دکتر کرمانی » مجله » تغذیه » خواص مواد غذایی
ویتامین ب 2 که نام دیگرش ریبوفلاوین است مزایای بسیاری بدن بدن دارد و باید در برنامه غذایی روزانه خود آن را بگنجانید. اگر پزشک تشخیص دهد باید مکمل ویتامین ب ۲ را
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
ویتامین ب 2 که ریبوفلاوین نیز نامیده میشود، یکی از ۸ ویتامین B است. تمام ویتامینهای B به بدن کمک میکنند تا غذا (کربوهیدراتها) را به سوخت (گلوکز) تبدیل کند که برای تولید انرژی استفاده میشود. این ویتامینهای B که اغلب به عنوان ویتامینهای B کمپلکس شناخته میشوند، به سوخت و ساز چربی و پروتئین نیز کمک میکنند.
ویتامینهای B کمپلکس برای سلامت کبد، پوست، مو و چشم ضروری هستند. آنها همچنین به عملکرد صحیح سیستم عصبی کمک میکنند. در این مقاله به بررسی فواید ویتامین ب ۲، منابع غذایی غنی از این ویتامین و علائم کمبود ویتامین B2 میپردازیم:
ریبوفلاوین یا همان ویتامین B2 علاوه بر تولید انرژی برای بدن، به عنوان یک آنتی اکسیدان نیز عمل میکند و با ذرات مضر بدن که به عنوان رادیکالهای آزاد شناخته میشوند، مبارزه میکند. رادیکالهای آزاد به سلولها و DNA آسیب میرسانند و ممکن است موجب پیری زودرس و همچنین ایجاد بیماری قلبی و سرطان شوند. آنتیاکسیدانهایی مانند ریبوفلاوین با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند و ممکن است برخی از آسیبهای ناشی از آنها را کاهش دهند یا از آن جلوگیری کنند.
ریبوفلاوین برای کمک به بدن برای تغییر ویتامین B6 و فولات به اشکال مورد نیاز، ضروری است. همچنین برای رشد و تولید گلبولهای قرمز نیز بسیار مهم است.
توصیههای روزانه برای ریبوفلاوین غذایی به شرح زیر است:
نوزدان، کودکان و نوجوانان
بزرگسالان
اکثر افراد سالمی که رژیم غذایی متعادلی دارند، ریبوفلاوین کافی دریافت میکنند. با این حال، افراد مسن و افراد الکلی ممکن است به دلیل رژیم غذایی نامناسب در معرض خطر کمبود ریبوفلاوین باشند.
علاوه بر مواردی که بالا اشاره شد این ویتامین بر روی بیماریهای زیر نیز موثر است:
ویتامین B2 به همراه سایر مواد مغذی برای بینایی مهم است. مطالعات اولیه نشان میدهد که ریبوفلاوین ممکن است به جلوگیری از آب مروارید و آسیب به عدسی چشم، که میتواند منجر به دید ابری شود، کمک کند.
در یک مطالعه، افرادی که مکمل نیاسین و ریبوفلاوین مصرف کردند نسبت به افرادی که سایر ویتامینها و مواد مغذی را مصرف میکردند، کمتر به بیماری آب مروارید دچار شدند.
چندین مطالعه نشان میدهد افرادی که میگرن میگیرند ممکن است با مصرف ریبوفلاوین میزان ابتلا به میگرن و مدت زمان ماندگاری میگرن را کاهش دهند. یک مطالعه نشان داد که مصرف 400 میلی گرم ریبوفلاوین در روز تعداد حملات میگرنی را به نصف کاهش میدهد.
تحقیقات اولیه حاکی از آن است که مصرف مکمل ویتامین B2 به همراه ویتامین B6 و منیزیم باعث کاهش سطح اسیدهای دی کربوکسیلیک (اسیدهای آلی غیرطبیعی) در ادرار کودکان اوتیسم میشود.
درست است که ویتامین B2 یا ریبوفلاوین در بسیاری از فرایندهای سلولی از جمله متابولیسم کربوهیدرات، چربیها و پروتئن دخالت دارد، اما این تفکر که این ویتامین باعث لاغری و کاهش وزن میشود کاملا اشتباه است.
مصرف بیش از حد ویتامین B2 به منظور کاهش وزن و لاغری نه تنها کاملا غیر اصولی است، بلکه مصرف بیش از حد آن باعث اختلال در روند لاغری و کاهش وزن میشود.
اگر به دنبال استفاده از قرص B2 برای لاغری هستید، باید بدانید که ویتامینها و مواد معدنی به تنهایی بر روی کاهش وزن تاثیر مستقیمی ندارند. این مکملها باید در یک رژيم غذایی مناسب و اصولی گنجانده شوند تا بتوانند روی افزایش متابولیسم و روند کاهش وزن موثر باشند.
بهترین و منطقی راه برای کاهش وزن، استفاده از یک رژیم غذایی متعادل و اصولی است. در رژیم دکتر کرمانی این موضوع به خوبی رعایت شده و میزان غذایی که هر فرد به صورت روزانه نیاز دارد، بر اساس فاکتورهایی مثل قد، وزن، سن، جنسیت و سطح فعالیت تعیین میشود.
در این رژیم، سبک تغذیه سالم، به افراد، آموزش داده میشود به طوری که میتوانید به راحتی و به صورت آنلاین رژیم غذایی خود را دریافت کنید و در هر زمان یا مکان به رژیم غذایی خود دسترسی داشته باشید. پس همه چیز برای شما محیا شده تا یکی از بهترین رژیمهای تغذیه را برای سلامت خود انتخاب کنید.
بهترین منابع ریبوفلاوین عبارتند از:
ریبوفلاوین به طور کلی در مولتی ویتامینها و ویتامینهای B کمپلکس موجود است. همچنین به صورت جداگانه در قرصهای 25 میلی گرم، 50 میلی گرم و 100 میلی گرم عرضه میشود.
این ویتامین به صورت خوراکی مصرف میشود. اگر پزشک شما این ویتامین را تجویز کرده است، آن را طبق دستور مصرف کنید. این ویتامین را به طور منظم مصرف کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در زمان یکسانی مصرف کنید.
ریبوفلاوین زمانی که بین وعدههای غذایی مصرف شود بهتر جذب میشود. همچنین افرادی که هر روز غذاهای متعادل و مفید نمیخورند ممکن است از مصرف یک مجموعه مولتی ویتامین و مواد معدنی بیشتر سود ببرند.
اگر یک نوبت را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به زمان مصرف نوبت بعدی است، نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید. دوز بعدی خود را در زمان منظم مصرف کنید. برای جبران، هرگز دوز مصرف را دوبرابر نکنید.
ریبوفلاوین در اثر نور از بین میرود. بنابراین داروها را باید دور از نور نگهداری کنید تا از محتوای ریبوفلاوین آن محافظت شود.
این ویتامین ممکن است باعث شود ادرار شما زرد روشن شود. این اثر بیضرر است و با قطع ویتامین از بین میرود. واکنش آلرژیک بسیار جدی به این ویتامین نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله: بثورات پوستی، خارش/تورم (مخصوصاً در صورت/زبان/گلو)، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی، فوراً به پزشک کمک کنید.
ریبوفلاوین به طور کلی بیخطر در نظر گرفته میشود. با این حال دوزهای بسیار بالا ممکن است باعث چنین مشکلاتی شود:
اگر در حال حاضر با هر یک از داروهای زیر تحت درمان هستید، نباید از مکملهای ویتامین B2 بدون مشورت با پزشک خود استفاده کنید:
داروهای آنتی کولینرژیک: پزشکان از داروهای آنتی کولینرژیک برای درمان بیماریهای مختلفی از جمله اسپاسم گوارشی، آسم، افسردگی و بیماریهای حرکتی استفاده میکنند. این داروها ممکن است جذب ریبوفلاوین را برای بدن سخت کنند.
تتراسایکلین: ریبوفلاوین در جذب و اثر بخشی آنتی بیوتیک تتراسایکلین اختلال ایجاد میکند. شما باید ریبوفلاوین را در زمان متفاوتی در طول روز نسبت به زمانی که تتراسایکلین مصرف میکنید مصرف کنید.
داروهای ضد افسردگی سه حلقهای: داروهای ضد افسردگی سه حلقهای ممکن است سطح ریبوفلاوین را در بدن کاهش دهند. این داروها شامل موارد زیر است:
داروهای ضد روانپریشی: داروهای ضدروان پریشی به نام فنوتیازینها (مانند کلرپرومازین یا تورازین) ممکن است سطح ریبوفلاوین را کاهش دهند.
دوکسوروبیسین: ویتامین ب ۲ با دوکسوروبیسین، دارویی که برای درمان برخی سرطانها استفاده میشود، تداخل دارد. همچنین، دوکسوروبیسین ممکن است سطوح ریبوفلاوین را در بدن کاهش دهد.
متوترکسات: این دارو برای درمان سرطان و بیماریهای خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید استفاده میشود. این دارو میتواند در نحوه استفاده بدن از ریبوفلاوین اختلال ایجاد کند.
فنی توئین (دیلانتین): این دارو که برای کنترل تشنج استفاده میشود، ممکن است بر سطح ویتامین ب ۲ در بدن تأثیر بگذارد.
پروبنسید: این داروی مورد استفاده برای نقرس ممکن است جذب ریبوفلاوین از دستگاه گوارش را کاهش داده و میزان از دست رفتن آن در ادرار را افزایش دهد.
دیورتیکهای تیازیدی (قرصهای آب): دیورتیکهایی که به گروه تیازیدها تعلق دارند، مانند هیدروکلروتیازید، ممکن است باعث از دست دادن ویتامین b2 بیشتری در ادرار شود.
ویتامین B2 یک ویتامین B ضروری برای سلامت انسان است زیرا به تجزیه پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها کمک میکند و نقش مهمی در حفظ انرژی بدن دارد. همچنین برخی از تحقیقات نشان میدهد که ویتامین B2 ممکن است به پیشگیری از آب مروارید و سردرد میگرنی کمک کند. با این حال درباره مقدار مجاز مصرف ویتامین ب ۲ با پزشک خود مشورت کنید تا دچار عوارض این مکمل غذایی نشوید.
منابع:
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم