دکتر کرمانی » مجله » بیماری و درمان
بسیاری از مردم به این نکته آگاهند که ایجاد تغییرات در سبک زندگی، مانند رعایت رژیم غذایی آرتروز میتواند به کاهش علائم این بیماری که شامل درد، سفتی، و تورم است، کمک کند. استئوآرتریت شایعترین شکل آرتروز است که بیش از 30 میلیون بزرگسال را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری […]
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
بسیاری از مردم به این نکته آگاهند که ایجاد تغییرات در سبک زندگی، مانند رعایت رژیم غذایی آرتروز میتواند به کاهش علائم این بیماری که شامل درد، سفتی، و تورم است، کمک کند. استئوآرتریت شایعترین شکل آرتروز است که بیش از 30 میلیون بزرگسال را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری زمانی که غضروف مفاصل به مرور زمان از بین میرود، ایجاد میشود. این عارضه میتواند هر مفصلی در بدن را تحت تاثیر قرار دهد، اما افراد اغلب آن را در زانوها، دستها، گردن یا ستون فقرات خود مشاهده میکنند. ما این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم که افراد مبتلا به آرتروز چه غذاهایی را باید در رژیم غذایی خود بگنجانند و از چه غذاهایی باید اجتناب کنند. با ما همراه باشید.
اگرچه درمان قطعی آرتروز با کمک غذاها یا مکملهای غذایی خاص امکانپذیر نیست، اما طبق بیانیه بنیاد آرتریت، رژیمهای غذایی خاص مانند رژیم غذایی آرتروز میتوانند علائم این بیماری را بهبود بخشند. برخی از غذاها دارای قابلیتهای ضدالتهابی هستند که میتواند به کاهش علائم کمک کند، در حالی که بعضی غذاها بالعکس ذاتا ممکن است منجر به تقویت این علائم شوند. رژیم غذایی مناسب میتواند از طریق مکانیسمهای زیر به بهبود آرتروز کمک کند:
یک رژیم غذایی متعادل و مغذی، ابزار مورد نیاز بدن را برای جلوگیری از آسیب بیشتر به مفاصل میدهد. برخی از غذاها برای کاهش التهاب در بدن شناخته شدهاند و مصرف آنها میتواند علائم آرتروز را بهبود بخشد. از جمله این موارد میتوان به آنتی اکسیدانها، ویتامینهای A، C و E اشاره نمود.
افراد اغلب آرتروز را در زانوها، دستها، گردن یا ستون فقرات خود مشاهده میکنند.
افراد مبتلا به آرتروز بیشتر در معرض کلسترول خون بالا هستند و رژیم غذایی مخصوص آرتروز میتواند با کاهش کلسترول علائم این بیماری را بهبود بخشد.
اضافه وزن میتواند فشار بیشتری بر مفاصل وارد نموده و باعث التهاب بیشتر شود. حفظ وزن مناسب برای افراد مبتلا به آرتروز ضروری، اما به علت کمتحرکی دشوار است. رعایت یک رژیم غذایی مناسب میتواند به این موضوع کمک کند.
مطالعات نشان دادهاند که رژیم غذایی مدیترانهای، میتواند التهاب ناشی از آرتروز را کاهش دهد. این رژیم علاوه بر کمک به کاهش درد ناشی از استئوآرتریت، سلامت کلی بدن را نیز تضمین میکند و میتواند خطر ابتلا به موارد زیر را کاهش دهد:
رژیم غذایی مدیترانهای، شامل میوه و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، ماهی، ماست و چربیهای مفید مانند روغن زیتون و آجیل است. تغییرات سادهای مانند موارد زیر میتواند برنامه غذایی معمول یک فرد مبتلا به آرتروز را به رژیم غذایی آرتروز یا مدیترانهای تغییر دهد:
مطالعات نشان دادهاند که رژیم غذایی مدیترانهای، میتواند التهاب ناشی از آرتروز را کاهش دهد.
گنجاندن غذاهای خاص در رژیم غذایی ویژه بیماران آرتروز میتواند استخوانها، ماهیچهها و مفاصل را تقویت کرده و به بدن در مبارزه با التهاب و بیماری کمک کند. افراد مبتلا به آرتروز میتوانند برای کاهش علائم خود، مواد غذایی زیر را به رژیم غذایی خود اضافه کنند:
ماهیهای روغنی حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا 3 مفید هستند. این چربیهای اشباع نشده با خواص ضدالتهابی خود دردهای استخوانی را کاهش میدهند. افراد مبتلا به آرتروز باید حداقل یک وعده ماهی چرب در هفته، از جمله ماهیهای زیر را مصرف کنند:
افرادی که استفاده از ماهی را دوست ندارند، میتوانند به جای آن از مکملهای حاوی امگا 3 مانند روغن ماهی، روغن کریل یا روغن بذر کتان استفاده کنند. سایر منابع امگا 3 عبارتند از: دانه چیا، روغن بذر کتان و گردو.
علاوه بر ماهیهای چرب، برخی روغنهای دیگر نیز میتوانند التهاب را کاهش دهند. روغن زیتون فرابکر حاوی سطوح بالایی از اولئوکانتال است که ممکن است خواص مشابهی با داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) داشته باشد. روغن آووکادو و گلرنگ نیز گزینههای مفیدی هستند و ممکن است به کاهش کلسترول کمک کنند.
شیر، ماست و پنیر سرشار از کلسیم و ویتامین D هستند. این مواد مغذی با افزایش استحکام استخوان علائم دردناک را بهبود میبخشند. لبنیات همچنین حاوی پروتئینهایی است که میتواند به عضلهسازی کمک کند.
لبنیات با افزایش استحکام استخوان علائم دردناک آرتروز را بهبود میبخشند.
سبزیهایی با برگهای تیره سرشار از ویتامین D، فیبر و آنتی اکسیدانهای ضداسترس هستند. ویتامین D موجود در آنها برای جذب کلسیم ضروری بوده و میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. سبزیهای برگ تیره عبارتند از:
بروکلی حاوی ترکیبی به نام سولفورافان است که میتواند پیشرفت آرتروز را کاهش دهد. این سبزی همچنین سرشار از ویتامین K و C و کلسیم است.
پلی فنولها آنتی اکسیدانهایی هستند که کارشناسان معتقدند میتوانند التهاب و سرعت آسیب غضروف را کاهش دهند. چای سبز حاوی سطوح بالایی از پلی فنول است.
دانشمندان بر این باورند که ترکیبی به نام دی آلیل دی سولفید که در سیر وجود دارد، ممکن است علیه آنزیمهایی در بدن که به غضروف آسیب میرسانند، عمل کند.
سیر ممکن است علیه آنزیمهایی در بدن که به غضروف آسیب میرسانند، عمل کند.
آجیل حاوی سطوح بالایی از کلسیم، منیزیم، روی، ویتامین E، فیبر و آلفا لینولنیک اسید (ALA) است که سیستم ایمنی و قلب را تقویت میکند.
