بذر باستانی شگفت انگیز؛ دانه چیا

یکی از بذرها و دانه‌های مفید برای سلامتی که در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه دوست‌داران تغذیه و سبک زندگی سالم قرار گرفته، دانه‌ی چیا می‌باشد. دانه‌ی چیا از نظر ظاهری شباهت زیادی به تخم شربتی و تخم ریحان دارد اما از نظر خواص و کارکرد متفاوت است. این دانه‌های جادویی و پرخاصیت در اثر […]

بذر باستانی شگفت انگیز؛ دانه چیا
5 از 5

زمان مطالعه 6 دقیقه

تعداد بازدید 1925

تاریخ انتشار

یکی از بذرها و دانه‌های مفید برای سلامتی که در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه دوست‌داران تغذیه و سبک زندگی سالم قرار گرفته، دانه‌ی چیا می‌باشد. دانه‌ی چیا از نظر ظاهری شباهت زیادی به تخم شربتی و تخم ریحان دارد اما از نظر خواص و کارکرد متفاوت است.

این دانه‌های جادویی و پرخاصیت در اثر مجاورت آب، حجیم می‌شوند و برای کاهش اشتها و بهبود عملکرد دستگاه گوارش مفیدند.

دانه‌های چیا یا چیاسید از خانواده‌ی نعناع است. 28 گرم دانه‌ی چیا 138 کالری دارد.  12 برابر وزن خود آب جذب می‌کند و برای کسانی که رژیم لاغری دارند و همینطور ورزشکاران بسیار مفید است. دانه‌ی چیا حاوی امگا3، فیبر، پروتئین و کلسیم است و یکی از بارزترین خواص آن کاهش اشتها یا سیرکنندگی است.

این دانه‌ها در عین سیرکننده بودن کالری کمی نیز دارند و به کاهش قند خون و کنترل و بهبود دیابت نوع 2 کمک می‌کنند. دانه‌ی چیا باعث کاهش نفخ، کاهش احتباس آب در بدن و در نهایت بهتر لاغر شدن و تسریع کاهش وزن می‌شوند.

یکی از خواص بارز این ماده‌ی خوراکی، کمک به شادابی پوست و آبرسانی به این عضو بدن است. دانه‌ی چیا به خاطر ویتامین آ، ویتامین سی، آهن و پتاسیم فراوان باعث درخشندگی و انعطاف پوست می‌شود.

این دانه‌ها برای مو هم مفیدند و به خاطر وجود املاح و آهن و روی به استحکام و پرپشتی موها کمک می‌کنند. بافت ژلاتینی آن باعث می‌شود پوست و مو شاداب و باطراوت به نظر برسد و موهای ابریشمی و پوستی درخشنده به ارمغان می‌آورد.

با این حال باید توجه داشت که دانه‌ی چیا مثل هر خوراکی مفید دیگری، در صورت زیاده‌روی مضراتی نیز خواهد داشت. دانه‌ی چیا می‌تواند با داروهای کنترل قند خون تداخل داشته باشد و در روند کاهش قند خون اختلال ایجاد کند.

موارد اندکی از حساسیت به این بذرهای مفید گزارش شده است اما به هرحال می‌تواند برای افرادی ایجاد حساسیت در پی داشته باشد. استفراغ، اسهال، خارش لب و زبان از جمله عوارض مصرف دانه چیا در برخی افراد گزارش شده ست.

مصرف دو قاشق غذاخوری دانه‌ی چیا در طول روز توصیه می‌شود و بیشتر از این مقدار برای بدن ضرورتی ندارد و می‌تواند مشکل‌ساز هم باشد. دانه‌ی چیا را می‌توان در آب خیس کرده و بعد با مواد غذایی دیگر مثل ماست مخلوط و میل کرد.

همینطور از چیاسید در تهیه‌ی صبحانه و وعده‌های رژیمی استفاده‌های متنوعی می‌شود؛ از جمله در تهیه‌ی انواع اورنایت همراه با جو دوسر، عسل و میوه ترکیب دلچسب و مقوی به ارمغان می‌آورد.

شاید برایتان جالب باشد بدانید که دانه‌های چیا اگرچه امروزه کاربرد بیشتری پیدا کرده‌اند اما قرن‌ها پیش در مکزیک کشف شده و به مصرف رسیده‌اند. این سوپرفود یا ابَر غذا که این روزها محبوب ورزشکاران است در ازمنه‌ی قدیم غذای مایاهای باستانی و قوم آزتک‌ها بوده و در شرایط سخت و سفرهای طولانی از چیا که حجم کم و سیرکنندگی زیادی داشته استفاده می‌کردند.

آزتک‌ها که سرزمین‌شان مکزیک، خاستگاه چیاسید بوده غیر از مصرف چیا، مبدِع شکلات داغ هم بوده‌اند و اولین مردمانی هستند که دانه‌های کاکائو را فرآوری کرده و با آب داغ عمل آورده و شکلات داغ را اختراع کردند و نوشیدند.

روایت‌های مرموز دیگری هم در مورد آزتک‌ها در تاریخ وجود دارد که ما به بهانه‌ی دانه‌ی چیای مکزیکی به سراغشان رفته‌ایم و در این اپیزود ماجراهای عجیب و حیرت‌انگیزی از رسوم عجیب و خون‌بار آزتک‌ها نقل کرده‌ایم.

5 از 5
    به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*