همه چیز در مورد مزایا، معایب و نتایج رژیم کتوژنیک

رژیم کتو یا کتوژنیک، همواره به دلیل وعده‌های لاغری سریع و فواید سلامتی متعددش شناخته شده است. این رژیم غذایی که بر مصرف چربی به عنوان منبع اصلی انرژی، انقلابی در دنیای تغذیه ایجاد کرده، طرفداران پروپا قرصی را به خود جلب کرده، اما فواید رژیم کتوژنیک چیست که تا این اندازه محبوب شده؟ آیا […]

زمان مطالعه 14 دقیقه

تعداد بازدید 23

تاریخ انتشار

دکتر کرمانی

دکتر کرمانی
توسط کارشناسان تغذیه دکتر کرمانی بررسی و تایید شده است.

مزایای رژیم کتو
میانگین امتیاز 5 از 5

رژیم کتو یا کتوژنیک، همواره به دلیل وعده‌های لاغری سریع و فواید سلامتی متعددش شناخته شده است. این رژیم غذایی که بر مصرف چربی به عنوان منبع اصلی انرژی، انقلابی در دنیای تغذیه ایجاد کرده، طرفداران پروپا قرصی را به خود جلب کرده، اما فواید رژیم کتوژنیک چیست که تا این اندازه محبوب شده؟ آیا این رژیم معایبی نیز دارد؟ در این مقاله، به بررسی مزایا و معایب رژیم کتو می‌پردازیم تا بتوانید با دیدی بازتری در مورد انتخاب یا عدم انتخاب این رژیم غذایی تصمیم بگیرید. تا انتها با ما همراه باشید.

فواید رژیم کتوژنیک کدامند؟

از مهم‌ترین فواید رژیم کتوژنیک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش سطح انرژی

برخلاف تصور رایج که رژیم‌های کم‌کالری را با افت انرژی همراه می‌دانند، رژیم کتو می‌تواند سطح انرژی شما را به طور قابل توجهی افزایش دهد. جایگزینی کربوهیدرات‌ها با چربی‌های سالم، موجب می‌شود بدن شما به طور مداوم و پایدار انرژی دریافت کند و دیگر خبری از افت قند خون و خستگی‌های ناگهانی نخواهد بود.

کاهش وزن سریع

یکی از بارزترین فواید رژیم کتوژنیک، سرعت بالای آن در کاهش وزن است. با محدود کردن شدید مصرف کربوهیدرات و جایگزینی آن با چربی، بدن شما به جای سوزاندن گلوکز، به سراغ چربی‌ها برای تامین انرژی می‌رود. این فرآیند که به عنوان “کتوز” شناخته می‌شود، منجر به تولید مولکول‌هایی به نام “کتون” می‌شود که نه تنها منبع انرژی جایگزین هستند، بلکه می‌توانند اشتهای شما را نیز سرکوب کنند و به طور طبیعی به کاهش کالری دریافتی و در نتیجه لاغری سریع کمک کنند.

همه چیز در مورد مزایا، معایب و نتایج رژیم کتوژنیک - 3 - فواید رژیم کتوژنیک - رژیم تناسب اندام

سیری طولانی مدت

یکی از مزایای شگفت‌انگیز رژیم کتو، احساس سیری طولانی ‌مدت بعد از غذاست. چربی‌ها و پروتئین‌ها به دلیل هضم آهسته‌تر، حس سیری را در شما به مدت طولانی‌تری حفظ کرده و به این ترتیب جلوی پرخوری و ریزه خواری را می‌گیرند.

بهبود عملکرد ذهنی

مطالعات نشان داده‌اند که رژیم کتو می‌تواند به بهبود عملکرد مغز و افزایش تمرکز و حافظه کمک کند. کتون‌ها، به عنوان منبع تغذیه‌ی جایگزین برای مغز، می‌توانند عملکرد شناختی را ارتقا دهند و به شما در داشتن ذهنی شفاف‌تر و فعال‌تر یاری رسانند.

بهبود صرع

برای اولین بار رژیم کتو برای درمان صرع اختراع شد. این رژیم به عنوان یک درمان کمکی در کنار داروها، می‌تواند در کنترل تشنج‌های مقاوم به درمان در بیماران مبتلا به صرع، به خصوص کودکان، موثر باشد.

فواید کتو برای صرع
یکی از فواید رژیم کتوژنیک، کمک به درمان صرع است.

این رژیم با کاهش فعالیت الکتریکی مغز و افزایش سطح کتوز، به کاهش دفعات و شدت تشنج‌ها کمک می‌کند.

درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)  

رژیم کتو با تنظیم سطح هورمون‌ها و انسولین، می‌تواند به بهبود علائم PCOS مانند قاعدگی نامنظم، آکنه و رشد موهای زائد در زنان مبتلا به این سندرم کمک کند.

بهبود خلق و خو و کاهش علائم افسردگی

یکی از فواید رژیم کتو کمک به بهبود خلق و خو و کاهش علائم افسردگی است. این امر می‌تواند به دلیل افزایش سطح سروتونین، یک انتقال دهنده عصبی که نقش مهمی در تنظیم خلق و خو دارد، باشد.

سلامت پوست

رژیم کتو با کاهش التهاب و تنظیم سطح هورمون‌ها، می‌تواند به بهبود سلامت پوست، کاهش آکنه و سایر مشکلات پوستی کمک کند.

کتو برای جوش
اگر مدام جوش می‌زنید، بد نیست از رژیم کتو پیروی کنید.

حفظ توده عضلانی

برخلاف برخی از رژیم‌های کم کالری که ممکن است منجر به از دست دادن توده عضلانی شوند، رژیم کتو با مصرف کافی پروتئین، به حفظ توده عضلانی در طول دوره کاهش وزن کمک می‌کند.

کاهش التهاب بدن

انسولین هورمونی است که به تنظیم سطح قند خون در بدن کمک می‌کند. سطوح بالای انسولین با التهاب مزمن مرتبط است.

رژیم کتوژنیک با کاهش مصرف کربوهیدرات، سطح انسولین را به طور قابل توجهی پایین می‌آورد و به این ترتیب به کاهش التهاب کمک می‌کند.

علاوه بر این کتون‌ها دارای خواص ضد التهابی هستند و می‌توانند به کاهش نشانگرهای التهابی در خون کمک کنند.

بهبود بیماری‌های قلبی-عروقی

رژیم کتوژنیک از طریق چندین مکانیسم می‌تواند به بهبود سلامت قلب و عروق و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی کمک کند.

کتو برای درمان بیماری های قلبی
یکی از فواید رژیم کتوژنیک، بهبود بیماری‌های قلبی است.

کاهش سطح کلسترول

رژیم کتوژنیک به طور کلی سطح کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید را در خون کاهش و در مقابل، سطح کلسترول HDL (خوب) را افزایش می‌دهد. این امر به بهبود نسبت کلسترول LDL به HDL و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی کمک می‌کند.

کاهش فشار خون

مطالعات نشان داده‌اند که رژیم کتوژنیک می‌تواند به طور قابل توجهی فشار خون را در افراد مبتلا به فشار خون بالا کاهش دهد.

محققان اثرات رژیم کتوژنیک را در کمک به پیشگیری یا حتی درمان برخی سرطان ها بررسی کرده اند.

درمان سرطان

یک مطالعه نشان داد که رژیم کتوژنیک می‌تواند یک درمان مکمل ایمن و مناسب برای استفاده در کنار شیمی درمانی و پرتودرمانی در افراد مبتلا به سرطان‌های خاص باشد. دلیل آن هم این است که استرس اکسیداتیو بیشتری در سلول‌های سرطانی نسبت به سلول های طبیعی ایجاد می کند و باعث مرگ آنها می شود.

مطالعه‌ی دیگری در سال 2018 نشان داد که از آنجا که رژیم کتوژنیک قند خون را کاهش می دهد، می تواند خطر عوارض انسولین را نیز کاهش دهد. انسولین هورمونی است که قند خون را کنترل می کند و ممکن است با برخی سرطان ها ارتباط داشته باشد.

درمان سرطان با کتو
رژیم کتوژنیک می‌تواند یک درمان مکمل در کنار شیمی درمانی و پرتودرمانی در سرطان‌های خاص باشد.

درمان سندرم متابولیک

سندرم متابولیک وضعیتیست که به شدت با خطر ابتلا به دیابت و بیماری قلبی مرتبط است. در واقع، سندرم متابولیک مجموعه ای از علائم است که عبارتند از:

  • چاقی شکمی
  • فشار خون بالا
  • افزایش سطح قند خون ناشتا
  • تری گلیسیرید بالا
  • سطوح پایین کلسترول HDL (خوب)

با این حال، یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات در درمان هر پنج علامت فوق العاده موثر است. تحت چنین رژیمی، این شرایط تقریباً از بین می رود.

هرچند رژیم کتوژنیک دارای مزایای بسیاری است، اما همانند هر رژیم دیگری با معایب و عوارضی همراه است.

معایب رژیم کتوژنیک

رژیم کتوژنیک ممکن است طیف وسیعی از مزایای سلامتی داشته باشد. با این حال، ماندن در رژیم غذایی کتوژنیک در طولانی مدت می تواند تأثیرات نامطلوبی بر سلامتی داشته باشد. برخی از معایب رژیم کتوژنیک عبارتند از:

  • آنفلوانزای کتو
  • پروتئین اضافی در خون
  • کمبود مواد معدنی و ویتامین
  • تجمع چربی در کبد
  • یبوست
  • خستگی
  • قند خون پایین
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • سردرد
  • کاهش تحمل برای ورزش

این علائم به ویژه در ابتدای رژیم غذایی رایج است زیرا بدن با منبع انرژی جدید خود سازگار می شود.

عوارض رژیم کتو
یکی از شایع‌ترین عوارض کتو آنفولانزای کتو است.

آنچه از مقاله فواید رژیم کتوژنیک آموختیم:

فواید رژیم کتوژنیک تقریبا شناخته شده و همه می‌دانند که این رژیم به درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله دیابت نوع 2، صرع، سرطان و … کمک می‌کند. اما این موضوع را به خاطر داشته باشید که رژیم کتوژنیک برای همه افراد مناسب نیست و ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. قبل از شروع این رژیم، حتما با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید تا از مناسب بودن آن برای شرایط خود اطمینان حاصل کنید.

در کنار رژیم کتوژنیک، پیروی از یک سبک زندگی سالم مانند ورزش منظم، مصرف میوه و سبزیجات، عدم استعمال دخانیات و کنترل استرس نیز برای حفظ سلامت قلب و عروق و پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی بسیار مهم است.

سوالات متداول فواید رژیم کتوژنیک:

1- مهم‌ترین فایده رژیم کتوژنیک چیست؟

رژیم کتوژنیک دارای فواید بسیار زیادی همچون کاهش وزن، بهبود عملکرد مغز، کاهش کلسترول و … می‌باشد؛ اما مهم‌ترین فایده‌ی آن کمک به درمان صرع است.

2- آیا رژیم کتوژنیک عوارض دارد؟

همانند هر رژیم دیگری رژیم کتو نیز با عوارضی همراه است. برخی از این عوارض عبارتند از: آنفلوانزای کتو، کاهش قند خون، حالت تهوع و …

منابع:

همه چیز در مورد مزایا، معایب و نتایج رژیم کتوژنیک - 10 - فواید رژیم کتوژنیک - رژیم تناسب اندام
مریم اصیلی سرپرست محتوای به اندام

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 5 از 5
این مطالب را از دست ندهید ...
    به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-علی بصیر 1403/04/09

خیلی رژیم خوبیه ولی من نمیتونم چرا؟ بیشتر از ۳ روز ولع غذا (برنجو نون ) ورم میداره

کارشناس به اندام 1403/04/10

عزیزم در کتوژنیک برنج ونان ندارین شروع رژیم تا تغییر فاز بدن کمی ولع هست بعد ازبین میره