتید است که استرس را کاهش می‌ دهند و به بدن جهت مقابله با التهاب کمک می‌ کنند. این ماده مغذی مواد التهابی که به دیواره‌ های سلولی می‌ چسبند و سبب استرس و التهاب می‌ شوند را مهار می‌ کند.

بسیاری از غذاهای دارای آنتی‌اکسیدان و ضد‌التهاب‌ ها مانند روغن زیتون، اسفناج، گردو و سالمون منابع غنی ویتامین D نیز هستند.

باعث بهبود بافت عضلانی و افزایش چربی سوزی می‌ شوند

ویتامین D علاوه بر کاهش چربی شکمی و وزن نتایج مهمی در سلامت اسکلتی-عضلانی دارد. نتایج یک پژوهش در سال ۲۰۱۷ نشان داد ترکیب ویتامین D با ورزش‌ های هوازی و قدرتی سبب کالری سوزی بیشتر در طول ورزش با شدت بالا می‌ شود. همچنین این ماده مغذی بافت عضلانی را طی یکسال افزایش می‌ دهد.

در پژوهش‌ هایی که اخیرا انجام گرفته بود پژوهشگران دریافتند افرادی که دچار کمبود ویتامین D هستند بیشتر در خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی-عروقی قرار دارند. از این رو دریافت ویتامین D برای کاهش وزن، میزان نشانگرهای خطر بیماری قلبی مانند تری‌گلیسیرید را پایین می‌ آورد.

با عارضه‌ی مقاومت به انسولین مقابله می‌ کند

طبق مطالعات انجام شده، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و یا افرادی که در خطر این بیماری هستند با دریافت ویتامین دی ترشح انسولین را افزایش می‌ دهند. این ویتامین با گرسنگی و پرخوری مرتبط است و با مقاومت به انسولین و سندروم متابولیک مقابله می‌ کند. نتایج بررسی دانشگاه کالیفرنیا نشان داد سطح بالای ویتامین D سبب ترشح هورمون لپتین (هورمون سیری) می‌ شود.

خواص ویتامین دی برای دیابت
ویتامین D با بهبود حساسیت به انسولین و تنظیم قند خون، می‌ تواند به کنترل دیابت کمک کند.

از بازگشت وزن پس از عمل بای پس معده جلوگیری می‌ کند

بسیاری از افراد عمل بای پس معده را راه حلی همیشگی برای کاهش وزن شدید می‌ دانند. در این جراحی قسمت بزرگی از معده و روده‌ ها برداشته می‌ شود. یکی از بزرگترین مشکلات این جراحی کاهش شدید جذب ویتامین D از غذا برای بدن است. در مقابل، کمبود ویتامین D ممکن است باعث بازگشت وزن پس از عمل جراحی شود. در پی این عمل جراح از شما می‌ خواهد مقدار ویتامین D دریافتی را افزایش دهید.

بدن چگونه ویتامین دی را جذب می‌ کند؟

حال که با خواص این ویتامین مفید آشنا شدیم، لازم است بدانیم که چگونه باید آن را تامین کنیم. روش‌های زیر به جذب این ویتامین کمک می‌ کنند:

نور خورشید

پوست، اشعه ماوراء بنفش نور خورشید را جذب و ویتامین D موجود در آن را به عنوان هورمون، سنتز می‌ کند. بسیاری از متخصصان تغذیه معتقدند بهتر است افراد، ویتامین D را به عنوان یک ماده مغذی از غذاهای غنی شده دریافت کنند.

از آنجا که ویتامین D در بسیاری از غذاها وجود ندارد، برخی از متخصصان می‌ گویند بهتر است از مکمل‌ های طبیعی استفاده شود. آسیب نور خورشید به پوست نیز موجب شده که بسیاری از مردم ویتامین دی را به جای حمام آفتاب، از قرص‌ها و مکمل‌ها دریافت کنند.

بدن ما از طریق نور خورشید مقداری ویتامین دی جذب می‌ کند، اما مسلم است که بدن به مقدار بیشتری از این ویتامین نیاز دارد. افرادی که پوست روشنی دارند یا بیشتر در معرض آفتاب هستند، این ویتامین را بیشتر دریافت می‌ کنند. اما افرادی که پوستی تیره دارند یا کلاه بر سر می‌ گذارند، ویتامین کمتری جذب بدن‌ شان می‌ شود.

غذاها

بسیاری از غذاها حاوی ویتامین دی هستند. با مصرف این دسته از غذاها می‌ توانید مقداری از ویتامین دی مورد نیاز بدن‌ تان را تامین کنید.

  • روغن کبد ماهی کاد: یک قاشق چایخوری برابر با 11 میلی‌ گرم (بیش از ۱۰۰ درصد نیاز روزانه)
  • 85 گرم ساردین: 4 میلی‌ گرم (41 درصد از نیاز روزانه)
  • 85 گرم سالمون: 10 میلی‌ گرم (100 درصد نیاز روزانه)
  • 85 گرم ماهی خال مخالی: 10 میلی‌ گرم (100 درصد نیاز روزانه)
  • 85 گرم ماهی تن: 5.7 میلی‌ گرم (57 درصد نیاز روزانه)
  • یک لیوان شیر: 2.45 میلی‌ گرم (24 درصد نیاز روزانه)
  • 28 گرم خاویار: 0.82 میلی‌ گرم (8 درصد نیاز روزانه)
  • یک عدد تخم مرغ بزرگ ارگانیک: 1.025 میلی‌ گرم (10 درصد نیاز روزانه)
  • یک فنجان قارچ: 0.05 میلی‌ گرم (1 درصد نیاز روزانه)
بیشتر بخوانید:  فواید ویتامین b12 برای لاغری و انواع بیماری‌ها

مکمل‌ ها

از آنجا که دریافت ویتامین D از راه غذا بسیار سخت است و بسیاری از ما به اندازه‌ی کافی در معرض نور خورشید نیستیم، گاهی استفاده از مکمل‌ ها ضروری است. بر اساس اینکه سطح ویتامین D شما چقدر است معمولا توصیه می‌ شود از مکمل‌های ۲۰۰۰ و ۶۰۰۰ IU به صورت روزانه استفاده کنید.

از آنجا که ویتامین دی ویتامینی محلول در چربی است، قطره و یا کپسول‌ هایی را توصیه می‌ کنیم که حاوی روغن نارگیل هستند. همچنین به یاد داشته باشید که هر دو تا سه ماه، میزان ویتامین D خود را چک کنید.

مصرف هم‌ زمان با دیگر ویتامین‌ ها

وقتی ویتامین D خود را به اندازه‌ی کافی مصرف کردید، بهتر است دیگر ویتامین‌ ها همچون ویتامین A، E و K2 را نیز به آنها اضافه کنید. این ویتامین‌ ها در نوع خود بسیار مهم هستند، چرا که به متعادل کردن ویتامین D و جذب آن کمک و از بالا رفتن بیش از حد آن در بدن پیشگیری می‌ کنند. این ویتامین‌ ها را نیز می‌ توان از راه مکمل‌ ها دریافت کرد، اما بهتر است آنها را از طریق غذا به بدن برسانید.

نشانه‌ های کمبود ویتامین D در بدن

بسیاری از افرادی که کمبود ویتامین D دارند، از نشانه‌ های آن بی‌ خبرند. این کمبود در افراد بالغ سبب پوکی استخوان می‌ شود که با استخوان درد و ناتوانی عضلانی همراه است. در کودکان نیز این مشکل سبب نرمی استخوان و مشکل در اسکلت بدن خواهد شد. یک آزمایش خون ساده سطح این ویتامین در بدن را مشخص می‌ کند. این آزمایش ۲۵- هیدروکسی ویتامین D نام دارد.

کمبود ویتامین دی
کمبود ویتامین دی می‌ تواند منجر به ضعف عضلات، خستگی و افسردگی شود.

در دستورالعمل‌ های کنونی که توسط موسسه پزشکی اعلام شد، سطح خون ۲۰ نانوگرم در هر میلی‌ لیتر به عنوان یک نشانه برای سلامت کلی استخوان‌ هاست. مشکل در جذب غذا یا دریافت این ویتامین از نور خورشید سبب کمبود آن در بدن می‌ شود. افراد زیر بیشتر در خطر کمبود ویتامین D هستند:

  • گروه سنی ۵۰ سال یا بیشتر
  • افراد دارای پوست تیره
  • افرادی که در خانه‌ آفتاب‌گیر زندگی نمی‌ کنند
  • افراد دارای اضافه وزن، چاقی مزمن و افرادی که جراحی بای پس معده انجام داده‌ اند
  • افرادی که دچار حساسیت به شیر یا عدم تحمل لاکتوز هستند
  • افراد مبتلا به بیماری‌ های کبدی یا گوارشی مانند بیماری کرون و سلیاک

میزان ویتامین D مورد نیاز بدن

ویتامین دی مورد نیاز برای افراد متفاوت در سنین مختلف با هم فرق دارد. محققان می‌ گویند 600 IU ویتامین D برای افراد بالغ مناسب است. بیشتر از آن سبب می‌ شود کلسیم خون بالا برود و به رگ‌ های خونی، قلب و کلیه آسیب برساند. بدن مقدار زیادی از ویتامین D خود را از آفتاب می گیرد، اما این کار به دلیل بالا رفتن خطر ابتلا به سرطان پوست توصیه نمی شود.

افراد بالغ تا ۷۰ سال

برای این رده‌ی سنی ویتامین مورد نیاز 15 گرم است. افراد ۷۱ سال به بالا باید 20 گرم ویتامین مصرف کنند. برخی محققان هم اعتقاد دارند باید بیشتر از این مقدار ویتامین دریافت کرد. البته مصرف زیاد ویتامین دی برای بدن مضر و حتی مصرف بالای 100 گرم از آن خطرساز است.

نوزادان شیرخوار

شیر مادر، بهترین غذا برای کودک است، اما مقدار زیادی ویتامین D ندارد. کودکان شیرخوار، روزانه 10 میلی‌ گرم ویتامین D نیاز دارند (روزانه ۱ لیتر). در سن ۱ سالگی، کودکانی که شیر غنی شده استفاده می‌ کنند، دیگر نیازی به مصرف مکمل‌ های این ویتامین ندارند.

مواظب باشید بیش از اندازه به کودکان ویتامین D ندهید. میزان بالای این ویتامین در کودکان سبب ایجاد مشکلاتی مانند تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، تشنگی بیش از حد، درد عضلانی و مشکلات حادتری می‌ شود.

کودکان و نوجوانان

بسیاری از کودکان و نوجوانان از نوشیدن شیر به اندازه ی کافی ویتامین D دریافت نمی‌ کنند که بهتر است ۴۰۰ IU یا ۶۰۰ IU مصرف کنند. این میزان معمولا در مولتی‌ ویتامین‌ های جویدنی نیز موجود است. کودکان مبتلا به برخی از بیماری‌ های مزمن مانند فیبروز کیستیک، ممکن است در معرض خطر کمبود ویتامین D باشند.

تداخلات دارویی ویتامین D

بعضی داروها مانند مسهل‌ ها، استروئید ها، ضد تشنج‌ ها و داروهای ضد کلسترول سبب جذب کمتر ویتامین D در بدن می‌ شوند. اگر از دیگوکسین (داروی قلبی) بیش از حد استفاده کنید ویتامینD، سطح کلسیم در خون شما را بالا میبرد و سبب ایجاد بی‌نظمی ضربان قلب می‌ شود. پس مهم است که درباره میزان مصرف مکمل ویتامین D با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

نتیجه گیری

ویتامین D می‌تواند در کاهش وزن نقش مهمی ایفا کند، زیرا بر متابولیسم چربی و تنظیم اشتها تاثیر می‌ گذارد. تحقیقات نشان داده‌ اند که کمبود این ویتامین با افزایش چربی بدن و دشواری در کاهش وزن مرتبط است. ویتامین دی با بهبود عملکرد انسولین و کاهش التهاب می‌ تواند به کنترل وزن کمک کند. همچنین، برخی مطالعات نشان داده‌ اند که مصرف کافی این ویتامین در کنار رژیم غذایی سالم و ورزش، می‌ تواند کاهش چربی شکمی را تسهیل کند. دکتر کرمانی با بیش از 20 سال سابقه در ارائه انواع رژیم های غذایی می تواند به شما در مسیر لاغری یا تناسب اندام کمک کند.

سوالات متداول

1- ویتامین دی بیشتر از همه به چه چیزی کمک می‌ کند؟

ویتامین دی به طور عمده به بدن در جذب و نگهداری کلسیم و فسفر کمک می‌ کند که برای حفظ استخوان‌ های قوی بسیار حیاتی هستند. این بدان معناست که این ویتامین برای سلامت استخوان‌ ها واقعا مهم است.

2- چگونه می‌ توان سطح ویتامین دی را به سرعت افزایش داد؟

برای افزایش سطح ویتامین دی، می‌ توانید زمان بیشتری را در معرض نور خورشید قرار بگیرید، از مکمل‌ های این ویتامین استفاده کنید و غذاهای خاصی را در رژیم غذایی خود بگنجانید. اگر زمان بیشتری را در فضای باز می‌ گذرانید، حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

3- آیا ویتامین دی به کاهش وزن کمک می‌ کند؟

بله، ویتامین دی می‌ تواند با بهبود عملکرد انسولین، کاهش التهاب و تنظیم اشتها به کاهش وزن کمک کند. همچنین، کمبود این ویتامین ممکن است با افزایش چربی بدن مرتبط باشد.

4- چه مقدار ویتامین D برای تاثیرگذاری بر کاهش وزن لازم است؟

میزان مورد نیاز ویتامین دی به سن، وزن و وضعیت سلامت فرد بستگی دارد، اما معمولاً مصرف روزانه 600 تا 2000 واحد بین‌المللی (IU) برای بزرگسالان توصیه می‌ شود. مشورت با متخصص تغذیه برای تعیین دوز مناسب ضروری است.

ویتامین دی - 1 - ویتامین دی - مکمل های غذایی
علیرضا سهامی

من با بیش از ۲ سال سابقه در حوزه سئو و تولید محتوا، به عنوان محقق در زمینه سلامت جسمانی و ورزش فعالیت می‌ کنم. هدف من، ارائه اطلاعات دقیق و به‌ روز درباره لاغری، تغذیه سالم و تمرینات ورزشی است تا شما را در مسیر دستیابی به وزن ایده‌ آل و زندگی سالم‌ تر یاری کنم تا بتوانید با دانش بیشتر و به روشی اصولی به اهداف سلامتی خود برسید.

میانگین امتیاز 4.2 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
لاله 1399/12/21

عالی

شیرین 1399/12/11

ممنون به خاطر مطالب مفید و پرفایده تون

Kjhn 1399/12/03

سلام قرص زینگ برای رشد مو تاثیر داره

کارشناس به اندام 1399/12/03

سلام دوست عزیز بله باعث حفظ سلامت پوست و مو میشود

سمانه 1399/11/20

من وسط سرم گاهی گزگز می‌کنه می‌تونه از کمبود ویتامین Dباشه؟؟

کارشناس به اندام 1399/11/20

سمانه عزیز، دلایل زیادی میتونه داشته باشه. نمیتوان به قطعیت گفت. بهتره آزمایش بدین.

Hasan 1399/11/16

خیلی ممنون متشکرم واقعا عالی بود

فرزانه 1399/11/16

ممنون از مطالب مفیدتون میخاستم بگم من ماهیانه قرص ویتامین d استفاده میکنم مشکلی نداره همراه با ویتامین e استفاده کنم زینک هم استفاده میکنم

کارشناس به اندام 1399/11/16

فرزانه عزیز،دوز مصرفی ویتامین D حتما باید تحت نظر پزشک مصرف بشه چون مصرف بیش از حد اون باعث رسوب در کلیه ها می شه که مشکل سازه. به طور کلی بهتره مولتی ویتامین ها رو بر اساس نیاز بدنتون و بعد از آزمایش و با تشخیص دکتر مصرف کنید

م 1399/10/11

آیا قرص ویتامین دی باعث رشد قد هم میشه

کارشناس به اندام 1399/10/11

دوست عزیز، تا قبل از سن بلوغ بله به رشد قد هم کمک می کنه اما بعد از اون باعث تراکم و محکم شدن استخوان ها می شه.

سحر 1399/10/01

سلام خیلی ممنون ازمطالب مفیدتون می خواستم بدونم قرص هیچ عوارضی نداره وبرای رشد مفیده یا تاثیر نداره

کارشناس به اندام 1399/10/01

سحر عزیز، مصرف به اندازه ویتامین دی مضر نیست. میتونید از دکتر میزان مصرف بپرسید.

ریحانه 1399/09/22

سلام خانم دکتر خسته نباشید دختر من 13 سالشه ویتامین دی رو چجوری باید استفاده کنه؟

کارشناس به اندام 1399/09/22

ریحانه عزیز، قرص ویتامین D با توجه به نوعشون به دو صورت باید مصرف بشن بعضی از اونها روزانه باید مصرف بشن و بعضی ها ماهیانه. در ایمن مورد با پزشک یا داروساز مشورت کنید.

ملک زاده 1399/09/16

آایا کشش عضروف های دست وپا درسمت راست وبازوبسته شدن پلک چشمها به صورت غیر ارادی هم در افرادی که فنوبار بیتال ۱۰۰وکارباماز پین مصرف می کنندبه کمبود ویتامین ۳وکلسیم مربوط است؟

کارشناس به اندام 1399/09/16

دوست عزیز، این مورد تخصص ما نیست. لطفا با پزشک مربوطه مشورت کنید.

سحر 1399/07/09

عالی بود خانم دکتر ایا کمبود ویتامین دی باعث کوچک شدن دست می شود

کارشناس به اندام 1399/07/09

دوست خوبم، کمبود ویتامین دی روی استخوان بندی تاثیر داره. در دوران کودکی با کلفت شدن مچ دست خودشو نشون می ده و در میانسالی با درد استخوان های دست و پا

ویکی 1399/05/20

عالی بود👌

کارشناس به اندام 1399/05/20

دوست خوبم، ممنون از نظرتون

زهره 1399/04/10

عالی و مفید بود

فاطمه 1399/02/06

مصرف روزانه قرص های ویتامین دی مشکلی ایجاد نمیکند.ایا نبود ویتامین باعث از بین رفتن غضروف هم میشود

کارشناس به اندام 1399/02/06

فاطمه عزیز، مصرف ویتامین D بهتره زیر نظر پزشک باشه و حتما هم با کلسیم و غذاهایی مثل روغن زیتون و تخم مرغ باشه. بله هم روی غضروف ها و هم استخوان ها تاثیر منفی داره.

samirasamira 1399/01/02

بسیار عالی و مفید بود