رژیم فستینگ یا روزه‌داری متناوب راهنمای لاغری سریع و سلامتی + نمونه برنامه غذایی رایگان

رژیم فستینگ یا رژیم روزه داری متناوب روشی برای کاهش وزن سریع و سلامتی است که در آن فرد چرخه‌ای از دو دوره روزه‌داری و غذا خوردن را می‌گذراند. اگر این روش به درستی انجام شود، سوخت و ساز بدن را افزایش می‌دهد.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 27 دقیقه
تعداد بازدید 273844
تاریخ بروزرسانی
رژیم فستینگ و مزایای آن
میانگین امتیاز 4.3 از 5

رژیم فستینگ به برنامه غذایی‌ گفته می‌شود که بین دوره‌های ناشتایی و خوردن در بازه‌های زمانی مشخص، جابه‌جا می‌شود. محبوبیت این رژیم در سال‌های اخیر به دلیل مطالعاتی که نشان می‌دهند فستینگ متناوب می‌تواند به کنترل وزن و پیشگیری یا بهبود برخی بیماری‌ها کمک کند، بسیار افزایش یافته است. در سال‌های اخیر، توجه رسانه‌ها به رژیم‌های غذایی مبتنی بر ناشتایی، مانند رژیم 5:2، باعث شده است که این روش رژیم گرفتن بسیار محبوب شود.

رژیم فستینگ روی دوره‌هایی که ما غذا نمی‌خوریم و به اصطلاح “روزه” می‌گیریم، تمرکز دارد. مدت زمان و تعداد دفعات این دوره‌های روزه به برنامه‌ی خاصی که دنبال می‌کنیم بستگی دارد. طرفداران زیادی برای رژیم‌های روزه داری متناوب وجود دارد و هر کدام روشی کمی متفاوت را به عنوان بهترین روش برای این نوع روزه داری پیشنهاد می‌کنند.

با توجه به مزایای بالقوه رژیم فستینگ، بسیاری از افراد به دنبال این روش برای کاهش وزن، بهبود سلامت متابولیک و افزایش طول عمر هستند. با این حال، فستینگ نیز مانند هر رژیم غذایی دیگری، دارای محدودیت‌ها و عوارض جانبی است. در این مقاله، به بررسی رژیم فستینگ، انواع مختلف آن، مزایا و معایب هر کدام، و نکات مهم برای شروع و ادامه دادن این رژیم خواهیم پرداخت.

اصول رژیم فستینگ چیست؟

رژیم فستینگ یا روزه‌داری متناوب، یک الگوی غذایی و رژیم لاغری است که در آن دوره‌های ناشتایی با دوره‌های غذا خوردن متناوب می‌شوند. به عبارت ساده‌تر، در این رژیم، شما به جای اینکه در طول روز هر چند ساعت یکبار غذا بخورید، دوره‌های مشخصی را به روزه‌داری اختصاص می‌دهید.

اگر فرصت مطالعه مقاله را ندارید، می‌توانید به فایل صوتی آن گوش دهید:

رژیم فستینگ، به روش های مختلف اجرا می شود و نحوه‌ی گرفتن هر کدام نیز به نوع آن بستگی دارد، اما همه آنها بر اساس این اصل هستند که شما در طول روز یا هفته کالری کمتری مصرف کنید.

در این رژیم، غذا فقط در یک زمان خاص خورده می‌شود و محور اصلی آن این است که رژیم‌ گرفتن برای ساعات معینی در روز یا خوردن فقط یک وعده غذایی در دو روز هفته می‌تواند به چربی‌ سوزی بدن کمک کند.

اصول رژیم فستینگ را از زبان دکتر کرمانی بشنوید:

تاریخچه رژیم فستینگ

روزه‌داری، به عنوان یک روش برای ارتقای سلامتی و تناسب اندام، سابقه‌ای دیرینه دارد. شواهد نشان می‌دهد که انسان‌ها از هزاران سال پیش از این رژیم به عنوان یک روش معنوی و درمانی استفاده می‌کردند.
مثلا در یونان باستان، بقراط و ارسطو از روزه‌داری به عنوان روشی برای پاکسازی بدن و درمان بیماری‌ها استفاده می‌کردند.
روزه‌ داری در بسیاری از مذاهب مانند اسلام، مسیحیت، یهودیت و بودیسم نیز به عنوان یک عمل عبادی واجب یا مستحب شناخته می‌شود.

تاریخچه رژیم فستینگ
در یونان باستان و بسیاری از مذاهب از روزه‌داری به عنوان روشی برای پاکسازی بدن استفاده می‌کردند.

انواع رژیم فستینگ کدام است؟

شما می‌توانید رژیم فستینگ را به چند روش مختلف انجام دهید، اما همه این روش‌ها شامل تقسیم روز یا هفته به دوره‌های خوردن و روزه‌داری است.

در دوره‌های روزه‌داری، شما نباید هیچ چیزی بخورید. معمولاً می‌توانید نوشیدنی‌های بدون کالری مثل آب، چای گیاهی و قهوه سیاه بنوشید. رایج‌ترین انواع رژیم فستینگ عبارتند از:

  • 16/8: شانزده ساعت روزه، هشت ساعت غذا خوردن
  • 5:2: پنج روز غذا خوردن عادی، دو روز روزه
  • یک روز در میان: یک روز روزه، یک روز غذا خوردن
  • Eat-Stop-Eat: یک یا دو روز کامل در هفته روزه
  • جنگجو: بیشتر کالری در یک وعده مصرف می‌شود و مابقی روز چیزی خورده نمی‌شود
  • 24 ساعته: یک روز کامل روزه
  • 36 ساعته: سی و شش ساعت روزه
  • فستینگ متناوب: چرخه‌های کوتاه و بلند روزه داری

فواید فستینگ چیست؟

رژیم فستینگ روی باکتری‌های خوب روده تاثیر مثبت دارد و همچنین باعث افزایش هورمون آدیپونکتین در بدن می‌شود که از موارد کلیدی در چربی سوزی به حساب می‌آید. این رژیم سبب پیشرفت بدن در آب کردن چربی‌ها و وزن نیز خواهد شد.  فواید رژیم فستینگ عبارتند از:

  • افزایش کالری سوزی بدن
  • کنترل اشتها
  • تثبیت سطح انرژی
  • کنترل قند خون و بهبود آلزایمر نوع 2
  • افزایش قابلیت بدن برای ترمیم و سم زدایی
  • بهبود عملکرد مغز
  • کمک به سلامت روده
  • افزایش طول عمر
  • جلوگیری از آلزایمر

پروفسور مارک ماتسون دکترای عصب شناسی در دانشگاه جان هاپکینز می‌گوید روزه داری متناوب و بازگشت به شرایط عادی تغذیه به بهبود سلامت سلولی افراد کمک می‌کند. شاید علت آن، تغییر در سیستم متابولیسم بدن باشد. در هنگام تغییر متابولیسم به علت روزه داری سلول‌ها از ذخائر خودشان استفاده می‌کنند و چربی‌ها را به انرژی تبدیل می‌کنند.

ویدئوی مارک ماتسون در یوتیوب

دیگر فواید رژیم روزه داری متناوب شامل مواد زیر است:

فواید رژیم فستینگ

افزایش کالری سوزی بدن

 وقتی چیزی نمی‌خورید بدن وارد حالت روزه می‌شود تا جایی که شروع به چربی سوزی می‌کند. این یعنی بدون انجام کاری (به جز دراز کشیدن در رختخواب و نفس کشیدن) بدن‌تان در حال سوزاندن کالری چربی‌هاست. به محض اینکه از خواب بیدار می‌شوید و اولین غذایی که می‌خورید، بدن شروع به تولید انسولین می‌کند.

انسولین هورمونی برای ذخیره سازی چربی است. بنابراین حالت روزه‌داری که در آن قرار داشتید از بین می‌رود. با روزه داری متناوب می‌توانید این مرحله را برای چند ساعت بیشتر نگه دارید، بنابراین چربی بیشتری خواهید سوزاند.

کنترل اشتها

از آنجا که بدن بسیار تطبیق پذیر است، خود را با روتین روزه داری هماهنگ می‌کند. همین که این اتفاق رخ دهد کنترلتان روی اشتها و پیشگیری از هوس‌های غذایی بهتر می‌شود. بدن به خود می‌آموزد که چگونه با استفاده از چربی‌های خود بهتر کار کرده و از آنها به عنوان منبع دیگری از انرژی استفاده کند.

رژیم فستینگ یا روزه‌داری متناوب - - رژیم فستینگ - رژیم تناسب اندام
رژیم فستینگ به کنترل و کاهش اشتها کمک می‌کند.

تثبیت سطح انرژی

به محض این که بدن‌تان موفق شد بیشتر از چربی‌ها به عنوان سوخت دوم استفاده کند، انرژی‌تان در طول روز ثبات بیشتری پیدا خواهد کرد. داشتن سطح انرژی ثابت کلید اراده برای جلوگیری از هوس‌های غذایی و پرخوری‌های بی‌مورد است.

کنترل قند خون و بهبود دیابت نوع 2

چندین مطالعه نشان داده است که رژیم فستینگ به عنوان وسیله ای برای بهبود کنترل قند خون و به طور بالقوه کاهش خطر ابتلا به دیابت بسیار مفید است. برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2، فواید روزه متناوب شامل کاهش گلوکز و انسولین ناشتا، کاهش مقاومت به انسولین و کاهش سطح هورمون اشتها یا همان لپتین می‌باشد.

کنترل قند خون با رژیم فستینگ

 افزایش قابلیت بدن برای ترمیم و سم‌زدایی

 فرآیند گوارش غذا بیشترین توجه و انرژی بدن را معطوف به خودش می‌کند. وقتی مرتب در حال خوردن و گوارش غذا باشید، بدن‌تان زمان و انرژی لازم را برای نگهداری و ترمیم، کم می‌آورد. وقتی روزه می‌گیرید به بدن‌تان این فرصت را می‌دهید که روی دیگر فرآیندها تمرکز کند.

یعنی با این رژیم، تولید هورمون‌های رشد انسان می‌تواند افزایش پیدا کند. بدنی که سالم باشد و به درستی کار کند، کاهش یا تثبیت وزن سالم برایش ساده‌تر خواهد شد.

بهبود عملکرد مغز

مطالعات نشان می‌دهد که روزه‌داری از پارکینسون و آلزایمر جلوگیری کرده و عملکرد مغز را بهبود می‌بخشد. همچنین روزه از سلامت مغز محافظت می‌کند و تولید سلول های عصبی را افزایش می‌دهد.

بهبود عملکرد مغز با رژیم فستینگ

کمک به سلامت روده

یکی دیگر از مزایای روزه داری تاثیر مثبت آن بر تنوع و تعداد باکتری های مفید در روده است. این موضوع موجب تغییر وزن، اندازه‌ی دور کمر و متابولیسم خواهد شد.

افزایش طول عمر

یکی از جالب‌ترین جنبه‌های فستینگ، ارتباط آن با افزایش طول عمر است. اگرچه تحقیقات در این زمینه هنوز در مراحل اولیه قرار دارد، اما شواهد نشان می‌دهند که فستینگ ممکن است مکانیسم‌های مختلفی را فعال کند که به افزایش طول عمر کمک می‌کنند.

بیشتر بخوانید:  رژیم شیر و خرما یک رژیم سرشار از مواد مغذی برای کاهش وزن

فستینگ باعث تحریک فرآیند خودخوری سلولی می‌شود. در این فرآیند، سلول‌ها اجزای آسیب‌دیده و قدیمی خود را تجزیه و بازیافت می‌کنند تا عملکرد بهینه خود را حفظ کنند. این فرآیند می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با افزایش سن کمک کند.

بهبود و جلوگیری از آلزایمر

شبنم اونلوئیسلر (Sebnem Unluisler)، مهندس ژنتیک در موسسه بازساختی لندن  مکانیسم‌ های احتمالی پشت این تغییرات را توضیح دادند. به گفته وی، فرآیندهای متعددی ممکن است در اثرات مفید رژیم فستینگ بر بیماری آلزایمر نقش داشته باشند.

اونلوئیسلر افزود: اتوفاژی، فرایندی سلولی که اجزای آسیب‌ دیده را از بین می‌برد و با محافظت از سلول‌ های عصبی مرتبط است، ممکن است یکی از مکانیسم‌ های مهم باشد در جلوگیری از آلزایمر باشد. روزه‌ داری متناوب میتواند عملکرد اتوفاژی را بهبود بخشد که به نوبه خود میتواند به حذف تجمع پروتئین‌ های مضر مانند بتا آمیلوئید (amyloid-beta)، که نشانه‌ ای از بیماری آلزایمر است، کمک کند.

غذاهای مجاز در رژیم فستینگ

در زمان‌هایی از روز که فست هستید، هیچ ماده‌ی غذایی نمی‌توانید بخورید و تنها می‌توانید از نوشیدنی‌های بدون شکر و شیرین نشده مثل آب، چای تلخ و قهوه تلخ استفاده کنید.

و اما در ساعت‌هایی که فست نیستید و به اصطلاح روزه‌ی خود را باز می‌کنید می‌توانید مواد غذایی سالم و مفید را نوش جان کنید.  رژیم فستینگ بر پایه تمام گروه‌های غذایی سالم است. بهترین غذاهای مجاز در رژیم فستینگ (ساعاتی که فست نیستید) عبارتند از:

  • آب
  • آووکادو
  • ماهی و غذاهای دریایی
  • انواع کلم و بروکلی ها
  • سیب زمینی
  • لوبیا و حبوبات
  • انواع پروبیوتیک ها
  • انواع توت
  • تخم مرغ
  • آجیل و مغزهای بدون افزودنی
  • غلات کامل
رژیم فستینگ یا روزه‌داری متناوب - 1 - رژیم فستینگ - رژیم تناسب اندام
رژیم فستینگ بر پایه تمام گروه‌های غذایی سالم است.

پروتئین بدون چربی

 مصرف پروتئین بدون چربی باعث می‌شود افراد به ‌مدت بیشتری نسبت‌ به مصرف سایر غذاها احساس سیری داشته باشند که این به حفظ یا ساخت عضله نیز کمک می‌کند.

انواع میوه‌‌

مانند هر رژیم غذایی دیگری، در این رژیم نیز مصرف غذاهای مقوی مهم است. میوه‌ها و سبزیجات به‌طور معمول مملو از ویتامین‌ها، مواد معدنی، فیتونوترینت‌ها (مواد مغذی گیاهی) و فیبر هستند. این ویتامین‌ها و مواد مغذی می‌توانند به کاهش سطح کلسترول، کنترل سطح قند خون و حفظ سلامت روده کمک کنند و علاوه‌ براین، میوه‌ها و سبزیجات عموما جزو موادغذایی کم‌کالری هستند.

سبزیجات

سبزیجات می‌توانند بخش مهمی از رژیم غذایی فستینگ باشند. تحقیقات نشان می‌دهند رژیم غذایی سرشار از سبزیجات برگ‌دار ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی، دیابت نوع 2، سرطان و زوال‌شناختی (آلزایمر و…) را کاهش دهند.

در ادامه جدول غذاهای مجاز و توصیه شده در رژیم فستینگ را می‌توانید مشاهده کنید:

انواع سبزیجاتانواع میوه‌هاپروتئین‌های بدون چربی
کلم پیچسیبسینه مرغ
کلم بروکلیتوت فرنگیتخم مرغ
گل کلمآلبالوماست یونانی
کاهوبلوبریلوبیا
اسفناجتمشکنخود
جعفریگیلاسعدس
انواع کلم هاهلوانواع ماهی
برگ چغندرگلابیتوفو و تمپه
ریحانآلوپنیر کاتیج
خیارپرتقالشیر کم چرب
گوجه فرنگیهندوانه
فلفل دلمه ایآووکادو
بادمجان
تربچه
شلغم 
هویج
غذاهای مجاز در رژیم فستینگ

غذاهای ممنوعه در فستینگ

در ساعاتی که مجاز به غذا خوردن هستید، یادتان باشد که اجازه ندارید هر غذایی که دلتان خواست مصرف کنید. غذاهای ناسالم و فرآوری شده در این رژیم مفید و مجاز نیست. چرا که این غذاها شامل غذاهای پرکالری و حاوی مقادیر زیادی قند، چربی و نمک هستند. آن‌ها علاوه‌ بر این‌که قدرت سیرکنندگی بالایی ندارند، حتی در برخی موارد (مانند شیرینی‌ها) ممکن است بیشتر باعث گرسنگی شوند.

غذاهای غیر مجاز در رژیم فستینگ

غذاهای غیر مجاز در رژیم فستینگ عبارتند از:

  • چیپس
  • اسنک
  • کنسروها
  • پاپ کورن
  • پفک
  • فست فودها
  • ته‌دیگ یا ته‌چین چرب
  • غذاهای چرب

همچنین باید از غذاهایی که قند اضافه دارند نیز پرهیز شود. قندی که در غذاها و نوشیدنی‌های فرآوری‌شده وجود دارد، فاقد مواد مغذی بوده و حاوی کالری‌های شیرین و پوچ است که مصرف آن در رژیم روزه داری تایید نمی‌شود.

این قندها به‌سرعت متابولیزه شده و باعث گرسنگی می‌شوند. در رژیم غذایی فستینگ، باید از مصرف غذاهای قندی زیر پرهیز شود:

  • بیسکویت‌ها
  • آب‌نبات
  • نبات و شکر
  • کیک و کلوچه
  • خامه شیرین
  • سس باربیکیو و سس کچاپ
  • آب‌میوه‌های صنعتی
  • نوشابه‌ها
  • غلات قندی و گرانولاها
  • هر نوع چربی غیراشباع

کیا با رژیم فستینگ لاغر شدن؟

رژیم فستینگ یکی از بهترین رژیم‌های غذایی برای کاهش وزن و شکست استپ وزنی است. افراد بسیار زیادی با این رژیم توانسته‌اند وزن کم کنند. از جمله سلبریتی‌هایی که اعلام کرده‌اند از رژیم فستینگ استفاده می‌کنند عبارتند از:

کریس همسورث: این بازیگر استرالیایی برای آماده شدن برای نقش‌های مختلف، از جمله نقش ثور در فیلم‌های مارول، از رژیم‌های غذایی سخت و فشرده استفاده کرده است که شامل دوره‌های فستینگ نیز می‌شود.

ونسا هاجنز: بازیگر هالیوودی ونسا هاجنز یکی از مشهورترین افرادیست که از رژیم فستینگ استفاده کرده است. او در مصاحبه‌های خود اعلام کرده که با این روش توانسته وزن قابل توجهی کم کند و انرژی بیشتری داشته باشد.

هیلی بیبر: مدل و بازیگر مشهور هیلی بیبر نیز تجربه فستینگ را داشته است. او در دوره‌هایی از زندگی خود از این روش برای پاکسازی بدن و کاهش وزن استفاده کرده است.

جنیفر انیستون: جنیفر انیستون اعتقاد دارد که فستینگ به او کمک کرده تا وزن خود را کنترل کند و به اندام ایده‌آل برسد.

رژیم فستیگ خانم جنیفر انیستون

آیا برای رژیم فستینگ باید به دکتر مراجعه کنیم؟

بله، حتماً قبل از شروع هر نوع رژیم فستینگ، به خصوص اگر شرایط پزشکی خاصی دارید، باید با پزشک خود مشورت کنید. پزشک می‌تواند با توجه به شرایط سلامتی شما، تشخیص دهد که آیا رژیم فستینگ برای شما مناسب است یا خیر.

برخی بیماری‌ها مانند دیابت، بیماری‌های قلبی، اختلالات خوردن و برخی بیماری‌های دیگر ممکن است با فستینگ تداخل داشته باشند. خوشبختانه دکتر کرمانی متخصص رژیم درمانی نیز برنامه‌های فستینگ اصولی را برای کاهش وزن و بهبود سلامت ارائه می‌دهد. این برنامه‌ها بر اساس اصول روزه‌داری متناوب طراحی شده‌اند و با ایجاد تغییرات در الگوی تغذیه، به بدن کمک می‌کنند تا چربی‌های اضافی را بسوزاند.

رژیم فستینگ برای چه کسانی مناسب است؟

رژیم لاغری فستینگ برای افراد زیر مناسب است:

افرادی که برنامه کاری شلوغ دارند

زمانی که برنامه کاری شما شلوغ باشد، مصرف غذا در هر دو تا سه ساعت کار آسانی نیست و حتی ممکن است مستلزم برنامه‌ریزی زیاد و آماده‌سازی مواد غذایی از قبل باشد. افرادی که مکرراً برای کار مجبور به سفر یا شرکت در رویدادهای اجتماعی هستند، می‌توانند از این رژیم استفاده کنند.

روزه‌داری متناوب می‌تواند این امکان را فراهم کند که افراد وزن کم کنند و درعین‌حال، انعطاف بیشتری برای انتخاب غذاها در روزهایی که درگیر سفر، سرگرمی، یا داشتن تعهدات دیگر هستند، داشته باشند.

افرادی که از سایر رژیم‌های غذایی خسته شده‌اند

 افرادی که برنامه‌های کاهش وزن دیگری را امتحان کرده‌ و برای موفقیت تلاش نموده یا وزن از دست داده‌ شده را دوباره به دست آورده‌اند، ممکن است از نظر روان‌ شناختی نیاز به امتحان یک رویکرد جدید داشته باشند. رژیم لاغری فستینگ می‌تواند یک راه جدید برای تجدید کاهش وزن و دستیابی به هدف لاغری باشد.

افرادی که دچار استپ وزن شده‌اند

رژیم fasting یکی از بهترین رژیم‌ها برای افرادیست که دچار استپ وزن شده‌اند. این رژیم از آنجا که تعداد وعده‌های غذایی را کم و زمان مصرف آنها را به زمان خاصی محدود کرده، موجب ایجاد شوک در رژیم و شکست استپ وزن می‌شود.

استپ وزن در رژیم فستینگ
رژیم فستینگ بهترین رژیم برای افرادیست که دچار استپ وزن شده‌اند.

رژیم فستینگ برای چه کسانی مناسب نیست؟

رژیم فستینگ برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1، مادران شیرده یا زنان باردار مناسب نیست. همچنین، این رژیم برای افرادی که برای ورزش‌های استقامتی، مانند ماراتن تمرین کنند نیز انتخاب مناسبی نیست. این افراد هرگز نباید بدون صحبت با پزشک برنامه فستینگ را شروع کنند و باید تحت نظارت متخصص تغذیه یا پزشک، کاهش وزن داشته باشند.

افراد مبتلا به مشکلات زیر نیز نمی‌توانند رژیم fasting را دنبال کنند:

  • اختلال در خوردن مانند بولیمیا که شامل آسیب رساندن به خود می‌شود
  • استفاده از داروهایی که نیاز به خوردن غذا دارند
  • افرادی که در سن رشد هستند
  • خانم‌های باردار و شیرده
  • افراد مبتلا به دیابت نوع 1
بیشتر بخوانید:  رژیم دوپامین چیست و دوپامین در چه مواد غذایی وجود دارد؟

عوارض رژیم فستینگ

اکثر کسانی که این رژیم را انتخاب می‌کنند، بدون هیچ مشکلی می‌توانند به رژیم خود پایبند باشند و درگیر عوارض جانبی آن نمی‌شوند. با این حال کسانی نیز هستند که با عوارض جانبی رژیم لاغری فستینگ، به خصوص در ابتدای دوره، رو به رو می‌شوند. به صورت کلی در این رژیم افراد ممکن است دچار بی حالی و ضعف شدید شوند.

این علائم نشان‌ می‌دهد که فرد باید فورا رژیم را بشکند و چیزی میل کند. خوشبختانه این موارد کم پیش می‌آید، به ویژه اگر زیر نظر پزشک یا مشاور تغذیه آن را دنبال کنید.

رژیم فستینگ یا روزه‌داری متناوب - 2 - رژیم فستینگ - رژیم تناسب اندام
در صورت احساس گرسنگی شدید در هنگام رژیم فستینگ، حواس خود را متمرکز کار یا تفریح مورد علاقه خود کنید.

برای شروع فستینگ چه نکاتی را باید در نظر داشته باشیم؟

با توجه به نکاتی که در مورد رژیم فستینگ تا بدین جا آموختید حالا نوبت شروع این رژیم است، اما چگونه؟ در این رژیم شما باید روزهایی از هفته را ناشتا بمانید و طبق ساعات در نظر گرفته شده چیزی میل نکنید. انواع مختلفی از این رژیم وجود دارند که شما بدانید کدام نوع، به سبک زندگی شما نزدیکتر است تا بتوانید بیشترین استفاده را از این رژیم ببرید. برای شروع رژیم به ترتیب زیر عمل کنید:

1- تحقیق کنید: برای شروع شما باید تحقیق کنید و در مورد انواع رژیم فستینگ اطلاعات کافی داشته باشید. در مورد مزایا و معایب آن بدانید و خطرات احتمالی آن را در نظر داشته باشید.

2- برنامه خود را انتخاب کنید: این رژیم غذایی دارای برنامه های متفاوتی است که شما باید تصمیم بگیرید کدام یک مناسب سبک زندگی شما و زمانی که برای آن می گذارید است.

3- به بدنتان گوش کنید: شاید اوایل رژیم فستینگ با ضعف بدن مواجه شوید و احساس گرسنگی شدید کنید. در صورتی که این علائم شدید بودند رژیم خود را بشکنید و غذا بخورید، اما به مقدار زیاد نباشد فقط در حدی که علائم از بین بروند تا بدنتان به مرور به وضعیت جدید عادت کند.

4- غذاهای سالم بخورید: شروع این رژیم به معنای این است که شما می خواهید سبک زندگیتان را عوض کنید. پس سعی کنید در وعده های غیر ناشتایی، از غذاهای سالم و مغذی مثل میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین بدون چربی استفاده کنید و خوراکی های پرچرب و پر شکر را به طور کامل از زندگیتان حذف کنید.

5- صبور باشید: هیچ موفقیتی یک شبه اتفاق نمی افتد، پس سعی کنید در اجرای این رژیم صبور باشید و اهمال کاری نکنید. در نهایت با مشاهده نتایج رژیم فستینگ پاداش صبوری و تلاش خود را خواهید گرفت.

رژیم فستینگ در بدنسازی

برای شروع رژیم فستینگ در بدنسازی ابتدا باید بدانید کدام نوع این رژیم برای شما مناسب تر است. بر اساس مطالعات، دوره ۱۶ ساعته ناشتایی به عنوان بهینه‌ترین بازه زمانی برای اجرای رژیم فستینگ در برنامه‌های بدنسازی شناخته شده است. روش ۱۶/۸ یا پروتکل لئانگاینز (Leangains protocol)، روشی است که در آن فرد به مدت ۱۶ ساعت از مصرف هرگونه غذا و نوشیدنی خودداری کرده و سپس در بازه زمانی ۸ ساعته به تغذیه می‌پردازد.

این برنامه غذایی، امکان مصرف دو وعده غذا را در بازه زمانی تعیین‌شده فراهم می‌آورد. این امر، تامین کالری و پروتئین کافی را تسهیل کرده و در عین حال فواید رژیم فستینگ را نیز به همراه دارد. بسیاری از بدنسازان و ورزشکاران با استفاده از این روش به موفقیت‌های چشمگیری دست یافته‌اند؛ چرا که این برنامه، انعطاف‌پذیری لازم برای تطبیق با تمرینات و تغذیه را فراهم می‌آورد.

آیا فستینگ و ورزش با هم تداخل دارند؟

خیر. بالعکس ترکیب آنها با یکدیگر می تواند اثرات قدرتمندی بر سلامت کلی شما داشته باشید. فواید ترکیب فستینگ و ورزش عبارتند از:

  • کاهش وزن: انجام فستینگ به ایجاد کالری منفی کمک می کند در حالی که ورزش کالری را می سوزاند و به عضله سازی کمک می کند که این مورد باعث افزایش متابولیسم بدن و به نوبه خود باعث کاهش وزن می شود.
  • افزایش چربی سوزی: طبق مطالعات انجام شده انجام رژیم فستینگ و ورزش در کنار یکدیگر باعث افزایش چربی سوزی در بدن می شود.
  • بهبود عملکرد ورزشی: انجام این رژیم می تواند به بهبود عملکرد ورزشی به خصوص ورزش های استقامتی منجر شود.
  • کاهش التهاب و سلامت مغز: انجام ورزش و فستینگ در کنار یکدیگر می توانند به کاهش التهابات در بدن که منجر به بروز بیماری هایی همچون بیماری های قلبی، دیابت و برخی از انواع سرطان ها می شود کمک کند. این موضوع همچنین باعث بهبود عملکرد شناختی و افزایش سلامت مغز می شود.
رژیم فستینگ و ورزش
ورزش و رژیم فستینگ می توانند مکمل یکدیگر در تناسب اندام باشند.

آنچه از مقاله رژیم فستینگ آموختیم:

رژیم فستینگ یا روزه‌داری متناوب، روشی نوین و موثر برای کاهش وزن و بهبود سلامت است که در سال‌های اخیر توجه بسیاری را به خود جلب کرده. این روش با ایجاد دوره‌های ناشتایی و غذا خوردن، تغییراتی در بدن ایجاد می‌کند که می‌تواند به کاهش وزن، بهبود حساسیت به انسولین، کاهش التهاب و افزایش انرژی کمک کند.

در نهایت، فستینگ می‌تواند یک ابزار قدرتمند برای دستیابی به اهداف سلامتی و کاهش وزن باشد. با این حال، مهم است که این روش را به عنوان یک سبک زندگی طولانی مدت در نظر نگیریم و از آن به عنوان یک مکمل برای یک رژیم غذایی سالم و متعادل استفاده کنیم. همچنین، باید توجه داشت که فستینگ ممکن است برای همه مناسب نباشد و عوارض جانبی نیز داشته باشد.

سوالات متداول درباره رژیم فستینگ:

  1. 1- با رژیم فستینگ چند کیلو لاغر می‌شویم؟

    به طور کلی رژیم غذایی فستینگ می‌تواند باعث کاهش وزن در حدود 250 تا 750 گرم در هفته شود. در رژیم فستینگ دکتر کرمانی طی 70 روز تا حدود ۱۲ کیلوگرم وزن کم خواهید کرد.

  2. 2- آیا رژیم فستینگ باعث کاهش عضلات می شود؟

    رژیم فستینگ نمی تواند به طور مستقیم باعث کاهش توده عضلانی در افراد سالم شود و این امر بسیار به نوع این رژیم وابسته است. مثلا در رژیم 16/8 تاثیر قابل توجه در عضلات دیده نمی شود اما در فستینگ های طولانی مانند 5:2 ممکن است این عمل اتفاق بیفتد.

  3. 3- در طول رژیم فستینگ می توان قهوه یا چای نوشید؟

    بله، مصرف قهوه تلخ و چای سیاه در حین فستینگ مجاز است و میتواند مزایایی مانند کاهش اشتها، افزایش چربی سوزی، بهبود عملکرد ذهنی و کاهش التهاب را داشته باشد.

  4. 4- آیا در بارداری و شیردهی می‌توان رژیم فستینگ گرفت؟

    به طور کلی انجام رژیم فستینگ در بارداری و شیردهی توصیه نمی شود. دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارد که عبارتند از: نیاز نوزاد یا جنین به کالری و مواد مغذی، افت قند خون، کم آبی بدن و کاهش تولید شیر

  5. 5- بهترین زمان برای رژیم فستینگ چه زمانی است؟

    اینکه کدام بازه زمانی برای فستینگ بهتر عمل می‌کند، به سیستم بدن فرد بستگی دارد. یک فستینگ کامل 24 ساعته یک روز در میان ممکن است برای بسیاری از افراد دشوار باشد. بنابراین معمولاً برای مبتدیان توصیه نمی‌شود. در سایر رژیم‌های فستینگ نیز اولویتِ زمانی با ترجیحات و برنامه‌ریزی‌های خود فرد است.

  6. 6- بعد از باز کردن فستینگ چه غذایی بخوریم؟

    بعد از باز کردن فستینگ دستگاه گوارش نباید فشار زیادی را متحمل شود. در غیر اینصورت دچار نفخ معده یا زخم معده خواهید شد. بهترین مواد غذایی برای شکستن فستینگ عبارتند از: سوپ، اسموتی، تخم مرغ، سالاد، ماست یونانی و سبزیجات پخته شده بدون ادویه.

  7. 7- رژیم فستینگ برای چه سنی مناسب است؟

    به جز افراد زیر ۱۸ سال و افراد مسن با شرایط خاص بقیه‌ی افراد می‌توانند رژیم فستینگ بگیرند.

  8. 8- در رژیم فستینگ چند کالری باید مصرف کنیم؟

    برای همه افراد نمی‌توان نسخه‌ی یکسانی پیچید. زیرا میزان کالری مورد نیاز هر فرد به عوامل مختلفی مانند سن، جنسیت، وزن، قد، سطح فعالیت بدنی و اهداف فردی بستگی دارد.

  9. 9- چند روز در هفته فستینگ بگیریم؟

    تعداد روزهایی که در هفته باید فستینگ بگیریم، به نوع رژیم فستینگ و شرایط فردی شما بستگی دارد. در رژیم دکتر کرمانی

منابع:

رژیم فستینگ یا روزه‌داری متناوب - 3 - رژیم فستینگ - رژیم تناسب اندام
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.3 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-مجتبی 1403/11/01

سلام و وقت بخیر ببخشید من 37سال دارم 183قدم و 119وزنم میخواستم رژیم فستینگ تهیه کنم

کارشناس به اندام 1403/11/01

سلام وقت شما هم بخیر عزیزم میتونین برای ثبت نام روی لینک کلیک کرده و ثبت مشخصات انجام بدین وبرای شروع رژیم اقدام کنید

-رها 1403/10/28

سلام وقتتون بخیر من ۱۷ سالمه اشکال نداره فستینگ رو انجام بدم؟

کارشناس به اندام 1403/10/28

سلام وقت بخیر نه عزیزم اشکالی نداره درهفته دوسه روز فست باشید

-مریم 1403/10/26

سلام در رژیم 16ساعته آب نمیتونیم بخوریم ؟اگه نه که توی متن اصلاحش کنید اگه میتونیم بهم بگید

کارشناس به اندام 1403/10/26

سلام مریم جان متن درست هست در قسمت انواع فستینگ اشاره شده آب چای گیاهی قهوه تله میتونین در ساعت فست بخورید

-فاطمه 1403/10/24

سلام من ۱۷سالمه وزنم ۸۴ وقتی فست تموم میشه من باشگاهم مشکلی نداره بعد باشگا چیزی بخورم؟ میشه یه هفته فست بود یه هفته سالم خوری؟ اینجوری اضاف نمیشه وزن؟

کارشناس به اندام 1403/10/24

سلام عزیزم زمان فست برای ورزش کردن مناسب نیست عضله از دست میدین در فست وسالم خوری رعایت حجم و مقدار مهمه

- 1403/10/23

سلام من خانمم با قد ۱۶۲ وزن ۷۸ چقدر باید وزن کم کنم؟

کارشناس به اندام 1403/10/23

سلام عزیزم به سن اشاره نکردین حدود ۱۰ کیلو حداقل برای محاسبه و دریافت رژیم می‌تونین روی لینک کلیک کرده وثبت نام کنید

-محمد 1403/10/23

سلام موقعی که فست هستند افرادی ک اعتیاد دارن به شربت میتونن مصرف کنن یا نه

کارشناس به اندام 1403/10/23

سلام چه شربتی عزیزم؟ اگر دارویی هست و شیرین نباشه بله

-ابراهیمی از تهران هستم 1403/10/21

سلام من 60سالمه با قد 163وزن 105میخواهم رژیم فست بگیرم لطفاً راهنمایی کنید

کارشناس به اندام 1403/10/21

سلام عزیزم برای کاهش وزن پیشنها سفره خانواده هست که میتونین روی لینک کلیک کرده و ثبت نام کنید

-محمدتوسلی 1403/10/21

سلام مرسی ازبرنامه جالب ومفیدایاکسی که اعتیاد داردمیتواندفست راشروع کند

کارشناس به اندام 1403/10/21

سلام ممنون دوست عزیزم بله میتونن فستینگ بگیرن

مخاطب گل 1403/10/20

سلام من 175 قد و وزنم 114 رژیم فست برام جواب میده ، خسته شدم ، اینقدر رژیم گرفتم و جواب نگرفتم ، همش تو فکر عمل هستم

کارشناس به اندام 1403/10/20

سلام عزیزم بابد امتحان کنید رژیم باید الگوی تغذیه شما دو اصلاح کنه کوتاه مدت اجرا نکنید رها نکنید چون برگشت داره حتی بعد عمل باید رعایت کنید

-راضیه 1403/10/20

سلام من 158قد و84 وزن وسن40 چقدر اضافه وزن دارم

کارشناس به اندام 1403/10/20

سلام عزیزم حدود۲۰ کیلو برای کاهش وزن ومناسب اندام هم میتونید روی لینک کلیک کرده و ثبت نام کنید

-راحله 1403/10/18

سلام.من ۱۶۷ قد و۸۶ وزن دارم.۴۶ سال سنم هست.زانوم رو ۶ ماه هطت که عمل کردم.ازافه وزن اذیتم میکنه.میشه هر روز هفته فست باشم تا زودتر وزن کم کنم

کارشناس به اندام 1403/10/18

سلام نه عزیزم کوتاه مدت این روش نتیجه میده هفته ای سه روز کافیه فست باشید سایر روزها هم رژیم به حالت عادی اجرا میشه

-زهرا قاسمی 1403/10/17

سلام رژیم ۱۶/۸ از چه ساعتی تا چه ساعتی باید فست باشیم

کارشناس به اندام 1403/10/17

سلام عزیزم از ده شب تا دو عصر میتونین فست باشید

-نسرین 1403/10/16

سلام در زمان فست میشه اب و خاکشیر مصرف کرد

کارشناس به اندام 1403/10/16

سلام نه عزیزم آب ساده باید باشه

نسرین 1403/10/16

نسرین هستم ۵۱ ساله ۱۷۵ قد و ۸۰ وزن چقد اضافه وزن دارم ؟

کارشناس به اندام 1403/10/16

عزیزمبه نسبت اطلاعاتی که فرمودین وزن مناسبه

-مریمی 1403/10/14

سلام من ۲۱ساله هستم قدم ۱۵۸ووزنم ۶۷ کدوم فست برام مناسبه

کارشناس به اندام 1403/10/14

سلام عزیزم فستینگ۱۶/۸مناسب ترین دوره هست میتونین برای دریافت این رژیم از طریق لینک ثبت نام خودتون وانجام بدین

-رعنا 1403/10/13

سلام من ۴۰ سالمه قدم ۱۵۷ و وزنم ۸۰ کیلو کدوم فست برام مناسبه

کارشناس به اندام 1403/10/13

سلام عزیزم فست ۱۶/۸بهترین حالته حدود۱۵ کیلو وزن باید کم کنید برای رژیم فستیگ و کاهش وزن هم میتونین روی لینک کلیک کرده وثبت نام کنید

-hooda 1403/10/06

سلام وقتتون بخیر من ۲۵سالم وزنم ۸۰قدم ۱۵۰ میخوام ببینم کدوم فست برام مناسبه اضافه وزنم خیلی داره اذیتم میکنه میشه راهنمایی کنید

کارشناس به اندام 1403/10/06

سلام وقت بخیر فست16/8 که میتونید سه روز هفته کافیه برای دریافت برنامه فستینگ روی لینک بزنید و ثبت نام کنید

-mahsa 1403/10/05

سلام وقتتون بخیر در زمانی که فست هستم میتونم پودر زنجبیل یا دارچین با قهوه بخورم؟

کارشناس به اندام 1403/10/05

سلام وقت بخیرنه عزیزم نمیشه

-زاهدی 1403/10/04

سلام وقت بخیر من 41 سالم هست وزنم 63 و قد154 هست می خواستم رژیم فستینگ 16 8 بگیرم ایا این رژیم برام مناسبه؟

کارشناس به اندام 1403/10/04

سلام وقت بخیر بله مناسبه اضافه وزن بالایی هم ندارین برای رژیم و دریافت برنامه میتونین روی لینک کلیک کرده وثبت نام انجام بدین

-شایان 1403/09/19

سلام میشه تو ساعات فست صبح ها از قرص لاغری استفاده کرد و اینکه بهترین زمان استفاده از دانه چیا در رژیم فستینگ چه زمانی هس ممنون از پاسخگوییتان

کارشناس به اندام 1403/09/19

سلام عزیزم داروی لاغری نداریم و تایید نمیشه دانه چیا در هشت ساعتی که وعده رو استفاده میکنید میتونین به سالاد یا نوشیدنی اضافه کنید