سلولیت چیست و چرا به وجود می آید؟

بسیاری از افراد در جلسات بدنسازی برای نخستین بار با واژه سلولیت مواجه می‌شوند و سپس این سوال‌ها برای‌شان مطرح می‌شود که سلولیت یا پوست پرتقالی چیست و علت آن کدام است؟ و چگونه می‌توان از شر آن خلاص شد؟ در پاسخ باید گفت سلولیت به مجموعه چربی‌هایی گفته می‌شود که به بافت همبند زیر […]

انباشته شدن چربی و مواد زاید به شکل گلوله یا برجستگی‌های کوچک در زیر پوست را سلولیت می‌گویند
4.5 از 5

زمان مطالعه 53 دقیقه

تعداد بازدید 65831

تاریخ انتشار

بسیاری از افراد در جلسات بدنسازی برای نخستین بار با واژه سلولیت مواجه می‌شوند و سپس این سوال‌ها برای‌شان مطرح می‌شود که سلولیت یا پوست پرتقالی چیست و علت آن کدام است؟ و چگونه می‌توان از شر آن خلاص شد؟

در پاسخ باید گفت سلولیت به مجموعه چربی‌هایی گفته می‌شود که به بافت همبند زیر پوست (یا بافت پیوندی که از بافت‌های دیگر محافظت می‌کند) فشار آورده و ظاهر پوست را به حالت ناصاف و ناهموار درمی‌آورد و ظاهری شبیه به پوست پرتقال بر روی بدن ایجاد می‌کند. می‌توان گفت که سلولیت یک نوع مسمومیت بافت‌های ارتباطی بدن است.

سلولیت اغلب روی ران‌ها، شکم و باسن ظاهر می‌شود و فرم نازیبایی به پوست می‌دهد. علت ایجاد سلولیت ممکن است ناشی از ترکیب پیچیده‌ای از عوامل شامل هورمون‌ها تا وراثت باشد؛ مانند فشارهای عصبی، عدم تعادل در غذا خوردن، کمبود پروتئین و مصرف بیش از اندازه مواد نشاسته‌ای و قندی. در ادامه به طور مفصل به این مقوله و راه‌های پیشگیری از آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب (کلیک کنید)

سلولیت چیست؟

سلولیت با تجمع موضعی چربی و تغییر در بافت چربی در نواحی خاصی از بدن مرتبط است. این اصطلاح برای اولین بار در دهه 1920 توسط خدمات اسپا و زیبایی برای تبلیغات استفاده شد و در اواخر دهه 1960 در نشریات انگلیسی ظاهر گردید.

عارضه پوست پرتقالی پدیده پیچیده‌ای است که از ترکیب عوامل متعددی به وجود می‌آید که مهم‌ترین آن‌ها تغییرات هورمونی زنانه است. این پدیده عموما زنان را تحت تأثیر قرار داده و در مناطق خاصی از بدن، مانند پشت ران، باسن، بازوها و شکم ظاهر می‌شود. البته باید توجه داشت که سلولیت بیماری محسوب نمی‌شود.

اگر تعداد و حجم سلول‌های چربی در هیپودرم (بافت چربی زیر پوست) افزایش یابد، به صورت برآمدگی‌های کوچک و متورمی خود را نشان خواهد داد. این برآمدگی‌ها سپس شکل گنبدی به خود می‌گیرند و سطح پوست ناهموار می‌شود که به آن سلولیت می‌گویند. عبارت پوست پرتقالی‌ نیز اغلب برای سلولیت استفاده می‌شود.

توضیحات دکتر کرمانی درباره سلولیت

سلولیت با اختلال در گردش خون و سیستم لنفاوی تشدید می‌شود. این مساله یک پدیده فیزیولوژیکی طبیعی است که هیچ عواقبی برای سلامتی ندارد، اما ممکن است باعث دفرمه شدن پوست، ناراحتی و درد موضعی شود.

سلولیت به دنبال توالی و ترکیب چند عامل رخ می‌دهد:

  • هیپرتروفی (افزایش اندازه سلول‌ها)
  • خون‌رسانی ضعیف رگ‌های خونی و لنفاوی که از هیپودرم عبور می‌کنند و توسط سلول‌های چربی متورم یا اضافی، فشرده می‌شوند.
  • پدیده احتباس آب که با اختلالات گردش خون و لنفاوی همراه است.
  • غرق شدن منطقه مورد نظر در رسوبات چربی هیپودرم که ظاهری نامنظم به سطح پوست می‌دهد.

نواحی تشکیل سلولیت

سلولیت اغلب در نواحی ران، باسن، لگن، شکم، قسمت بالا و پایین کمر، قسمت‌های پشت و داخل بازوها، قسمت‌های داخلی زانو، زیر شانه‌ها و مچ پا ایجاد می‌شود. محل ایجاد سلولیت در آقایان معمولاً در ناحیه شکم و پشت گردن است.

فرق میان چاقی و سلولیت چیست ؟

چـاقـی سلـولیـت
1ـ رژیم ­غذایی ­کم کالری ­نتیجه ­بخش‌است. 1 ـ رژیم کم کالری تأثیر چندانی ندارد.
2 ـ پوست، صاف است. 2 ـ پوست برآمدگی و فرورفتگی دارد.
3 ـ پوست، شل است. 3 ـ بیشتر سلولیت‌ها سفت هستند.
4 ـ کم کردن مصرف نمک زیاد اثر ندارد. 4 ـ کاهش مصرف نمک‌ در غذا مؤثر است.
5 ـ محل وجود چاقی به صورت هماهنگ در کل بدن محسوس است. 5 ـ در جاهای خاصی از بدن دیده
می‌شود.
6- بیشتر چربی‌­ها در شکم ذخیره می‌شود. 6 ـ شکم جای مناسبی برای سلولیت نیست.
7 ـ دردناک نیست. 7 ـ با وارد آمدن فشار در فرد احساس درد ایجاد می ­شود.
8 ـ چاقی در اثر افزایش حجم بافت‌های ­چربی به وجود می ­آید. 8 ـ در اثر تجمع مواد سمی به وجود
می‌­آید.
9 ـ زنان و مردان هر دو ممکن است چاق شوند. 9 ـ سلولیت به ندرت در مردان به وجود می‌آید (بیشتردر پشت گردن).
10 ـ در اثر پرخوری به وجود می‌آید. 10 ـ در اثر فشارهای روحی و عدم تعادل در مواد غذایی ایجاد
می ­شود.
11 ـ در هر سنی امکان چاق شدن هست. 11 ـ بیشتر در سنین رشد هورمونی و آغاز عادت ماهیانه ظاهر می‌شود.
12 ـ ارتباط به هورمون خاصی ندارد. 12 ـ با هورمون استروژن مرتبط است.

انواع سلولیت یا پوست پرتقالی کدامند؟

سلولیت تنها یک مشکل نیست و دانستن انواع مختلف سلولیت برای یافتن موثرترین درمان ضروری است. در ذیل به انواع مختلف سلولیت اشاره خواهیم کرد:

سلولیت نرم (آبی)

سلولیت نرم که به عنوان سلولیت شل نیز شناخته می‌شود، با افتادگی پوست همراه است و اغلب در مناطقی از بدن که چربی در آن تجمع می‌یابد (مانند بازوها، شکم، باسن و ران‌ها)، دیده می‌شود.

این پدیده زمانی که فرد دراز می‌کشد، بیشتر قابل مشاهده است و عمدتا به دلیل مشکلات گردش خون رخ می‌دهد. خبر خوب این است که سلولیت نرم هنگام لمس دردناک نیست اگرچه پوست بسیار ژلاتینی و موج‌دار می‌شود. افزایش وزن یا عدم تناسب اندام، معمولاً علت این نوع سلولیت است.

بهترین توصیه برای مقابله با سلولیت نرم، اغلب اتخاذ یک رژیم غذایی سالم و تمرینات مداوم ورزشی است. پوشیدن ساق یا جوراب حین ورزش نیز می‌تواند نتایج را بهبود دهد.

سلولیت به خودی خود دردناک نیست، اما با احساس ناخوشایند سنگینی پاها و تورم (احتباس مایعات) همراه است. برعکس سلولیت سفت که قابل حرکت نیست در این نوع به راحتی می‌توانید گلوله برجسته را حرکت دهید. به همین دلیل با هر حرکت بدن می‌جنبد و منظره‌ای ناخوشایند به وجود می‌آورد.

  • سلولیت اغلب در زنانی که مدت زیادی پرتحرک بوده‌اند اما بعداً فعالیت و تحرک خود را کنار گذاشته‌اند، ایجاد می‌شود. همچنین در زنانی که مجبور به انجام کارهای خسته کننده هستند، دیده می‌شود.
  • کسانی که برای لاغر شدن از رژیم‌های غیراستاندارد و سخت یا سونای خشک و تعریق استفاده می‌کنند، بعد از لاغری سریع، دوباره چاق می‌شوند و بافت‌ها در این تغییر وزن‌های پی در پی حالت ارتجاعی و محکم خود را از دست داده، شل و آویزان می‌شوند.
سلولیت با تجمع موضعی چربی و تغییر در بافت چربی در نواحی خاصی از بدن مرتبط است.

سلولیت با تجمع موضعی چربی و تغییر در بافت آن در نواحی خاصی از بدن مرتبط است.

سلولیت سخت

به سلولیت سخت در اصطلاح عامیانه “پوست پرتقالی  می‌گویند. این نوع سلولیت می‌تواند همه افراد از جمله افراد لاغر و خوش اندام را نیز درگیر کند. سلولیت سخت با فرورفتگی‌ها و برآمدگی‌های روی ران‌ها، بازو و باسن مشخص می‌شود و در موارد شدید ممکن است هنگام لمس بسیار سخت و دردناک شود.

علی‌رغم این ‌که پزشکان می‌دانند سلولیت چیست اما درمان سلولیت نوع سخت، دشوار است. این سلولیت، یک سلولیت قدیمی است که عمیقاً در بافت‌ها شکل گرفته است. برخی از جراحان زیبایی، درمان‌های مبتنی بر برش مانند سلفینا (نوعی جراحی با بی‌حسی موضعی و ساکشن سولیت) را برای کسانی که می‌خواهند از شر سلولیت فشرده خلاص شوند، توصیه می‌کنند.

  • معمولاً در زنان جوان و با شرایط خوب جسمی ظاهر می شود.
  • این نوع سلولیت ضخیم و چسبیده به عضلات است و به سختی می‌توان آن را بین دو انگشت شست و سبابه گرفت.  فشار دادن آن با احساس درد و ناراحتی همراه است.
  • این گونه سلولیت بیشتر در ران و باسن مشاهده می‌شود.

سلولیت ادماتوز

سلولیت ادماتوز یا ادماتیک که به عنوان سلولیت با گردش خون ضعیف نیز شناخته می‌شود، کمتر از بقیه شایع است و درمان آن بسیار چالش برانگیز است. این مساله ناشی از گردش خون ضعیف است که با احتباس مایعات تشدید می‌شود.

سلولیت ادماتوز می‌تواند بر روی ران‌ها و پشت زانوها تاثیر بگذارد، اما اغلب در قسمت پایین ساق پا ظاهر شده و شکل پاها را با تورم تغییر می‌دهد. هنگام لمس یا نشستن طولانی مدت ممکن است احساس درد در پوست حس شود.

درمان سلولیت ادماتوز بر بهبود گردش خون و کاهش احتباس مایعات، از طریق جوراب‌های فشرده و حمام‌های آب گرم تمرکز دارد. در موارد شدید، تخلیه لنفاوی به ‌صورت دستی نیز مفید است.

سلولیت عفونی

سلولیت عفونی یک عفونت باکتریایی پوستی شایع و جدی است. پوست آسیب دیده متورم و قرمز به ‌نظر رسیده و معمولاً هنگام لمس دردناک و گرم است. سلولیت معمولاً پوست ساق پا را درگیر می‌کند اما می‌تواند در صورت، بازوها و سایر نواحی نیز رخ دهد. سلولیت چربی با سلولیت عفونی ناشی از نفوذ باکتری به زیر پوست متفاوت است.

سلولیت چربی با سلولیت عفونی ناشی از نفوذ باکتری به زیر پوست متفاوت است.

سلولیت چربی با سلولیت عفونی ناشی از نفوذ باکتری به زیر پوست متفاوت است.

درجات سلولیت

در سال 2009، مقیاسی برای سلولیت ساخته شد که آن را به چهار دسته مختلف، از خفیف تا شدید طبقه‌بندی کرد. درجات سلولیت به ترتیب زیر در افراد مختلف دیده می‌شوند:

سلولیت درجه 0

این سلولیت با چشم غیرمسلح آشکار نمی‌شود و پوست حتی در صورت فشرده شدن همچنان صاف به نظر می‌رسد، اما ممکن است تغییراتی در ساختار دِرم در زیر پوست ایجاد شود.

سلولیت درجه 1

ممکن است برجستگی‌ها و فرورفتگی‌های قابل مشاهده‌ای وجود نداشته باشد، اما خاصیت ارتجاعی پوست کاهش یافته و رنگ پریده‌تر به‌‎نظر می‌رسد. در سلولیت درجه 1 هنگامی که فرد از پوستش نیشگون می‌گیرد، اثر پوست پرتقالی روی آن ظاهر می‌شود.

سلولیت درجه 2

توده‌ها و برجستگی‌ها به خصوص زمانی که فرد ایستاده‌ باشد، شروع به نمایان شدن می‌کنند اما وقتی دراز می‌کشد، ناپدید می‌شوند.

سلولیت درجه 3

سلولیت درجه 3، شدیدترین نوع سلولیت است که در آن فرورفتگی‌ها و برجستگی‌ها کاملا قابل مشاهده هستند و احتمالا دردناک‌اند.

چگونه می‌توان سلولیت را تشخیص داد؟

یکی از مهم‌ترین علائم سلولیت، ایجاد پوست ناهموار به شکل پرتقال است؛ که در نوع سفت آن کاملا مشخص است. اما سلولیت خفیف به راحتی قابل مشاهده نیست و در صورتی قابل تشخیص است که پوست در ناحیه مربوطه، فشار داده شود تا سلولیت‌ها خود را نشان دهند.

در انواع سلولیت خفیف باید روش‌های تشخیص دیگری را به کار برد. تشخیص این گونه معمولا بر اساس بررسی تاریخچه پزشکی فرد، معاینه فیزیکی، گرفتن نمونه خون و پوست و نهایتا کشت باکتریایی انجام می‌شود.

علت سلولیت چیست؟

سلولیت یک مساله بسیار مشهور و عمومی است. بین 80 تا 90 درصد زنانی که دوران بلوغ را پشت سر گذاشته‌اند و کمتر از 10 درصد از مردان سلولیت دارند. علل عمده سلولیت، ژنتیک، جنسیت، سن، میزان چربی بدن و ضخامت پوست است.

با افزایش سن، پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و می‌تواند ظاهر سلولیت را آشکارتر کند. اگرچه افراد چاق دارای سلولیت شدید هستند، اما این مساله برای افراد بسیار لاغر نیز اتفاق می‌افتد.

سلولیت معمولا بر سلامت جسمی کلی فرد تأثیر نمی‌گذارد و آسیبی هم به دنبال ندارد. با این حال، ممکن است افراد ظاهر آن را دوست نداشته باشند و بخواهند آن را پنهان کنند. با این وجود مشخص نیست دقیقا چه چیزی باعث سلولیت می‌شود.

سلولیت زمانی ایجاد می‌شود که نوارهای فیبری که پوست را به عضله زیرین متصل می‌کنند، به‌طور نامنظمی سفت شوند. این سفت شدن، پوست را به سمت پایین کشیده و به این ترتیب، لایه چربی طبیعی زیر پوست به سمت بالا فشار می‌آورد. نتیجه ظاهری چروکیده در پوست است. در ادامه به مهم‌ترین دلایل ایجاد سلولیت می‌پردازیم:

نقش عوامل هورمونی در تولید سلولیت چیست؟

هورمون‌ها نقش غالبی در تشکیل سلولیت دارند. استروژن یک هورمون مهم در ایجاد سلولیت است. با این حال، هیچ مدرک بالینی قابل اعتمادی برای حمایت از چنین ادعایی وجود ندارد. اعتقاد بر این است که سایر هورمون‌ها از جمله انسولین، کاتکول آمین‌های آدرنالین و نورآدرنالین، هورمون‌های تیروئید و پرولاکتین نیز در ایجاد سلولیت نقش دارند.

تغییرات هورمونی در زمان‌های مختلف زندگی یکی از عوامل ایجاد سلولیت‌های مختلف است. به عنوان مثال، افزایش سطح استروژن در زنان در دوران بلوغ می‌تواند باعث ایجاد سلولیت شود. به‌طور مشابه، نوسانات هورمونی مرتبط با بارداری نیز می‌تواند سلولیت ایجاد کند.

همچنین با ورود زنان به دوران یائسگی، سطح استروژن کاهش یافته و باعث کاهش جریان خون به بافت‌های همبند زیر پوست می‌شود. این کاهش جریان خون به معنای رسیدن اکسیژن کمتر به ناحیه و در نتیجه کاهش تولید کلاژن است که می‌تواند منجر به سلولیت ادماتوز شود. استفاده از داروهای ضدبارداری هورمونی نیز از جمله عوامل افزایش دهنده ابتلا به سلولیت هستند.

استفاده از داروهای ضدبارداری هورمونی نیز از جمله عوامل افزایش دهنده ابتلا به سلولیت هستند.

استفاده از داروهای ضدبارداری هورمونی نیز از جمله عوامل افزایش دهنده ابتلا به سلولیت هستند.

عارضه پوست پرتقالی، در زنان رایج‌تر از مردان است. به نظر می‌آید که هورمون زنانه استروژن سبب تجمع بیشتر چربی‌ها در اندام تحتانی یعنی ران‌ها و باسن خانم‌ها می‌شود.

استروژن هورمون اصلی زنانه است که در تنظیم چربی نقش دارد و باعث می‌شود چربی به‌ طور طبیعی در سینه‌ها، ران‌ها و باسن جمع شود. این چربی منبع انرژی فرزند آوری محسوب می‌شود. زنانی که در حالت استروژن بالاتر قرار دارند، بیشتر احتمال دارد به سلولیت مبتلا شوند، مانند:

  • زنان باردار
  • زنان پرستار
  • زنان شیرده
  • زنانی که از قرص‌های ضدبارداری استفاده طولانی مدت داشته‌اند
  • زنان یائسه

تستوسترون، هورمون اصلی مردانه است که اثر معکوس بر سلولیت دارد و چربی را می‌سوزاند. اغلب مردانی که سلولیت دارند، سطوح تستوسترون غیرطبیعی پایین یا سطوح بالای استروژن را نشان می‌دهند و مشکلات زیر را دارند:

  • اختگی (برداشتن بیضه)
  • هیپوگنادیسم (ترشح ناکافی هورمون توسط بیضه‌ها)
  • سندرم کلاین فلتر (دو یا چند کروموزوم  X در مردان)
  • استروژن درمانی برای سرطان پروستات

نقش عوامل ژنتیکی و جنسیت در تولید سلولیت چیست؟

تحقیقات نشان داده است ژن‌های خاصی با سرعت متابولیسم، نحوه توزیع چربی و کارایی گردش خون یا سیستم تخلیه لنفاوی مرتبط هستند. نتایج پژوهش‌های سال 2016 نشان داد که بیش از 100 ژن وجود دارد که می‌توانند روی تنظیم وزن تاثیر داشته باشند. همچنین به نظر می‌رسد سلولیت در برخی از اقوام غالب‌تر است. در حالی که سلولیت می‌تواند زنان را از همه قومیت‌ها درگیر کند، اما در گروه‌های قومیتی اروپایی و سفید پوست شیوع بیشتری دارد.

تحقیقات اخیر نشان داده است که کدام نوع ژن مسئول سلولیت متوسط ​​یا شدید است. با این حال، افرادی که مادر یا مادربزرگ‌شان مبتلا به سلولیت هستند، ریسک بیشتری برای ابتلا به آن دارند. اگر کسی در خانواده دچار این عارضه باشد شما نیز دچارش می‌شوید. با این حال مقدار سلولیت را می‌توانید با فاکتورهایی کنترل کننده کاهش دهید.

نقش شیوه زندگی بر سلولیت چیست؟

برای این‌ که مشخص شود نقش شیوه زندگی در ایجاد سلولیت چیست، باید به این نکته توجه نمود که سبک زندگی سالم یعنی تغذیه، ورزش و سطح استرس پایین. وضعیت‌های پراسترس باعث افزایش سطح کاتکول آمین‌ در خون می‌شود که در ایجاد سلولیت نیز نقش دارد.

وضعیت‌های پراسترس باعث افزایش سطح کاتکول آمین‌ در خون می‌شود که در ایجاد سلولیت نیز نقش دارد.

وضعیت‌های پراسترس باعث افزایش سطح کاتکول آمین‌ در خون می‌شود که در ایجاد سلولیت نیز نقش دارد.

نقش سن در ایجاد سلولیت چیست؟

ممکن است در خانم‌های جوان هم سلولیت دیده شود ولی میزان آن در افرادی که سن بالاتری دارند بیشتر است. با بالا رفتن سن زنان، پوست آن‌ها نازک‌تر شده، انعطاف پذیری کمتری پیدا می‌کند و بیشتر مستعد افتادگی می‌شود. علاوه بر این با افزایش سن، توده عضلانی کاهش می‌یابد. با افزایش چربی و شل شدن عضلات بدن، درصد بروز سلولیت هم بیشتر می‌شود.

زنان کم تحرک در هر دهه پس از 30 سالگی، 3 تا 5 درصد از حجم عضلانی خود را از دست می‌دهند. نتیجه این موارد، سلولیت‌سازی است. با افزایش سن، پوست، کلاژن و الاستین بیشتری را از دست می‌دهد که خود به افزایش سلولیت دامن می‌زند.

نقش رژیم غذایی در ایجاد سلولیت چیست؟

رژیم غذایی عاملی برای ایجاد سلولیت در بدن است. با این وجود هیچ لیست غذایی جادویی که بتوان از آن‌ها اجتناب نمود، وجود ندارد. ولی بهتر است از غذاهای ملتهب کننده دوری شود:

  • برای مثال کربوهیدرات‌های تصفیه شده، یکی از اصلی‌ترین گروه‌های غذایی عامل التهاب هستند؛ چرا که یکی از اجزای کلیدی غلات در حین فرایند تصفیه از بین رفته و پروتئین‌های ضروری، فیبر، مواد معدنی و ویتامین‌های آن از دست می‌رود. کربوهیدرات‌های تصفیه شده در نان سفید، برنج و آرد یا به‌ صورت قندهای تصفیه شده در کیک، غلات و نوشیدنی‌های شیرین یافت می‌شوند.
  • چربی‌های ناسالم، نمک و فیبر کم (از قبیل غذاهایی مانند چیپس، فست فودها، نوشابه‌های گازدار) نیز همگی می‌توانند باعث ایجاد سلولیت شوند.
  • مصرف غذاهای فرآوری شده
  • غذاهای کنسروی
  • نوشابه
  • سس‌ها
  • نوشیدنی‌های الکلی
  • غذاهای سرخ کردنی

برای جلوگیری از سلولیت، افراد باید مطمئن شوند که اسیدهای آمینه و پروتئین کافی را در رژیم غذایی معمول خود دریافت می‌کنند. این مواد مغذی، کلید تولید کلاژن سالم و بافت همبند هستند. مصرف غذاهایی که میزان زیادی نمک دارند و شور هستند باعث تورم بیشتر سلول‌های چربی و به دنبال آن به چشم آمدن سلولیت‌ها می‌شوند.

همیشه باید در غذا خوردن تعادل را رعایت کنید و به اندازه نیاز بدنتان مصرف کنید تا مجبور نشوید رژیم‌های تک غذایی و سریع بگیرید که سبب ایجاد سلولیت می‌شوند. برای داشتن یک برنامه غذایی کامل و سالم می‌توانید از رژیم دکتر کرمانی استفاده کنید.

سلولیت چیست و چرا به وجود می آید؟ - 5 - سلولیت چیست - بیماری

برای جلوگیری از سلولیت، دریافت پروتئین کافی را در رژیم غذایی معمول خود فراموش نکنید.

نقش سیگار و الکل در تولید سلولیت چیست؟

سیگار به خودی خود باعث ایجاد سلولیت نمی‌شود اما تأثیر منفی آن بر سلامت پوست مشخص است. در افراد سیگاری، سلولیت با افزایش سن بیشتر دیده می‌شود. نیکوتین موجود در سیگار یک منقبض کننده عروق است.

انقباض عروق زمانی اتفاق می‌افتد که رگ‌های خونی منقبض شده و اکسیژن رسانی به پوست کاهش می‌یابد. این امر به نوبه خود بر تشکیل کلاژن تأثیر می‌گذارد.

دود سیگار همچنین حاوی هزاران ماده شیمیایی مختلف، مانند استیلن، آمونیاک، بنزن، فرمالدئید و متانول است. همه این سموم رادیکال‌های آزاد تولید می‌کنند که به بافت همبند پوست آسیب زده و ظاهر سلولیت را بدتر جلوه می‌دهند. الکل نیزحاوی سطوح بالایی از یک فرم بسیار قوی استروژن است و ثابت شده که سطح تستوسترون را کاهش داده و موجب سلولیت می‌شود.

نقش عدم تحرک و فعالیت‌های ورزشی در تولید سلولیت چیست؟

اگر شغل شما به گونه‌ایست که تمام روز را مجبور به نشستن هستید یک قدم به سلولیت نزدیک‌ترید. تنها کمی تغییر در روتین زندگی می‌تواند آسیب‌های یکجا نشینی را به حداقل برساند.

یک سبک زندگی کم تحرک ممکن است به ظاهر شدن سلولیت کمک کند، اما همان‌طور که در بالا ذکر شد، حتی افراد بسیار متناسب و فعال نیز ممکن است از سلولیت رنج ببرند. عدم تحرک باعث عدم تعادل کالری و ذخیره سلول‌های چربی در لایه سلولیت می‌شود. این مساله همچنین باعث کند شدن تولید کلاژن و الاستین و شل شدن پوست نیز می‌گردد.

اگرچه ورزش ابزار مهمی برای مقابله با سلولیت است اما تصور می‌شود که تجمع اسید لاکتیک(وقتی بدن دچار کمبود اکسیژن می‌شود، اسید لاکتیک از بافت‌ها ترشح می‌شود.) بعد از ورزش می‌تواند سلولیت را در افرادی که مستعد آن هستند، شدت دهد.

انجام تمرینات پا روی صفحه ارتعاشی، گردش خون را در قسمت پایینی بدن افزایش داده و مواد زائد مانند اسید لاکتیک را سریع‌تر دفع می‌کند. لازم به ذکر است که سلولیت مسری نیست و از طریق تماس پوست به پوست پخش نمی‌شود.

در افراد سیگاری، سلولیت با افزایش سن بیشتر دیده می‌شود.

در افراد سیگاری، سلولیت با افزایش سن بیشتر دیده می‌شود.

نقش افزایش بی‌رویه وزن در ایجاد سلولیت چیست؟

اضافه وزن یا چاقی احتمال ابتلا به سلولیت را افزایش می‌دهد. هرچه بافت چربی در بدن بیشتر شود، ممکن است فشار بیشتری روی بافت‌های همبند بیاید. در نتیجه احتمال ظاهر شدن سلولیت را تقویت می‌کند. کاهش وزن می‌تواند مقدار کلی چربی در بدن را کاهش دهد. در نتیجه سبب کاهش سلولیت می‌شود. با این حال گاهی حتی با کاهش وزن نیز ممکن است سلولیت از جایش تکان نخورد.

چاقی؛ عامل اصلی تشکیل سلولیت!
درسته که سلولیت در افراد لاغر هم وجود داره، اما اضافه وزن و عدم رعایت یک برنامه غذایی مناسب، علت اصلی تشکیل سلولیته.
کاهش وزن با رژیم غذایی و ورزش، موجب کاهش چربی‌های کل بدن و در نتیجه سلولیت‌ها می‌شه.

با رژیم غذایی دکتر کرمانی، سالم و خوش‌اندام باش
برای دریافت رژیم کلیک کن
call-to-action

نقش بیماری در تولید سلولیت چیست

یکی از انواع سلولیت زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری‌ها (معمولاً استرپتوکوک و استافیلوکوک) از طریق شکاف یا شکستگی پوست وارد بدن می‌شوند. پوستی که بعد از مدتی ترمیم می‌شود، ممکن است دچار سلولیت شود.

نقش استرس و خستگی مزمن در تولید سلولیت چیست؟

التهاب حاصل از استرس موجب تشدید سلولیت می‌شود. از مشکلاتی که در نتیجه فرآیند التهابی ایجاد می شود، تورم در سطح سلول است. هرچه بافت‌ها بیشتر ملتهب شوند، متورم‌تر به نظر می‌رسند.

عوارض سلولیت

سلولیت خفیف عموما عارضه‌ای ندارد جز این که ظاهر نامناسبی به پوست می‌دهد. اما نوع سفت و سخت یا عفونی سلولیت، اگر درمان نشود می‌تواند منجر به درد شدید، قرمزی پوست، تب ولزر، ایجاد زخم، سرایت عفونت به اعضای داخلی بدن و حتی قطع عضو شود.

چرا سلولیت در مرد‌ها تشکیل نمی‌شود؟

اغلب آقایان به دلیل داشتن پوستی محکم‌تر، سلولیت ندارند.‌ دلیل دیگر نیز هورمون‌ها هستند. هورمون‌ها از عوامل عمده در تنظیم و تعدیل سوخت وساز و ذخیره چربی‌ها در زیر پوست هستند. زنان در دوران بلوغ، سندرم پیش ازقاعدگی، یائسگی و در ماه‌های اول استفاده از قرص‌های بارداری، دچار تغییرات هورمونی می‌شوند و به همین دلیل است که اغلب زنان لاغر و یا دارای وزن مناسب هم سلولیت دارند.

نوجوانان و سلولیت

رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی ناسالم و قند در کنار سبک زندگی کم‌تحرک، وابستگی به فناوری و نوسانات شدید هورمونی در بلوغ، آغازگر سلولیت در نوجوانان است.

چگونه می‌توان از ایجاد سلولیت جلوگیری کرد؟

افراد با هر فرم بدنی سلولیت دارند، اما بسیاری می‌خواهند بدانند واقعا سلولیت چیست؟ آیا درمان قطعی دارد؟ برای این دسته از خوانندگان، خبر خوبی داریم، علیرغم دشواری وضعیت سلولیت، این مساله با رعایت موارد زیر تا حدودی قابل پیشگیری یا محدود شدن است:

  • ورزش منظم
  • پرهیز از مصرف غذاهای فرآوری شده
  • پرهیز از مصرف غذاهای چرب و شیرین
  • مصرف غذاهای خام و فیبردار

فیبر بیشتر، غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات در جلوگیری از سلولیت بسیار موثر است. کربوهیدرات‌های ساده یا پیچیده‌ی موجود در بسیاری از نان‌ها، آب نبات‌ها و نوشابه‌ها، فقط کالری اضافه می‌کنند. به ‌خصوص در مناطق مستعد سلولیت این کار منجر به تولید چربی بیشتر می‌شوند.

این ویدئوی دکتر کرمانی در مورد سلولیت را از دست ندهید:

کاهش وزن برای پیشگیری از سلولیت

افراد لاغر یا چاق ممکن است سلولیت داشته باشند اما وزن اضافی اغلب آن را بیشتر نمایان می‌کند. بهترین راه‌ حل برای جلوگیری از سلولیت، کاهش تدریجی چند کیلوگرم از وزن است. رژیم‌های سریع مثل رژیم یویو می‌تواند ظاهر سلولیت را بدتر کند. کاهش وزن زیاد هم ممکن است در مناطقی که پوست شل شده است، باعث ظاهر شدن سلولیت‌ها شود.

ترک سیگار برای پیشگیری از سلولیت

افرادی که می‌دانند سلولیت چیست، به خوبی واقف هستند که سیگار کشیدن باعث کاهش خون‌رسانی به پوست، احتمال افتادگی آن و نمایان شدن سلولیت روی بازوها، ران‌ها و پایین تنه می‌شود. بنابراین ترک سیگار قبل از تشکیل سلولیت، می‌تواند به جلوگیری از این موضوع کمک کند.

ماساژ ناحیه سلولیت

برای سایش سلولیت‌ها یا جلوگیری از تشکیل سلولیت، ماساژ پوست زیر دوش یا ماساژ با روغن مفید است. ماساژ جریان خون را بهبود می‌بخشد و مایعات اضافی را از بین می‌برد. کرم‌های حاوی عصاره‌های گیاهی نیز ممکن است پوست را برای مدتی زیباتر کنند. به عنوان مثال، محصولات حاوی کافئین می‌توانند به سفت شدن سریع پوست در حین ماساژ کمک کنند.

کرم رتینول برای پیشگیری از سلولیت

پیشنهاد ما به افرادی که در پی پیشگیری از ایجاد سلولیت روی پوست‌شان هستند، این است که وقتی تبلیغات کرم‌های سفت کننده را می‌خوانند، به دنبال کلمه رتینول باشند. رتینول می‌تواند ظاهر و بافت پوست را بهبود بخشیده و از سلولیت جلوگیری نموده یا آن را درمان کند.

محصولی با 0.3 درصد رتینول، بهترین گزینه در این مواقع است. در صورت استفاده برای درمان سلولیت، برای مشاهده اثرات باید حداقل 6 ماه از آن استفاده شود. رتینول با ضخیم کردن لایه بیرونی پوست به پوشاندن نواحی ناهموار زیرین کمک می‌کند.

چه روش‌هایی برای درمان سلولیت وجود دارد؟

ترکیبی از ورزش، رژیم غذایی و درمان، می‌تواند ظاهر سلولیت را کاهش دهد. روش‌های درمان سلولیت بر پایه پاکسازی بدن از آب و مواد زاید سمی و از بین رفتن کیست‌های چربی است. این پاکسازی نباید روی چربی‌های موجود در قسمت‌های دیگر بدن (مثل صورت و سینه) تأثیر بگذارد.

روش‌های درمان این عارضه را می‌توانید به طور کامل در مقاله درمان سلولیت بخوانید، اما در ادامه به روش‌های درمان آن اشاره شده است:

درمان با فرکانس رادیویی: درمان‌هایی که از فرکانس رادیویی (RF) یا سونوگرافی متمرکز با شدت بالا استفاده می‌کنند می‌توانند پوست افتاده را سفت و تقویت کنند و در نتیجه ظاهر سلولیت را کاهش دهند.

جراحی زیبایی: جراحان زیبایی نیز از روش‌های درمانی مختلفی برای کاهش موقت ظاهر سلولیت استفاده می‌کنند. این درمان‌ها عبارتند از:

  • ماساژ عمیق
  • امواج صوتی
  • لیزر درمانی برای کمک به ضخیم شدن پوست
  • لیپوساکشن
  • مزوتراپی
  • سابسیژن
  • کرم‌ها و لوسیون‌های حاوی کافئین یا 0.3 درصد رتینول
  • درمان‌های اسپا، که می‌تواند به ‌طور موقت سلولیت را کمتر به چشم بیاورد
  • آزادسازی دقیق بافت با کمک خلاء برای برش بافت و پر کردن پوست فرورفته
  • اولتراسوند
  • نور مادون قرمز
  • پالس‌های شعاعی برای گرم کردن پوست

ورزش: ورزش منظم توده عضلانی را افزایش داده و باعث صاف شدن سلولیت می‌شود. ورزش‌های زیر، جریان خون را در نواحی خاصی از بدن افزایش می‌دهند که باعث سرعت بخشیدن به چربی‌سوزی می‌شود.

استفاده از جوراب ساق بلند: جوراب‌های مخصوص سلولیت منجر به جلوگیری از ذخیره مایع سلولیت می‌شود. پزشک یا داروساز می‌تواند به افراد در انتخاب جوراب مناسب کمک کند، اما نتیجه کار ممکن است یک یا دو سال به طول بینجامد.

رژیم غذایی مخصوص سلولیت: غذاهایی که مصرف می‌کنید باید کم نمک و سرشار از پروتئین باشند. بعضی از غذاهای ممنوع برای مبتلایان به سلولیت عبارتند از:

  • نمک
  • مایونز
  • کالباس
  • سوسیس
  • چیپس
  • شکلات
  • ساردین
  • خاویار
  • نوشابه‌های گازدار
  • کنسرو ماهی شور
campaign

رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمی‌ذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که می‌خـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.

افسانه‌های رایج در مورد سلولیت: واقعیت در مقابل تخیل

در نهایت، می‌خواهیم به برخی از افسانه‌هایی بپردازیم که در مورد سلولیت شایع شده‌اند. علیرغم این واقعیت که بیشتر زنان از سلولیت رنج می‌برند، افسانه‌هایی عجیب نیز در مورد این مشکل پوستی نیز وجود دارد که دهان به دهان می‌چرخد. در ادامه به رایج‌ترین فرضیات در مورد سلولیت و علت دقیق واقعی یا خیالی بودن آن‌ها پرداخته شده است.

سلولیت توسط سموم ایجاد می‌شود – افسانه

یکی از قدیمی‌ترین داستان‌های افراد مسن در مورد سلولیت این است که این برجستگی‌های غیرطبیعی ناشی از برخی سموم موجود در بدن است و این سموم توسط کرم‌ها و لوسیون‌های از بین‌برنده سم در بازار از بدن حذف می‌شوند.

کسانی که می‌دانند سلولیت چیست، با این شایعه فریب نمی‌خورند. سلولیت نتیجه رسوبات چربی منقبض شده توسط فیبرهای کلاژن است که منجر به ایجاد برآمدگی‌هایی روی پوست می‌شوند و از نظر فیزیولوژیکی، ویژگی منحصر به فرد ساختار پوست افراد را نشان می‌دهد.

بنابراین وجود چیزی به نام سم در بدن افرادی که سلولیت دارند، واقعیت ندارد و از این جهت جای نگرانی نیست. ضمن این‌که سلولیت درمانی ندارد و کرم‌ها و لوسیون‌های موجود در بازار بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند.

ژنتیک مسئول سلولیت در بدن افراد است – واقعیت

سلولیت از یک پشتوانه قوی ژنتیکی برخورد است! یا بهتر است بگوییم که برخی افراد استعداد بیشتری در ابتلا به سلولیت دارند و اگر مادر یا مادربزرگ فردی سلولیت داشته باشد، احتمال این‌‌که وی نیز به آن مبتلا شده و از آن رنج ببرد، بسیار بیشتر است.

ژن‌های خاصی بر متابولیسم، توزیع چربی و کارآیی سیستم‌های گردش خون و تخلیه لنفاوی زنان تأثیر می‌گذارند. یک مطالعه علمی در سال 2010 نشان داد تغییرات ژنی متفاوتی وجود دارد که می‌تواند تعیین کند چه افرادی بیشتر مستعد ابتلا به سلولیت متوسط ​​یا شدید هستند.

لیپوساکشن می‌تواند سلولیت را از بین ببرد – افسانه

از آن ‌جایی که سلولیت از نظر برخی افراد یک مشکل چربی زیرپوستی محسوب می‌شود، به نظر منطقی می‌رسد که یک روش کاهش چربی مانند لیپوساکشن بتواند سلولیت را از بین ببرد.

پزشک لوله‌ای را از طریق یک برش کوچک وارد بافت بدن نموده و سپس سلول‌های چربی را برای همیشه حذف می‌کند. این کار به بهبود قطعی شکل بدن و از بین بردن چربی‌های سرسخت کمک می‌کند. اما واقعیت این است که تنها کاری که لیپوساکشن انجام نمی‌دهد این است که سلولیت را کاهش دهد!

در واقع، بسته به کیفیت پوست بیمار، گاهی اوقات عمل لیپوساکشن حتی ممکن است ظاهر پوست را بدتر کند. لیپوساکشن رسوبات چربی را از لایه عمیق‌تر پوست تا جایی که سلولیت وجود دارد، حذف می‌کند.

علاوه بر این، لیپوساکشن می‌تواند منجر به بی‌نظمی پوست شود. پوشیدن لباس‌های باکیفیت، مخصوص فشرده‌سازی پوست پس از لیپوساکشن برای جلوگیری از این مشکل ضروری است. اما با این حال حتی لیپوساکشن هم درمان قطعی برای سلولیت نیست.

لیپوساکشن هم درمان قطعی برای سلولیت نیست.

لیپوساکشن هم درمان قطعی برای سلولیت نیست.

در حال حاضر راه‌حل دائمی برای سلولیت وجود ندارد – واقعیت

اگرچه در حال حاضر یک راه ثابت و قطعی برای از بین بردن کامل سلولیت وجود ندارد، اما به نظر می‌رسد که علم پزشکی به یافتن یک راه طولانی مدت و موثر برای کاهش سلولیت نزدیک می‌شود.

  • درمان‌هایی که با آزاد کردن نوارهای فیبری محکم سلولیت را منقبض می‌کنند (مانند سلولاز و سلفینا)، یک پیشرفت هیجان‌انگیز در درمان سلولیت محسوب می‌شوند.
  • در حال حاضر سلفینا به مدت دو سال است که تاییدیه FDA را دریافت کرده است و تصور می‌شود نتایج بسیار طولانی و بادوامی داشته باشد اما جدید بودن نسبی آن به این معنی است که فعلا فقط می‌تواند وعده دائمی بودن را بدهد و همچنان باید تحت آزمایش و بررسی بیشتر قرار بگیرد. با این حال، تا زمانی که یک راه‌حل دائمی پیدا شود، این درمان‌ها ظاهر سلولیت را بهبود می‌بخشند و پوست را صاف می‌کنند، به ‌ویژه هنگامی که با ورزش و رژیم غذایی اصولی و سالم ترکیب شوند.

شما با کمک دویدن می‌توانید سلولیت خود را از بین ببرید – افسانه

با وجود این‌ که دویدن یک شکل عالی از ورزش قلبی- عروقی است، اما لزوما بهترین ورزش برای بهبود سلولیت نیست.

بنابراین نمی‌توان از ورزش، به تنهایی انتظار داشت که سلولیت‌های سرسخت و ریشه‌دار را از بین ببرد. آهسته دویدن نیز نه ماهیچه‌سازی می‌کند و نه روی عضلات کلیدی یعنی عضلات باسن و همسترینگ کار می‌کند. پس انجام فعالیت‌های ورزشی مانند دویدن صرفا برای کمک به بهبود سلولیت‌ها و پیشگیری از سلولیت‌های خوش‌خیم است و نه بیشتر!

فیلرها، می‌توانند سلولیت‌ها را پر کرده و توده‌ها و برآمدگی‌ها را صاف کنند – افسانه

از نظر تئوری، این افسانه باید منطقی باشد. پرکننده‌های پوستی محصولی فوق‌العاده برای پر کردن و بازیابی حجم از دست رفته بدن هستند، بنابراین مطمئناً می‌توانند توده‌ها و فرورفتگی‌های بد شکل سلولیت را پر کرده و سطحی صاف برای پوست ایجاد کنند.

با این حال، حقیقت این است که پرکننده‌های پوستی برای درمان سلولیت مناسب نیستند و ممکن است حتی وضعیت سلولیتی را بدتر کنند. فرورفتگی‌های سلولیت به دلیل وجود نوارهایی از بافت منقبض ایجاد می‌شود و کسی نمی‌تواند به سادگی منطقه سلولیتی را با قرار دادن فیلر در آن ناحیه به سمت بالا فشار دهد. پرکننده‌ها همچنین می‌توانند پخش شوند و در اطراف فرورفتگی به سمت بالا فشار بیاورند و آن را حتی بیشتر نمایان کنند.

علاوه بر این، سلولیت معمولاً ناحیه وسیعی از بدن را می‌پوشاند، بنابراین هزینه استفاده از پرکننده‌های پوستی بسیار بالاست و در عین حال ریسک خطر زیادی هم دارد.

آن‌ چه از مقاله سلولیت چیست آموختیم:

در این مقاله آموختیم که سلولیت چیست. در واقع، سلولیت با تجمع موضعی چربی و تغییر در بافت چربی در نواحی خاصی از بدن مرتبط است. البته عارضه پوست پرتقالی بیماری محسوب نمی‌شود، اما اگر تعداد و حجم سلول‌های چربی در زیر پوست افزایش یابد، به صورت برآمدگی‌های کوچک و متورمی خود را نشان خواهد داد که به آن سلولیت می‌گویند.

همان‌طور که دراین مقاله خواندید علت سلولیت متفاوت است و می‌تواند شامل مواردی مانند نوع تغذیه، زندگی کم‌ تحرک یا تحرک بیش از اندازه و وراثت باشد. برخی درمان‌های سلولیت، شامل یک رژیم غذایی سالم و مغذی، لیپوساکشن، استفاده از کرم‌ها و لوسیون‌های حاوی کافئین یا 0.3 درصد رتینول، ماساژدرمانی و استفاده از امواج صوتی و رادیویی می‌باشد.

منبع: ++++++++

4.5 از 5
    به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-دنیا 1402/04/11

بسیارعالی 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

کارشناس به اندام 1402/04/12

تشکرعزیزم

Reyhane 1399/01/30

مرسی عالی بود