روز پدر

فوبیا: از چه چیزی می ترسید؟

 ترس در برابر فوبیا ترس ما را از خطر در امان نگه می دارد. فوبیا زیاد کاری با خطر ندارد. بسیاری از مردم با فوبیا درگیر هستند. برای مثال ترس غیر منطقی از برخورد با موقعیتی خاص، فعالیتی خاص، و یا جسمی خاص. فردی که دچار فوبیا است شاید بداند ترس و اضطرابی که دارد غیر […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 12 دقیقه
تعداد بازدید 5926
تاریخ بروزرسانی

 

ترس در برابر فوبیا

ترس در برابر فوبیا

 

ترس ما را از خطر در امان نگه می دارد. فوبیا زیاد کاری با خطر ندارد. بسیاری از مردم با فوبیا درگیر هستند. برای مثال ترس غیر منطقی از برخورد با موقعیتی خاص، فعالیتی خاص، و یا جسمی خاص. فردی که دچار فوبیا است شاید بداند ترس و اضطرابی که دارد غیر موجه است، اما نمی تواند کاری برای این احساس بکند. برخی از فوبیا ها بسیار شدید هستند طوری که ممکن است فرد را فلج کنند. در ادامه خواهید دید چه چیزهایی مردم را می ترساند.

 

سه نوع فوبیا

ترس در برابر فوبیا

 

تا به حال هزاران فوبیا متفاوت شناسایی شده است، از جمله فوبوفوبیا یا ترس از فوبیا. اما زمانی که از فوبیا صحبت می کنیم که نوعی اختلال اضطراب است، متخصصان آن را به سه قسمت تقسیم می کنند.

ترس از مکانهای شلوغ، اضطراب شدید در مکان های شلوغ که فرار از آنها مشکل است.

فوبیا اجتماعی، ترس و دوری از موقعیت های اجتماعی.

فوبیا خاص، ترس غیر منطقی از چیزی خاص و یا موقعیتی خاص.

 

آگورافوبیا: ترس از مکان های شلوغ

ترس در برابر فوبیا

 

آگورا در یونان باستان بازار و محل ملاقات بوده است. شخصی که دچار آگورافوبیا است از اینکه در مکان های شلوغ یا جاهایی مانند پل یا صف بانک قرار بگیرد می ترسد. ترس واقعی از این است که در صورت بالا رفتن اضطراب نتواند از آن محل فرار کند. آگورا فوبیا خانم ها را دو برابر بیشتر از آقایان تحت تاثیر قرار می دهد. اگر این نوع فوبیا درمان نشود، می تواند باعث شود فرد خانه نشین شود.

 

فوبیا اجتماعی: آنسوی خجالتی بودن

ترس در برابر فوبیا

 

کسی که فوبیا اجتماعی دارد تنها خجالتی نیست. چنین شخصی اضطراب شدیدی نسبت به عملکردش در یک موقعیت اجتماعی دارد. آیا کارهایش از نظر دیگران مناسب است؟ آیا دیگران متوجه اینکه دلواپس است می شوند؟ وقتی می خواهد صحبت کند کلمات سر جایشان هستند؟ از آنجایی که اگر فوبیا اجتماعی درمان نشود فرد معمولا از موقعیت های اجتماعی پرهیز می کند. می تواند تاثیر منفی شدیدی روی روابط و زندگی حرفه ای فرد داشته باشد.

 

کلاستروفوبیا ( ترس از فضاهای تنگ و محصور): در جستجوی راه خروج

ترس در برابر فوبیا

 

کلاستروفوبیا، ترس غیر طبیعی از بودن در مکان های محصور است، و نوع شایعی از فوبیا خاص است. فردی که دچار کلاستروفوبیا است نمی تواند بدون تجربه اضطراب شدید سوار آسانسور شود و یا از یک تونل عبور کند. ترس از خفه شدن و یا گیر افتادن باعث می شود فرد از رفتن به مکان های تنگ و محصور خودداری کند. همیشه رفتاری احتیاط آمیز داشته باشد، مانند باز کردن پنجره و یا نشستن نزدیک درب خروج. این کارها شاید موقعیت را برای فرد قابل تحمل کند اما ترس را نمی تواند دور کند.

زوفوبیا: ترس از جانوران

ترس در برابر فوبیا

 

شایع ترین نوع فوبیا خاص زوفوبیا یا ترس از حیوانات است. زوفوبیا در واقع یک اصطلاح عمومی است که شامل ترس از حیواناتی خاص می شود. برای مثال جانورانی مانند پرندگان، عنکبوت، مار، زنبور ها و غیره. این نوع فوبیا معمولا در دوران کودکی شکل می گیرد و ممکن است با بالا رفتن سن از بین برود و یا در دوران بلوغ نیز ادامه پیدا کند.

بیشتر بخوانید:  بهترین راه برای مقابله با استرس امتحانات

 

برونتوفوبیا: ترس از رعد

ترس در برابر فوبیا

 

کلمه یونانی برونتو به معنای رعد است و برونتو فوبیا به معنای ترس از رعد است. افرادی که دچار چنین فوبیایی هستند شاید بدانند که رعد هیچ آسیبی به آنها نمی زند، اما اگر بیرون رعد و برق باشد ترجیح می دهند از خانه خارج نشوند. حتی ممکن است این افراد در داخل خانه نیز پشت مبل یا داخل کمد پناه بگیرند تا رعد و برق تمام شود. ترس غیر طبیعی از رعد و برق با هم را آسترا فوبیا می نامند.

آکروفوبیا: ترس از ارتفاع

ترس در برابر فوبیا

 

آکروفوبیا ترس بیش از حد از ارتفاع است که خود را به شکل اضطراب شدید نشان می دهد. این فوبیا می تواند به فرد در حال بالا رفتن از پله ها یا نردبان حمله کند. گاهی ترس آنقدر شدید است که فرد نمی تواند حرکت کند. آکروفوبیا برای شخصی که دچارش است می تواند شرایط خطرناکی به وجود بیاورد. حمله ای که به واسطه ی اضطراب به فرد دست داده پایین آمدن سالم از مکانی که فرد روی آن قرار گرفته را بسیار دشوار می کند.

 

آئروفوبیا: ترس از پرواز

ترس در برابر فوبیا

 

کسی که دچار آئرو فوبیا است از پرواز می ترسد. این فوبیا می تواند پس از یک تجربه تلخ هوایی گسترش پیدا کنند. مثلا تکان های شدید هواپیما و یا دیدن ترس فردی دیگر در هواپیما. حتی پس از فراموش کردن حادثه ترس همچنان با فرد باقی می ماند. ممکن است با دیدن فیلم سقوط یک هواپیما دچار اضطراب و ترس شدید شود. معالجه امراض بوسیله خواب مغناطیسی معمولا برای این نوع از فوبیا استفاده می شود.

 

فوبیاخون – تزریق – آسیب دیدگی

ترس در برابر فوبیا

 

ممکن است شخصی همه این موارد را با هم داشته باشد و ممکن هم هست تنها فوبیا خون یا تزریق را داشته باشد. این نوع از فوبیا معمولا با غش کردن و بی حال شدن همراه است.

ترس های ماورایی

ترس در برابر فوبیا

 

تریسکی دکا فوبیا ترسی ماورایی از هر چیزی است که مربوط به عدد 13 شود. اگر فکر کردن به ارواح باعث می شود به شدت مضطرب شوید ممکن است دچار فیسموفوبیا باشید. با وجود اینکه خون آشام ها واقعی نیستند، برخی افراد از خفاش ها وحشت می کنند. به فوبیا این گروه کیروپت فوبیا می گویند.

امتوفوبیا: احساس بد در دل و روده

ترس در برابر فوبیا

 

امتوفوبیا ترس غیر طبیعی از استفراغ است که که معمولا بعد از حادثه ای به فرد دست می دهد. برای مثال ممکن است فردی را ببینید که بیرون در حال استفراغ است و یا خودتان آن شخص باشید. اضطراب با فکر کردن به بالا آوردن یا به جایی مانند بیمارستان که در آنجا بالا آوردن چیزی شایع است تحریک می شود.

 

کارسینوفوبیا: ترس از سرطان

ترس در برابر فوبیا

 

افرادی که دچار کارسینوفوبیا یا کنسروفوبیا هستند همیشه ترسی غیر منطقی از مبتلا شدن به سرطان دارند. هر ناراحتی بدنی برای این افراد نشانه ای از رشد سرطانی بدخیم داخل بدنشان است. برای مثال سردرد، برای این افرد نشانه ی داشتن تومور مغزی است. درمان شناختی به فردی که دچار کارسینو فوبیا است کمک می کند بتواند دوباره کنترل زندگی خود را بدست آورد.

بیشتر بخوانید:  عوارض خواب بیش از حد

 

فوبیاها از جدید تا قدیم

ترس در برابر فوبیا

 

کسی که از هر چیز جدیدی می ترسد دچار نئوفوبیا است و کسی که از بالا رفتن سنش یا افراد پیر می ترسد دچار جرونتو فوبیا است. جایی ما بین این دو، می توانید شخصی را پیدا کنید که دچار پارتو فوبیا است، چنین افرادی همیشه از این می ترسند که در جایی عمومی گاز معده شان رها شود. افراد مبتلا به اودونتیاتو فوبیا از رفتن به دندان پزشکی خوددداری می کنند. اسپارگاروفوبیک نیز شخصی است که از غذای حاوی مارچوبه وحشت دارد!

تاثیر فوبیا بر زندگی

ترس در برابر فوبیا

 

فوبیا باعث می شود فرد شیوه ی زندگی معمول را تغییر دهد و دائم در حال دوری از آنچه باشد که باعث ترسش می شود. البته زندگی این افراد وقتی تلاش می کنند فوبیا خود را از دیگران پنهان کنند نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. برخی افرادی که از فوبیا رنج می برند با دوستان و خانواده خود دچار مشکل می شوند. در مدرسه شکست می خورند، و یا شغل خود را از دست می دهند.

فوبیا و الکل

ترس در برابر فوبیا

 

افرادی که الکل مصرف می کنند ده برابر کسانی که الکل مصرف نمی کنند بیشتر در خطر فوبیا هستند. همچنین افرادی که دچار فوبیا هستند دو برابر دیگران در خطر اعتیاد به مصرف الکل قرار دارند.

ارتباط خانوادگی

ترس در برابر فوبیا

 

فوبیا ها نیز می توانند تحت تاثیر فرهنگ و تحریک برخی از رویدادهای زندگی قرار بگیرند. فوبیا در بین خانواده ها بیشتر تمایل به شیوع دارد، یعنی کسی که دارای سابقه خانوادگی باشد بیشتر از دیگران در خطر است.

درمان فوبیا

ترس در برابر فوبیا

 

حساسیت زدایی فرآیندی است که در آن فرد مبتلا به فوبیا به آرامی در شرایط مشابه به چیزی که از آن ترس دارد قرار می گیرد. با گذشت زمان، ترس کاهش پیدا می کند و فرد اعتماد به نفس می سازد. این شیوه معمولا همراه صحبت درمانی است تا به فرد کمک کند طرز فکرش را تغییر دهد. الگوهای جدیدی در پاسخ به موقعیتی که باعث تحریک ترسش می شود بسازد. خبر خوب برای چنین افرادی این است که 90 درصد افراد تحت درمان بهبود می یابند.

منابع:

American Psychiatric Association.
International Dictionary of Psychoanalysis.
McMaster University Anxiety Treatment and Research Center.
Merck Manual of Medical Information, Second Home Edition.
National Institute of Mental Health.
Phobia (Q) web site.
Richardson, P. and Holland, A. Evidence Based Mental Health, 2002.
Simple Phobias Guide web site


ثبت نام رژیم اینترنتی دکتر کرمانی

فوبیا: از چه چیزی می ترسید؟ - 1 - فوبیا - بیماری و درمان

مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*