روغن کلزا؛ معجزه‌ی سلامتی

امروزه روغن‌های گیاهی، موارد مصرف متعددی در صنعت غذا و آشپزی، تولید مواد شوینده و صابون‌سازی و همینطور تولیدات آرایشی دارند. روغن کلزا یکی از روغن‌های مفید و پرکاربرد گیاهی است که فاقد کلسترول بوده و در آشپزی، شیرینی‌پزی و پخت غذا استفاده‌ی فراوانی دارد. به گزارش مشرق و ایسکانیوز، روغن کلزا که از گیاهی […]

روغن کلزا یکی از روغن‌های مفید و پرکاربرد گیاهی است
5 از 5

زمان مطالعه 8 دقیقه

تعداد بازدید 1685

تاریخ انتشار

امروزه روغن‌های گیاهی، موارد مصرف متعددی در صنعت غذا و آشپزی، تولید مواد شوینده و صابون‌سازی و همینطور تولیدات آرایشی دارند. روغن کلزا یکی از روغن‌های مفید و پرکاربرد گیاهی است که فاقد کلسترول بوده و در آشپزی، شیرینی‌پزی و پخت غذا استفاده‌ی فراوانی دارد.

به گزارش مشرق و ایسکانیوز، روغن کلزا که از گیاهی زردرنگ و خوشه‌ای به همین نام استخراج می‌شود، روغنی مفید و سرشار از اسیدهای چرب ضروری برای بدن است.

اسید آلفا لینولنیک و اسید لینولئیک دو نوع اسید چرب مفید برای بدن هستند که توسط بدن انسان تولید نمی‌شوند و برای سلامتی حکم کیمیا را دارند.

همچنین روغن کلزا حاوی ویتامین E و فیتواسترول‌هاست و مصرف آن برای سلامت پوست و مو مفید است. فیتواسترول‌ها ترکیباتی هستند که ساختمانی مشابه کلسترول و استروئیدها دارند و موجب کاهش سطح کلسترول خون می‌شوند.

فیتواسترول‌ها مستقیما روی سیستم گوارش بدن تاثیر می‌گذارند و جذب کلسترول از طریق دستگاه گوارش را تا 50 درصد کاهش می‌دهند.

اسیدهای چرب ضروری در روغن کلزا

یکی از دلایلی که روغن کلزا مورد توجه ویژه قرار گرفته و برای سلامتی مفید شناخته شده است، روغن‌های چرب ضروری نهفته در این روغن است.

امگا 3 (اسید آلفا لینولنیک) و امگا 6 (اسید لینولئیک) دو اسید مهم و چربی غیر اشباع در این روغن محسوب می‌‎شوند که می‌توانند از بدن مقابل حملات قلبی و مغزی محافظت کنند.

ویتامین E

یکی دیگر از ویژگی‌های روغن کلزا، ویتامین E فراوان آن می‌باشد. این روغن حاوی درصد بالایی ویتامین E  و K است و برای مشکلات پوستی مثل چین و چرک، خط خنده، آکنه و جای جوش مفید است. در واقع علاوه بر مصرف خوراکی، روغن کلزا قابلیت استعمال خارجی نیز دارد و می‌توان به صورت موضعی از آن استفاده کرد.

چه نوع روغن گیاهی بهتر است؟

برندهای مختلف و متنوع روغن‌های خوراکی با کاربردهای متعدد، احتمالا شما را به عنوان یک مصرف‌کننده موقع انتخاب و خرید گیج خواهد کرد.

مصرف روغن‌ها یکی از پرمناقشه‌ترین مسائل روز سلامتی است و مصرف‌کننده همواره با این سوال روبروست که چه روغنی ضرر کمتری برای سلامتی دارد! نکته‌ی مهم دیگر این است که کلزا تنها منبع روغن‌گیری در جهان نیست و منابع دیگری نظیر آفتابگردان، زیتون، ذرت و کنجد نیز روغن مورد نیاز ما را تامین می‌کنند.

بین روغن‌های گیاهی، روغن زیتون و کنجد بی‌ضررترین روغن‌ها شناخته شده و فواید بی‌نظیر آن‌ها برای سلامتی ثابت شده است. روغن کلزا احتمالا در رده‌ی بعدی قرار خواهد گرفت.

دانه‌های روغنی و محبوب کلزا، این روزها هم‌پای دانه‌های آفتابگردان و ذرت، جهت تولید روغن و مصارف غذایی پرطرفدار شده است. همین امر موجب شد تا دانشمندان به فکر دستکاری این گیاه منحصر به فرد بیفتند و نوع جدیدی از دانه‌های روغنی را با دستکاری ژنتیکی ابداع کنند که به دانه‌های کانولا معروف است و کیفیت بالاتری برای روغن‌گیری دارند.

دانه‌های روغنی و محبوب کلزا، این روزها هم‌پای دانه‌های آفتابگردان پرطرفدار شده‌اند.

روغن کانولا چیست و چه تفاوتی با روغن کلزا دارد؟

گیاه کانولا به صورت پرورشی از تغییر و پیوند گیاه کلزا به دست آمده و روغن این گیاه حاوی کمترین مقدار اسیدهای چرب اشباع است.

اسیدهای چرب اشباع که در روغن‌ها و چربی‌های جامد یافت می‌شوند، عامل بیماری‌های قلبی- عروقی شناخته شده‌اند. به همین جهت روغن کانولا مورد توجه ویژه‌ی صنعت غذا قرار گرفته است.

گیاه کانولا نسبت به گیاهِ مادر آن یعنی کلزا، در مقابل سموم و آفت‌ها مقاوم‌تر است و روغن حاصل از آن فاقد ماده‌ی مضری به نام اسید اروسیک است که در روغن کلزا یافت می‌شود. اما همه‌ی این‌ها به معنیِ بی ضرر بودن روغن کانولا است!؟

بحث استفاده از مواد غذایی تراریخته و زیان‌هایی که برای بدن انسان دارند، در این سال‌ها بسیار داغ و بر سر زبان‌ها بوده است. این موضوع از منظر سلامتی به قدری مهم و حساس شد که بسیاری از شرکت‌های تولید مواد غذایی را وادار به عقب‌نشینی، تغییر محصول و تبلیغات گسترده جهت تراریخته نبودن محصولاتشان و شفاف‌سازی در مورد سلامت، ارزش غذایی و محتویات تولیداتشان کرد.

هر قدر کلزا و روغن حاصل از این گیاه، طبیعی است، گیاه کانولا دستکاری ژنتیکی شده و روغن حاصل از آن فرآورده‌ای تراریخته محسوب می‌شود.

روغن کانولا مقاومت بالاتری نسبت به حرارت دارد، دیرتر می‌سوزد و کاربرد فراوانی در صنایع غذایی و تولید روغن خوراکی، تولیدات آرایشی و روان‌کننده‌ها، تولید شوینده و صابون و سوخت دیزل دارد.

5 از 5
    به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*