بدن فردی که با آرتروز زندگی میکند، همواره در حالت التهابی قرار دارد. باید توجه داشت همانطور که غذاهای دارای خواص ضدالتهابی ممکن است علائم را کاهش دهند، برخی از غذاها نیز حاوی موادی هستند که بهطور فعال در ایجاد التهاب نقش دارند. به همین دلیل بهتر است از انتخاب آنها تا حد امکان خودداری شود. انواع غذاهایی که باید از آنها اجتناب شود، موارد زیر است:
انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد که ویژگی مشترک تمام آنها درد است. برخی از گیاهان ممکن است دارای خواص ضدالتهابی باشند که در کنار سایر گزینههای درمانی، در مدیریت علائم خفیف به فرد مبتلا کمک کنند. با این حال، فقدان شواهد علمی برای حمایت از استفاده بسیاری از این گزینهها وجود دارد؛ یعنی مصرف برخی گیاهان دارویی در رژیم غذایی آرتروز ممکن است اثرات منفی به بار بیاورد. پس لازم است قبل از انتخاب هر نوع گیاه دارویی برای آرتریت، حتماً با پزشک مشورت شود. برخی از گیاهان مفید برای درمان آرتروز، عبارتند از:
آلوئه ورا به اشکال مختلفی مانند قرص، پودر، ژل و به صورت برگ موجود است. این گیاه برای درمان خراشهای سطحی، آفتاب سوختگی و بهبود درد مفاصل مفید است و خاصیت ضدالتهابی دارد. آلوئه ورا اثرات منفی گوارشی داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) را – که معمولا برای درد آرتریت استفاده میشود – ندارد. به صورت ژل موضعی و خوراکی به تسکین درد آرتروز کمک میکند. اما از آنجایی که ممکن است سطح گلوکز را کاهش دهد، ممکن است با برخی از داروهای دیابت تداخل داشته باشد.
پزشکان طب سنتی از خواص ضدالتهابی Boswellia serrata که کندر نیز نامیده میشود، برای درمان دردهای روماتیسمی استفاده میکنند. مصرف کپسولهای کندر ممکن است به بهبود درد، عملکرد و سفتی ناشی از آرتروز کمک کند. اما دوزهای بالای آن میتوانند بر کبد تأثیر منفی بگذارند. کندر به شکل قرص و کرمهای موضعی موجود است.
پزشکان طب سنتی از خواص ضدالتهابی کندر برای درمان دردهای روماتیسمی استفاده میکنند.
پنجه گربه یکی دیگر از گیاهان ضدالتهابی است که ممکن است تورم ناشی از آرتریت را کاهش دهد. بومیان آمریکا بهطور سنتی از آن برای تقویت سیستم ایمنی استفاده میکنند. در یک مطالعه در سال 2002 نشان داده شد که پنجه گربه در کاهش پنجاه درصدی تورم مفاصل در 40 فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید موثر بوده است. با این حال، عوارض جانبی احتمالی آن، عبارتند از:
این گیاه برای افراد مبتلا به سل و کسانی که از داروهای رقیق کننده خون و سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند، منع مصرف دارد.
عصاره برگهای اکالیپتوس در داروهای موضعی برای درمان درد آرتریت استفاده میشود. برگهای این گیاه حاوی تانن هستند که ممکن است به کاهش تورم و درد مرتبط با آرتریت کمک کند. برخی از افراد برای به حداکثر رساندن اثر، پدهای حرارتی اکالیپتوس را استفاده میکنند. اما باید توجه داشت که همیشه روغن اکالیپتوس باید با روغن حامل رقیق شود. ترکیب 15 قطره روغن اکالیپتوس با 2 قاشق غذاخوری بادام برای تسکین دردهای استخوانی مفید است.
بسیاری از مردم از زنجبیل در آشپزی استفاده میکنند، اما این گیاه دارای خواص ضدالتهابی نیز هست. برخی از محققان معتقدند زنجبیل در رژیم غذایی آرتروز خواهد توانست جایگزین خوبی برای داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) باشد. طب سنتی این گیاه را برای درمان روماتیسم مفصلی، آرتروز و درد مفاصل و ماهیچهها پیشنهاد میکند. زنجبیل نه تنها میتواند به مدیریت علائم آرتروز کمک کند، بلکه باعث جلوگیری از تخریب استخوان نیز میشود. چند راه مصرف زنجبیل عبارت است از:
قابل توجه است که قبل از افزایش مصرف زنجبیل، باید با پزشک مشورت شود؛ زیرا این گیاه میتواند با برخی داروهای رقیق کننده خون (مانند وارفارین (کومادین)) تداخل داشته باشد.
چای سبز یک نوشیدنی محبوب در رژیم غذایی آرتروز است. آنتی اکسیدانهای موجود در آن ممکن است به مبارزه با التهاب ناشی از آرتروز کمک کند. چای سبز به صورت دمنوش، پودر خوراکی و مکمل استفاده میشود. البته تحقیقات بیشتری برای تأیید اینکه چای سبز واقعا میتواند به کاهش التهاب کمک کند و مشخص شود که کدام شکل و دوز مؤثرتر است، مورد نیاز است.
کورکومین ترکیب فعال در زردچوبه است و در بدن به عنوان یک عامل ضدالتهابی قوی عمل نموده و آنزیم تحریک کننده التهاب را مسدود میکند. در مطالعهای روی 367 فرد مبتلا به آرتروز زانو، دوز 1500 میلیگرمی عصاره کورکومین به اندازه 1200 میلیگرم ایبوپروفن در روز برای کاهش تورم و درد مؤثر بود. یکی از نکات منفی کورکومین این است که جذب آن برای بدن سخت است. بنابراین باید با چربی مصرف شود. مکملهای آن نیز پایه روغنی دارند.
کورکومین ترکیب فعال در زردچوبه در بدن به عنوان یک عامل ضدالتهابی قوی آنزیم تحریک کننده التهاب را مسدود میکند.
پوست درخت بید یک درمان قدیمی برای درد و التهاب است که از آن بهصورت دمنوش یا قرص استفاده میشود. برخی از تحقیقات میگویند که این گیاه میتواند به تسکین درد مفاصل مربوط به آرتروز کمک کند. با این حال، نتایج متناقض بوده و مطالعات بیشتری مورد نیاز است. عوارض جانبی رایج آن عبارتند از:
قبل از استفاده از پوست درخت بید به عنوان یکی از گیاهان در رژیم غذایی آرتروز، باید با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنید یا زخم معده دارید. اگر به آسپرین حساسیت دارید، آن را مصرف نکنید.
مصرف برخی مکملهای غذایی در رژیم غذایی آرتروز برای تسکین درد، سفتی و سایر علائم آرتریت نویدبخش بوده است. گلوکزامین و کندرویتین، اسیدهای چرب امگا 3، SAM-e و کورکومین، تنها برخی از محصولات طبیعی هستند که محققان برای استئوآرتریت (OA) و آرتریت روماتوئید (RA) مطالعه کردهاند. برخی از این درمانهای طبیعی ممکن است علائم آرتریت را تسکین دهند، بهویژه زمانی که همراه با درمانهای سنتی استفاده شوند. برخی از ویتامینها و مکملهای مفید برای درمان آرتروز عبارتند از:
گلوکزامین و کندرویتین، دو مورد از مکملهای رایج برای آرتریت هستند. مطالعات در مورد اینکه کدام یک از این مکملها مؤثرتر است، به نتایج واحدی دست نیافتهاند. برخی شواهد نشان میدهد که گلوکزامین سولفات، بهترین مکمل است و برخی دیگر گلوکزامین هیدروکلراید را موثرتر میدانند.
یک بررسی سیستماتیک در سال 2017 نشان داد که مکملهای امگا 3 باعث کاهش درد، سفتی و تورم مفاصل میشود. مصرف این مکملها ممکن است به برخی افراد کمک کند تا دوز مصرف مسکن را کاهش داده و از بروز عوارض جانبی آنها جلوگیری کنند. فرشاد فانی مروستی، مدیر بهداشت عمومی، پیشگیری و ارتقای سلامت در دانشگاه آریزونا، میگوید: «برای موارد خفیف آرتریت، ممکن است بهتر باشد قبل از مصرف ایبوپروفن به سراغ مکملها بروید.» منابع گیاهی مانند دانههای کتان و چیا نیز حاوی امگا 3 هستند.
علاوه بر این، برخی ویتامینها از جمله ویتامینهای آنتیاکسیدانی A، C و E و ویتامینهای D و K در اینباره مورد مطالعه قرار گرفتهاند. اما تا کنون هیچ مدرکی مبنی بر بهبود علائم آرتریت توسط مصرف ویتامینهای آنتیاکسیدان وجود ندارد. در مجموع مصرف ویتامینهای D و K برای استحکام استخوانها ضروری است و ویتامین K در ساختار غضروف نیز نقش دارد.
مکملهای امگا 3 باعث کاهش درد، سفتی و تورم مفاصل میشود.
مصرف مکملها طبق دستور و تحت نظارت پزشک در رژیم غذایی آرتروز بهطور کلی بیخطر است. با این حال، گاهی مکملها میتوانند عوارض جانبی ایجاد نموده یا تداخل دارویی داشته باشند. به عنوان مثال، مکملهای روغن ماهی با دوز بالا میتوانند خون را رقیق کنند و ممکن است با داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین (کومادین) تداخل داشته باشند. اما مصرف زیاد برخی از ویتامینها – مانند B و C – که محلول در آب هستند، مانعی ندارد و مازاد آن توسط بدن دفع میشود. ویتامینهای محلول در چربی مانند A، D، E و K نباید بیش از حد مجاز مصرف شوند، چرا که میتوانند در بدن تجمع کنند.
علاوه بر این، باید توجه شود که مکملها هرگز نباید جای داروها را بگیرند، زیرا دارودرمانی تنها راه اثبات شده برای کاهش آسیب مفاصل است و نیز توصیه میشود افراد همیشه قبل از امتحان هر مکمل جدیدی با پزشک مشورت کنند تا از سلامت و دوز مصرف آن مطمئن شوند.
کاهش وزن به کمک رژیم غذایی آرتروز و فعالیت بدنی، برای افراد چاق میتواند در کاهش درد آرتریت موثر بوده و احتمال آسیب جدی مفصل و جراحی را کاهش دهد. احتمال ابتلا به آرتریت زانو در افراد دارای اضافه وزن، چهار تا پنج برابر بیشتر از افرادی است که این مشکل را ندارند. کاهش وزن فشار روی مفاصل زانو و باسن را کم نموده و احتمال سایش و پارگی مفاصل را کاهش میدهد. جالب است که کاهش 5 کیلوگرم از وزن، میتواند 15 تا 20 کیلوگرم فشار را از روی زانوها کم کند. همچنین، کاهش وزن ممکن است سطح پروتئینهایی که باعث تورم بدن و آسیب به مفاصل میشوند را کاهش دهد.
بسیاری از مردم ادعا میکنند که انواع خاصی از غذاها میتوانند آرتروز را تشدید کنند، اما همیشه شواهد علمی برای حمایت از نظریههای آنها وجود ندارد. سه شایعه رایج در مورد غذاهای مضر برای آرتروز عبارتند از:
شواهدی وجود دارد که رژیم غذایی آرتروز میتواند علائم این بیماری را بهبود بخشد. اضافه وزن یا چاقی، فشار بیشتری بر مفاصل وارد میکند که میتواند علائم آرتروز را بدتر کند. اگر میخواهید بدانید اضافه وزن دارید یا خیر، روی این مطلب کلیک کنید. در ضمن باید بدانید که یک رژیم غذایی متعادل در کنار ورزش، میتواند به افراد مبتلا به استئوآرتریت کمک کند تا وزن سالم خود را حفظ کنند.
منبع ++++
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
سلام مطالبهای خیلی خوبی کذاشته بودید ممنون
سلام تشکر از توجه شماعزیزم
سلام خیلی مطالب مفیدی بود ممنون
سلام مرسی ازتوجه شما عزیزم
ممنون وسپاس ازشما
درود برشما
سلام و عرض ادب مطالب بسیار مفید بود و کاربردی موفق باشید سپاس فراوان
سلام ممنون از توجهی که دارین عزیزم
ممنون اطلاعات خوبی بود استفاده کرم
تشکر از لطف وتوجه شما عزیزم
بسیار عالی و کاربری
سپاس ازشما
بسیار خوب ممنون از راهنمایی های که کردین
تشکر ازتوجهی که دارین عزیزم
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم