دکتر کرمانی » مجله » بیماری و درمان
سرطان سینه نوعی سرطان است که در سلولهای پستان اتفاق میافتد و ممکن است یک یا هر دو پستان را درگیر کند. سرطان زمانی شروع میشود که سلولها شروع به رشد خارج از کنترل میکنند. این بیماری معمولاً در زنان رخ میدهد، اما مردان نیز ممکن است به آن مبتلا شوند. درک این نکته مهم […]
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
سرطان سینه نوعی سرطان است که در سلولهای پستان اتفاق میافتد و ممکن است یک یا هر دو پستان را درگیر کند. سرطان زمانی شروع میشود که سلولها شروع به رشد خارج از کنترل میکنند. این بیماری معمولاً در زنان رخ میدهد، اما مردان نیز ممکن است به آن مبتلا شوند. درک این نکته مهم است که بیشتر تودههای پستان خوشخیم هستند و سرطانی یا بدخیم نیستند. تومورهای غیرسرطانی پستان، به تومورهایی گفته میشود که رشد غیرطبیعی دارند، اما در خارج از پستان منتشر نمیشوند. آنها زندگی افراد را تهدید نمیکنند، اما برخی از انواع تودههای خوشخیم پستان میتوانند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند.
وجود هر نوع توده یا تغییر پستان، باید توسط پزشک متخصص بررسی شود تا مشخص شود که آیا خوشخیم است یا بدخیم. اگر علاقهمند هستید اطلاعات بیشتری در مورد سرطان سینه به دست آورید، با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
سرطان سینه رشد کنترل نشده سلولهای پستان است. برای درک بهتر این بیماری، بهتر است درک کلی از بیماری سرطان داشته باشید. سرطان نتیجه جهش یا تغییرات غیرطبیعی در ژنهایی است که مسئول تنظیم رشد سلولها و حفظ سلامت آنها هستند. ژنها در هسته هر سلول قرار دارند و به عنوان اتاق کنترل آنها عمل میکنند. به طور معمول، سلولهای بدن ما از طریق یک فرآیند منظم رشد سلولی جایگزین میشوند، یعنی سلولهای جدید سالم با از بین رفتن سلولهای قدیمی، کنترل را به دست میگیرند، اما با گذشت زمان، جهشها ممکن است ژنهای خاصی را در یک سلول فعال کنند و برخی دیگر را از کار بیندازند. سلولهای تغییر یافته، این توانایی را به دست میآورند که بدون کنترل یا نظم، به تقسیم خود ادامه دهند و سلولهای بیشتری شبیه خود تولید کنند و تومور را تشکیل دهند.
یک تومور میتواند خوشخیم یا بدخیم باشد. تومورهای خوشخیم، سرطانی در نظر گرفته نمیشوند. سلولهای این تومورها از نظر ظاهری نزدیک به نرمال هستند، به کندی رشد میکنند، به بافتهای مجاور حمله نمیکنند و به سایر قسمتهای بدن گسترش نمییابند. اما تومورهای بدخیم سرطانی هستند. سلولهای بدخیم بدون کنترلند و در نهایت ممکن است فراتر از تومور اصلی به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند.
پس اصطلاح سرطان سینه به یک تومور بدخیم اشاره دارد که از سلولهای پستان ایجاد شده است. معمولاً سرطان یا در سلولهای لوبولها که غدد تولیدکننده شیر هستند رخ میدهد، یا از مجاری که شیر را از لوبولها به نوک پستان تخلیه میکنند، آغاز میشود. سرطان سینه به ندرت در بافتهای استرومایی که شامل بافتهای همبند چربی و فیبری پستان است، اتفاق میافتد.
با گذشت زمان، سلولهای سرطانی میتوانند به بافت سالم پستان حمله کنند و وارد غدد لنفاوی زیر بغل شوند. اگر سلولهای سرطانی به غدد لنفاوی راه پیدا کنند، به سرعت به سایر قسمتهای بدن نیز نفوذ خواهند کرد.
شیردهی، قرصهای ضد بارداری، اضافه وزن و عفونت ممکن است باعث ایجاد سرطان خوش خیم سینه باشند.
اولین علامت سرطان سینه که بیشتر خانمها متوجه آن میشوند، وجود یک توده یا ناحیهای از بافت ضخیم در سینه آنهاست. بیشتر تودههای پستان سرطانی نیستند، اما همیشه بهتر است توسط پزشک متخصص بررسی شوند. علایم اولیه سرطان که باید جستجو کرد، عبارتند از:
علایم ثانویه سرطان عبارتند از:
داشتن یک یا چند مورد از این علایم، لزوماً به معنای ابتلا به سرطان سینه نیست؛ به عنوان مثال، ترشح از نوک پستان میتواند ناشی از عفونت نیز باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علایم و نشانهها، برای ارزیابی کامل به پزشک خود مراجعه کنید.
سرطان سینه خوشخیم در واقع سرطان نیست، بلکه به یک توده، کیست یا ترشح از نوک پستان سینه زن یا مرد اشاره دارد که دارای علایم سرطانی نیست و در برخی موارد همراه با درد است. برخی از آنها با دست احساس نمیشوند و از طریق ماموگرافی قابل تشخیص هستند. در ادامه به برخی از علایم شرایط و تومورهای خوشخیم سینه اشاره میکنیم.
بیماریهای خوشخیم پستان به طور کلی توسط برخی از عوامل ایجاد میشود. این عوامل شامل ساختار پستان، سن و مشکلات هورمونی هستند. هورمون درمانی، قرصهای ضدبارداری، بارداری، یائسگی، اضافه وزن، عفونت و شیردهی نیز میتوانند باعث بروز آنها شوند. همچنین وضعیت ژنیکوماستی مردان، به دلیل عدم تعادل هورمونی ایجاد میشود. البته میتواند ناشی از هورمون درمانی، برخی بیماریها و اضافه وزن شدید نیز باشد.
ورم پستان یکی از علائم سرطان خوش خیم سینه است که در ناحیه پستان یک توده احساس میشود.
همانطور که گفتیم سرطان سینه یک تومور بدخیم است که در داخل یا اطراف بافت پستان و به طور عمده در مجاری شیر و غدد رشد میکند. تومور معمولاً به شکل یک توده یا رسوب کلسیم ایجاد میشود و به علت رشد غیرطبیعی سلول به وجود میآید. بیشتر تودههای سینه خوشخیم هستند، اما برخی از آنها می توانند پیشبدخیم (شاید به سرطان تبدیل شوند) یا بدخیم باشند.
سرطان به دو دسته اولیه یا متاستاتیک طبقهبندی میشود. تومور بدخیم اولیه که در بافت پستان ایجاد میشود، به عنوان سرطان اولیه سینه شناخته میشود. گاهی اوقات، سرطان اولیه سینه هنگامیکه به غدد لنفاوی نزدیک زیر بغل گسترش مییابد نیز دیده میشود. سرطان سینه متاستاتیک یا سرطان پیشرفته، زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سرطانی واقع در پستان، جدا شده و به اندام یا بخش دیگری از بدن بروند.
سرطان برای افراد مختلف میتواند علایم متفاوتی داشته باشد. بیشتر افراد متوجه هیچ نشانهای نمیشوند. در ادامه به علایم هشداردهنده سرطان اشاره خواهیم کرد.
بیشتر تومورهای بدخیم به سرعت رشد میکنند، در حالیکه در تومورهای خوشخیم چنین اتفاقی نمیافتد و رشدی ندارند. البته نمونههایی از تومورهای سرطانی با رشد آهسته و تومورهای غیرسرطانی با رشد سریع وجود دارند. تفاوت اصلی بین تومورهای خوشخیم و بدخیم سینه واضح و روشن است، اما برای درک بهتر به مقایسه آنها میپردازیم.
بیشترین سرطان سینه در زنان اتفاق میافتد. بنابراین زنان افرادی هستند که خیلی بیشتر از مردان در معرض این بیماری قرار دارند. اگرچه سلولهای پستان زنان بسیار بیشتر از مردان است، اما دلیل اصلی ابتلا به سرطان در آنها این است که سلولهای پستان زنان به طور دائم در معرض اثرات محرک رشد هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون قرار دارد. مردان هم ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند، اما این بیماری در زنان حدود ۱۰۰ برابر بیشتر از مردان است. حال باید ببینیم خطر ابتلا به سرطان در چه زنانی بیشتر است؟
بیشتر بخوانید: غذاهای مفید برای پیشگیری از سرطان کدامند؟
پزشکان از آزمایشهای مختلفی برای یافتن یا تشخیص سرطان سینه استفاده میکنند. آنها همچنین ممکن است آزمایشهایی را انجام دهند تا بفهمند آیا سرطان به قسمتهای دیگری از بدن، غیر از سینه و غدد لنفاوی زیر بازو گسترش یافته است یا خیر. در این بخش به معرفی گزینههای مختلفی که برای تشخیص سرطان استفاده میشود میپردازیم. البته تمام این آزمایشها برای فرد استفاده نمیشود و این پزشک است که با توجه به علایم و نشانهها، سن، میزان سلامتی و آزمایشهای قبلی فرد، روش تشخیصی خود را انتخاب میکند.
این آزمایشها تصاویری از داخل بدن را نشان میدهند. آزمایشهای تصویربرداری پستان ممکن است برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد ناحیه مشکوکی که در طول غربالگری در پستان یافت شده، انجام شود.
MRI سینه میتواند به عنوان یک روش نظارتی بعد از تشخیص و درمان سرطان استفاده شود.
بیوپسی برداشتن مقدار کمی از بافت برای بررسی زیر میکروسکوپ است. آزمایشهای دیگر میتوانند وجود سرطان را نشان دهند، اما فقط بیوپسی امکان تشخیص قطعی را دارد. پس از انجام بیوپسی، نمونهها به وسیله یک آسیبشناس یا پاتولوژیست تجزیه و تحلیل میشوند. انواع مختلفی از بیوپسی وجود دارد که بر اساس تکنیک یا اندازه سوزن مورد استفاده برای جمعآوری نمونه بافت طبقهبندی میشوند.
هنگامی که سرطان سینه از طریق غدد لنفاوی افزایش پیدا میکنند به غدد لنفاوی زیر بازوها میرسند.
عامل خطر هر چیزی است که بر شانس ابتلا به بیماری مانند سرطان تأثیر میگذارد. بیشتر زنانی که دارای یک یا چند عامل خطر سرطان سینه هستند، هرگز به این بیماری مبتلا نمیشوند، در حالیکه بسیاری از زنان مبتلا به سرطان، هیچ عامل خطر آشکاری ندارند؛ البته به جز زن بودن و افزایش سن. حتی هنگامیکه زنی با داشتن عوامل خطر به سرطان سینه مبتلا میشود، سخت است که بدانیم این عوامل تا چه حد ممکن است در ابتلا او به سرطان نقش داشته باشند.
انواع مختلفی از عوامل خطر سرطان وجود دارد. برخی از عوامل، مانند سن یا نژاد افراد قابل تغییر نیستند. برخی دیگر با عوامل ایجادکننده سرطان در محیط مرتبط هستند. برخی دیگر به رفتارهای شخصی فرد، مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و رژیم غذایی ارتباط دارند. اما باید بدانید که خطر ابتلا به سرطان سینه در طول زمان میتواند به دلیل عواملی مانند افزایش سن یا سبک زندگی تغییر کند. در ادامه به عواملی که میتوانند منجر به سرطان شوند، اشاره خواهیم کرد.
بیشتر تحقیقات هیچگونه ارتباطی بین سایز سینه و سرطان پستان پیدا نکردهاند. یک مطالعهی دقیق و هدایت شده ارتباط کمی در زنان لاغر با پستانهای بزرگ و سرطان سینه یافته است. در این تحقیق که روی دو هزار زن انجام گرفت، زنان را بر اساس سایز سینه به چند گروه تقسیم کردند و مشخص شد: خطر بروز سرطان در خانمهایی که لاغر هستند و سایز سینه های آنها نسبت به وزنشان بالا است بیشتر در خطر سرطان هستند. البته تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا این فرضیه کاملا ثابت شود.
در بسیاری از تحقیقات مشخص شده است که قد خانمها با خطر بروز سرطان سینه در ارتباط است. خانمهای بلند قد (174 سانتی متر قد یا بلندتر) کمی بیشتر نسبت به خانمهای کوتاه قد (159 سانتی متر قد یا کوتاهتر) در خطر سرطان پستان قبل و بعد از دوران یائسگی هستند. قد یک شخص را ژنتیک، نوع تغذیه و سطح هورمون تعیین میکنند. چطور این سه عامل بر خطر سرطان سینه تاثیر میگذارند هنوز مشخص نیست.
یکی از حدسهایی که زده میشود این است که هورمون تاثیر گذار روی قد خانمها ممکن است بر افزایش مقدار بافت مجرای شیر در پستان تاثیر بگذارد. بیشتر سرطانهای پستان از این بافت سرچشمه میگیرند. هرچقدر این بافت رشد کند، خطر ابتلا به سرطان سینه نیز بالاتر می رود.
وزن بدن خانمها روی ابتلا به سرطان پستان تاثیر گذار است، اما این تاثیر در دوران قبل و بعد از یائسگی متفاوت است. بسیاری از تحقیقات نشان داده زنانی که وزنشان از 79 کیلوگرم بالاتر است در مقایسه با خانمهای لاغرتر (58 کیلو گرم به پایین) در دوران قبل از یائسگی کمتر در خطر ابتلا به سرطان پستان هستند و در دوران یائسگی این خطر بالا میرود.
همچنین تحقیقات نشان داده خانمهایی که بیشترین حجم چربیشان در ناحیه شکم است، در مقایسه با خانمهایی که بیشتر چربیشان در ناحیه باسن و ران پا است، بیشتر در خطر ابتلا به سرطان پستان پس از یائسگی هستند. در این تحقیق وزن، در نظر گرفته نشده و تنها به محل تجمع چربیها پرداخته شده است. اثبات کامل این ادعا نیاز به تحقیقات بیشتر و جامع تری دارد.
بیشتر بخوانید: معرفی چند رژیم لاغری برای کاهش وزن اصولی
بسیاری از تحقیقات نشان دادهاند که کاهش وزن بر سرطان پستان تاثیر میگذارد. اگر چه زمان کاهش وزن هم مهم است. زنانی که قبل از 45 سالگی دچار اضافه وزن میشوند، اگر 5 کیلو یا بیشتر وزن کم کنند خطر سرطان پستان بعد از یائسگی را کاهش میدهند. کاهش و افزایش مدوام نیز روی سرطان پستان بیتاثیر نیست، اما این ادعا نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
سرطان سینه در هنگام بارداری معمولاً اتفاق نمیافتد، اما گاهی اوقات مادران آینده درگیر این بیماری میشوند. باردار شدن باعث سرطان نمیشود، اگرچه تغییرات هورمونی ناشی از بارداری میتواند پیشرفت بیماری را سریعتر کند. پستانها در طول دوره بارداری ضخیم میشوند و این اتفاق میتواند تشخیص تودهها را دشوار کند. به همین دلیل در چنین شرایطی، تومورهای سرطان سینه تا زمانیکه تشخیص داده شوند، اغلب بزرگتر و پیشرفتهتر شدهاند. این اتفاق باعث میشود که معاینه پستان در طول بارداری بسیار مهم باشد. هر گونه توده یا علایم مشکوک باید توسط پزشک بررسی شود.
بهترین کاری که میتوانید در دوران بارداری انجام دهید، این است که به طور منظم برای معاینات قبل از تولد به پزشک خود مراجعه کنید. ماموگرافی در دوران بارداری نسبتاً بیخطر است، اما به دلیل افزایش تراکم پستانها ممکن است مفید نباشد. به همین دلیل ماموگرافی سهبعدی پیشنهاد میشود.
باید بدانید پایان دادن به بارداری شانس زنان را برای غلبه بر سرطان سینه افزایش نمیدهد. همچنین هیچ مدرکی مبنی بر اینکه سرطان به جنین آسیب میرساند وجود ندارد، اما درمانها خطراتی به همراه دارند. به طور کلی، جراحی در سه ماهه اول بارداری بیخطر است. اگر سرطان هنوز در مراحل اولیه خود باشد، پزشک به احتمال زیاد برداشتن توده مشکوک یا کل پستان را توصیه میکند. اگر در سه ماهه اول یا دوم بارداری هستید، برداشتن کل پستان بهترین روش است. برداشتن توده، معمولاً یک گزینه برای زنانی است که سرطان آنها در سه ماهه سوم بارداری تشخیص داده نشده است. پرتودرمانی به طور معمول تا بعد از زایمان شروع نمیشود، زیرا میتواند به جنین آسیب برساند.
در طول جراحی سرطان سینه، جراح غدد لنفاوی را بررسی میکند تا ببیند آیا آنها تحتتأثیر قرار گرفتهاند یا خیر. او اغلب مواردی را که احتمال گسترش سرطان در آنها وجود دارد را برمیدارد. اگر فرد به شیمیدرمانی نیاز داشته باشد، پزشک به طور معمول تا پایان سه ماهه اول صبر میکند تا احتمال آسیب دیدن جنین را کاهش دهد.
سرطان پیشرفته معمولاً به جراحی و شیمی درمانی نیاز دارد. بنابراین خطر برای جنین بیشتر است. به همین جهت تصمیمگیری در مورد اینکه فرد مبتلا تحت درمان قرار گیرد یا خیر، میتواند بسیار سخت باشد.
هیچ مدرکی مبنی بر اینکه توقف جریان شیر مادر سرطان سینه را بهبود میبخشد، وجود ندارد. در هنگام ابتلا به این بیماری شیر دادن با شیر مادر اشکالی ندارد، اما بهتر است فرد با پزشک یا مشاور شیردهی خود صحبت کند تا ببیند چه چیزی برای او و کودکش بهتر است. اگر شیمیدرمانی میکند، به احتمال زیاد نباید به نوزاد خود شیر بدهد، زیرا بسیاری از داروهای شیمیدرمانی قوی هستند و میتوانند از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شوند.
در نهایت باید گفت تودههای پستان بسیار شایع هستند. بنابراین مهم است که به طور مرتب، پستانهای خود را چک کنید. اگر متوجه یک توده در پستان یا زیر بغل خود شدید، در اولین فرصت به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید تا او آزمایشهای لازم برای تشخیص بیخطر بودن یا خطرناک بودن این تودهها را انجام دهد. یادتان باشد که مراقبت از خود و درمان را نادیده نگیرید و به تعویق نیندازید. حتی تومورهای خوشخیم نیاز به مراقبت و درمان دارند. بنابراین چه سرطان سینه داشته باشید و چه نداشته باشید، به مراقبتهای پزشکی نیاز خواهید داشت.
منبع +++++++++++
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم